夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之前曾發文說過不知怎樣走下去... 我的婚姻!心中有大石壓住的感覺很辛苦!

現在... 終於推開了一大步... 感覺放鬆了些!

我同C6拍拖14年, 結婚4年, 有一個3歲的囡囡, 本以為大家有足夠的了解,感情可以一起去維繫同給囡囡一個幸福健全的家, 大家都好愛囡囡! 所以把所有重心都放在囡囡身上.

囡囡出世頭一年大家仲好好, 成日一家3口出外好開心!!! C6每次放假都必定會陪我們.
近呢2年, 同C6好多時意見不合, 大吵了好幾次! 久而久之大家少左溝通, 變到不想多說話.

囡囡才剛讀K1, 9月頭的時候大家還很好, 到了9月中的時候, C6開始出外同朋友食宵夜的習慣.
開頭都相信的, 因為C6結婚後很少半夜出去, 都好乖陪我們. 真的以為普通同朋友食下飯...

久而久之...越食越密, 之後仲落bar玩, 到了有次半夜打電話俾佢, 沒有聽電話, msg沒有回, 好像失蹤了.
我才開始感覺怪怪, 怎麼會這樣, 大話越說越多...
短短2星期已有4個晚上沒有回家訓了, 第一次玩通霄到早上先回家, 我問他為何不聽電話, msg不回
他說飲醉訓了, 聽不到... 之後跟他說出去玩都要識得回家, 一定要回家訓, 因為你已經結了婚, 要有交帶, 他說了好... 但之後越玩越大... 出去後電話一定是沒人接的, msg也一定不回, 突然攪什麼!
這段期間我們的關係好差, 佢放假前一晚都一定會出去玩... 更是通霄沒有回家, 有時到下午先見人.
他總是說飲醉了後去按摩訓覺... 我不相信, 太不合理了!
開始懷疑他出面是不是有小3, 同朋友同小3一起去玩...

這段期間我忍受不了... 感覺他句句都是大話, 行蹤神秘! 我們開始鬧離婚了!
但大家為了囡囡... 都不知如何是好...

有一天我突然心血來潮有一個問題一定要當面問他, 因為我想看著他的表情去感覺是真是假...
走了去他公司等他, 問他這段期間的行蹤去向, 有沒有去到玩女人的程度?
心想... 未去到玩女人的程度, 我們的婚姻還可以挽回...
他開頭的答案是飲酒按摩, 沒有玩女人... 但感覺他沒有說真話...
逼問之下... 真話出現了... 是真的有小3... 我的心情當下沉了一沉, 心想...真係! 女人第6感是準確的.
他終於說了, 他知道有小3的後果... 意味著我們的婚姻要完了!

我就是這樣, 知道了真相心中的大石推開了...
原打算知道了就走人... 但我當下就是要問到底... 什麼時間的事, 在哪識的, 什麼人...
還逼他給我看証據... 非要看不可... 他最後給我看了一張他們的合照... 心死了當下!
真的有這一個人出現了... 我還可以怎樣... 但他突然帶點緊張的說: 我會和小3完, 回來!
我們又傾了一陣子... 他都不知自己想怎樣... 一方面好像不想跟小3分開... 一方面又不想我走!
我不知他想怎樣, 他說想要D時間冷靜下!

當天晚上我偷看他手機, 婚後第一次, 跟小3的msg找不到... 但我找到了隱藏相薄!
數十張相片已經可以使我完完全全地死心了!
他們大多數的相片都是親吻照... 還有幾秒的影片... 影片內容是熱吻加摸大比...
這是我認識的人嗎? 我好像看緊其他人平時網上看的不良影片咁...
原來人要變是可以變得好恐怖!!!

當下的感覺是平靜的, 開始清晰知道條路怎行, 我們走不下去了, 沒法子了!
C6知道我偷看了, 他有點緊張... 是怕我接受不了... 我說沒事了, 看完了, 死心了... 去訓了!

第二早, C6突然說會放棄小3, 當晚會跟她說清楚! 我只是"嗯"了聲, 沒說什麼

我沒有後悔偷看照片... 這逼使我可以下定決心離開他!

現在要考慮的是...囡囡, 不知怎處理好! 我要不斷提醒自己要接受現實了!
沒有想像中傷心, 沒有大哭... 是哭不出來... 還是因為這個人不值得我這樣做!
不知道, 只知道前路好難行, 但我一定要支持住! 想好方法才和他離婚!

伯爵府

Kimi620 發表於 17-11-30 21:09
是否搞離婚先有保障攞贍養費?
如果不離婚c6話日後小朋友生活費都比
但怕日後,冇比冇 保障

你自己搵律師定自己搞離婚?我自己搞離婚,申請書佢有寫一個月俾幾錢,但我爬文睇過如果另一方唔俾錢你係可以告佢,告完後如果佢要坐牢,出返黎唔俾你都吹佢唔漲,你會唔會咁有心機成日告佢!?所以其實都唔太有保障架咋,主要睇下另一方會唔會仲有少少咁少少嘅良心囉

禁止訪問

夏天玩到顛

禁止訪問

夏天玩到顛

大宅

回覆樓主:

樓主。。。加油,為囡囡好好生活。

複式洋房

回覆 Reema 的帖子

你說得對! 如果仲愛你... 係唔會咁對你的.女人就係重情義, 重感情... 容易心軟!
有時會突然軟弱起黎... 好痛心!
曾經係最親密的伴侶... 本應是最信任的人, 最不會傷害你的人...
最後原來係傷得你最深的人! 要怎麼過度...
想要忘記的事情太多了... 除了忘記呢份傷痛... 仲夾雜著以前所有的回憶... 開心唔開心...
大家所經歷的一切... 完完全全被他摧毀了!
淡忘的過程好痛苦!!!
我希望時間可以快D過去... 我的回憶還新鮮... 心還是會很痛的!
他們的相片還在我腦海中~ 揮之不去...

