自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

象牙宮

我拉叔無仔女, 佢一直住係可以買既公屋,佢而家考慮緊買唔買喎! 佢話第時可以逆按揭,有咩事有錢養老,或者留間屋比我嬸嬸! 唉,其實無仔女,一個月交千幾蚊租咪好囉,何必幾十歲人仲買樓呢?雖然三十萬係好平,但係好似有D攞苦黎辛咁! 阿叔今年50有多,屋企係拉仔, 阿嫲阿爺已經走左幾年,從來無錢留低!尋日姑姐打比我問意見,我都唔知講咩好

男爵府

回覆樓主

睇完呢個post , 深深覺得一樣野 ,原來真係「性格決定命運」

象牙宮

回覆樓主:

一日唔賣走,其實一日都無賺到多錢,係去唔到市價,只係賺左住啫! 如果想留錢留屋比下一代又唔同,但我自己唔會咁做! 至於維修費,當要我以前住果度咁,每戶比70000,都死啦,唔買就政府比呢幾萬,買左就要自己比,咁我唔買仲好囉! 我只係安於生活舒服,唔想再捱啫,已經好辛苦捱到上公屋! 其實作為公屋主戶,我都好反對政府賣公屋!

侯爵府

無話可說 發表於 17-11-18 23:17
賣左出去就賺,自住無賺既! 賣左就真係訓街囉 人生得一次機會排屋咋,除非離婚啦
...

其實唸唸下我都明白你既意思、只想一家開開心心安安樂樂、簡簡單單咁生活姐、吾一定買樓、住公屋都可以好幸福麻、你令我唸起我屋企牆上有幅圖,上面寫著'屋由磚建造,家由愛建成'
搵得少但迫自己去買樓當然辛苦啦,但有少少條件既去買樓都係輕鬆的,社會上有不同階層,無話住咩地方就一定慘或一定好幸福、係心態及能力既問題多

侯爵府

無話可說 發表於 17-11-18 23:16
唔記得晒喇!你想知我住邊咩 我拉叔係九龍

吾係呀、我只係記得你分享過話住屯門姐
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

SaBB 發表於 17-11-18 18:17
我唸、社會有些人只求安定、安隱生活、一唸人地要供樓就只會唸到好慘好辛苦。問題係睇吾到供樓都可以很輕 ...

有啲人個腦轉唔倒的,辛苦儲到錢, full pay 買一層自住樓,仲好自豪地表示自己冇爭銀行錢

伯爵府

yeeyeeyeah 發表於 17-11-19 04:31

你有冇出去睇過公屋二手市場先講? 就算未補地價公屋, ...

係呀,我一開始唔知道原來同市價差咁多。
然後就覺得好奇怪點解會有人唔買,俾30萬之後幾乎立刻拿返起嗎150萬既value。但樓主不斷話唔係我地睇咁著數丫嘛,又話驚維修費。其實我覺得幾時得來維修費去你100萬呀,私樓都唔洗啦。何況唔好話我呢d路人甲,連樓主自己都唔知二手公屋市價,但一味話就算距自己都唔會買,所以我係勁唔明樓主既邏輯。

男爵府

大豬既老婆 發表於 17-11-17 11:04
其實我覺得你話靠逆按退休,我會覺得唔係好實際。你話層樓幾百萬,每個月有返一萬幾千就話姐。現在買係30 ...

你有冇出去睇過公屋二手市場先講? 就算未補地價公屋,二手市場都冇可能只值40-50 萬地區唔同冇得一次過講,但係新界區有啲已經過200 萬喇

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

睇晒幾版,樓主係好安於現狀
人人唔同,有人積極向上,有人安於現狀

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

買, 3x萬間300尺屋緊係買, 就算現在綠表賣出都值180-200萬以上(睇地區),我識人早幾年買公屋30萬, 港島區,而家值300萬(綠表)

伯爵府

sjnl43 發表於 17-11-18 19:45
係綱到先咁講,幾十蚊杯啡夠我食餐飯, 我未買過

人各有志, 幾十年後仍係咁好福利,咪弓喜

你啱呀,咁所以老左仲係諗住指意政府養嗎?好多人都諗到嘅野,好多人一樣選擇唔去面對,個個諗住大樹好遮陰。

象牙宮

sjnl43 發表於 17-11-18 19:45

福利cut就唔會,但咁多年後可能凍結! 幾十蚊杯咖啡,我三個月先飲一次咁大把咋,如果自己比錢! 不過有時老細會請既 一個月都有2杯

象牙宮

SaBB 發表於 17-11-18 19:29
升左四倍、跌返一半都有賺。至大問題係已供了大半及月供只供二成、生活一樣無休天外有天呀
...

賣左出去就賺,自住無賺既! 賣左就真係訓街囉 人生得一次機會排屋咋,除非離婚啦

象牙宮

SaBB 發表於 17-11-18 19:26
屯門得山景、良景、田景、建生可以買。一拿匙已會問租戶買吾買、第一年買至平
...

唔記得晒喇!你想知我住邊咩 我拉叔係九龍

珍珠宮

babybabyu 發表於 17-11-18 01:28
根本唔使學,學下積極人生,努力上進比較緊要啲,施比受更有福。。。。

好多人為左間公屋,出盡其法,上 ...

人口老化, 幾十年後有無咁多福利, 臨老去乞? 咁大風險我唔敢搏

淨係今日甘多儲備, 睇公立門診都咁難, 將來唔cut福利? 我唔信law

侯爵府

無話可說 發表於 17-11-18 18:40
有十萬供兩三成唔係問題,因為仲有好多萬可以用!但得一兩萬既時候,供兩三成就會變左生活負擔! 好既時候 ...

升左四倍、跌返一半都有賺。至大問題係已供了大半及月供只供二成、生活一樣無休天外有天呀
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

無話可說 發表於 17-11-18 18:36
好似可以,我唔記得喇,因為無諗過買

屯門得山景、良景、田景、建生可以買。一拿匙已會問租戶買吾買、第一年買至平

象牙宮

flyinsky 發表於 17-11-18 18:38
無仔女認同唔使買,雖然未必要俾維修費但驗窗果d郁下幾千一萬,講真如果家庭收入得萬幾拎得出都心痛
如果賣 ...

係呢,有舊錢但係去住劏房,生活質素仲差左

象牙宮

SaBB 發表於 17-11-18 18:17
我唸、社會有些人只求安定、安隱生活、一唸人地要供樓就只會唸到好慘好辛苦。問題係睇吾到供樓都可以很輕 ...

有十萬供兩三成唔係問題,因為仲有好多萬可以用!但得一兩萬既時候,供兩三成就會變左生活負擔! 好既時候咪可以一開二,所謂既發達囉,但難保他朝跌得仲癲,而家個樓市係好唔正常! 經歷過股災既我,生活大轉變,所以我只求一家三口生活安穩,健康同開心

伯爵府

回覆樓主

無仔女認同唔使買,雖然未必要俾維修費但驗窗果d郁下幾千一萬,講真如果家庭收入得萬幾拎得出都心痛
如果賣左當多2百萬用來租劏房,其實都係租多20-40年,但肯定細過公屋好多,唔化算囉

首頁
12345...12

尾頁

跳至