對的... 比起吵吵鬧鬧... 冷靜的去面對來得一份清高!

最愛的聖誕節快到了~ 對我們現時來說是最傷感的節日......

禁止訪問

男爵府

stephanie03 發表於 17-10-11 17:58
之前曾發文說過不知怎樣走下去... 我的婚姻!心中有大石壓住的感覺很辛苦!

現在... 終於推開了一大步... 感 ...

樓主加油
願主保佑你和囡囡

男爵府

熱血金章

回覆 stephanie03 的帖子

相信樓主妳在這段日子一定非常難捱,情緒亦像過山車一樣高高低低,大上大落吧!
這一刻妳最需要和自己的內心好好對話一次,問清楚自己還仍然愛他嗎?問清楚自己能否原諒這個曾經傷妳三次心的,最親蜜的伴侶?

要原諒一個人可以好容易,但當每一日都要面對他時其實絕對是一件難事,尤其是妳已對他失去了信心和信任。信任這東西要花好長好長的時間才可建立,但要摧毀它卻不消半秒。

只要有愛,凡是都有可能。無論妳最後的決定如何,總會有出路的,隨心而行一定沒有錯啊!

禁止訪問

男爵府

stephanie03 發表於 17-11-17 12:05
已經過了一個月, 以前會覺得時間過得好快~ 但這一個月好慢長…
周不時會想起… 心還是很痛很痛!!!
發現後一 ...

唔好心軟,唔好信佢!你都見到佢動左真情,如果佢同返你一齊,時間一耐咗,佢又會後悔,又會想返去個小三度。痛一次夠啦,呢啲野唔好經歷第二次!

大宅

stephanie03 發表於 17-11-17 12:05
已經過了一個月, 以前會覺得時間過得好快~ 但這一個月好慢長…
發現後一 ...

看完你的貼文,可以想像你老公是性情中人,我相信佢真心唔捨得你和孩子。不過,單單這樣是否能再走下去?現階段你們關係脆弱,佢不想沒有你們,但個心還未放下小三,呢段時間好容易又再同小三攪上。暫時同佢保持少少距離,俾D時間自己冷靜,又俾D時間佢戀情轉淡,對大家關係好D

大宅

stephanie03 發表於 17-10-12 11:41
回覆 Icy28078380 的帖子

其實同佢一齊咁多年... 今次已經是第三次了!

唉,原來有前科

民房

加油!

子爵府

fatping 發表於 17-11-16 19:32
竟然咁多次了,我明白果種心痛,亦相信女人好強的,我離了婚後同一個男人一齊,佢比到我有段時間真心以為 ...

女人絕大大大多數是因為自己無錢,又唔想返工,所以才不離開衰男人。

子爵府

回覆樓主:

心……死了,錢……照袋,時間……照hea.

男爵府

回覆樓主:

你老公都好賤,同埋小三個仔一齊住,而家又話走?!我係個小三都好難放手。。我吾知小三個老公係咪吾要佢,要離婚,所以甘快可以帶埋個仔同你老公住。。見到呢啲真係。。。
你同女返娘家叫佢自己係屋企諗清楚先拉,佢要做人後父都吾易。。如果佢地仲有聯繫,真係走人

男爵府

發現後一 ...

你自己唔係話搬返阿媽度先咩?

佢一而再,再而三出軌,玩真情,其實明顯唔適合結婚。我成日覺得呢個世界好多人都會話愛,但你諗返佢啲行為,係measure up唔到呢個字

長痛不如短痛。除非你覺得你可以一世都係度loop,又唔怕越遲走越搵唔到屬於你嘅幸福咁

複式洋房

kayingg 發表於 17-11-21 19:14
樓主,你同老公拍拖嗰時佢有無試過偷食比你捉到?
定係到而家呢刻先學人出去玩?
...

同佢拍拖時,佢已經試過2次了~
第一次太耐了,都忘記左了,果時大家仲好細
第二次我其實都唔記得點解會發現,可能又係女人的直覺,都10年前的事了! 佢呢10年都好好,好到……我忘記左佢係呢種人! 仲以為係個可以依靠一世的人… 太天真了!

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

回覆 stephanie03 的帖子

曾經有一個人...我都為佢醉生夢死..
我地未離婚...佢已經同另外一人攪新婚
佢攬住我...話其實只要我係認錯...同唔離婚
我可以同佢一齊....當時阿女都是1歲

我都思前想後...如果你心裡是愛我...絕對沒有人可以在你身邊

無錯...無左佢既日子好辛苦好唔習慣...
但寄情於工作同小朋友
絕對無時間去再諗起佢既事情

我地離婚已經有4年
有一刻我會掛住以前的日子
同時我得到佢尊重...
因為我既決定....大家都好舒服
佢新的太太同3歲既仔仔...見過.....(即時, 我地離婚時..她已經有bb)
最少我比吵吵鬧鬧既女人....有一份清高

首頁

尾頁

跳至