婆媳關係

跳至

首頁
12345...12

尾頁

別墅

背景:bb依家1歲幾,我同老公25歲以下,啱啱事業起步,搵唔多屋企細唔夠四個人住,bb跟工人同爺嫲港島住,我同老公另租地方住。爺嫲40歲上,兩個都仲番緊工。

原本打算bb 3歲讀幼稚園前,我地草夠錢搬去港島同bb工人一齊住,同爺嫲隔幾個站。但近排計計數,發現因經濟問題搬到去都生活得好勉強,但係我又有幾個唔搬唔得既原因。

1. 同老爺奶奶管教模式唔同
佢地屬於好寵bb個種,我係會嚴但都會錫個種。曾經試過因為bb扭計我企硬唔讓步,搞到佢大喊,而爺嫲唔忍心之餘,仲怪我搞到家嘈屋閉,搞到個bb成個公主咁,本身佢都算乖既會聽我講,呢個問題愈嚟愈嚴重,bb係佢地屋企會恰佢地,係我地屋企就都算聽話守規矩(例如食飯坐定定個d),對父母同爺嫲都好大差別,但佢都好痴我,最痴爺->我->父->嫲,所以想愈早一家三口住方便可以教到佢。

2.想多啲時間見
我同老公依家一星期見bb 2日,有時要隔一星期,因為我份工有時要返六見得一日,同埋近排病菌勁,所以爺嫲都唔太想bb周圍去,但係佢地又成日同佢出街。。。。。。

原本就下定決心俾心機草錢,快啲一齊住。但係計完數發現,搬去港島淨係租到180呎度,姐姐都住唔到,bb活動空間細,唔夠爺嫲環境咁好,況且爺嫲都好錫佢,當佢親生女咁,咁我同老公以後衝事業可以放心。

但係同樣地,如果一齊住,收工一定會先返屋企(依家夜晚返pt),多啲時間見,同埋我都想盡返自己做媽媽既責任去教佢,以前我同自己講最基本每晚都要用一個鐘去陪佢做功課講故仔傾心事。

不過,bb讀小學前/有公屋都一定同我地住架啦,只係遲定早既方別。

大家覺得依家對於小朋友嚟講,環境重要啲定係管教模式重要啲?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

版主示:

請討論時保持禮貌及理性,
敬請大家合作,謝謝

此話題已引起罵戰,現關閉本帖

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

伯爵府

anna_ls 發表於 18-3-9 11:51

接受呀,公屋個位收咗咪租樓囉

啊,我都係分享吓自己啲經驗啫(公屋)
老公搵第二個,我冇經驗,唔識教人冇得分享

別墅

joannemak 發表於 18-3-9 11:47
同你講現實又唔接受
我幾時有講我上網好叻?

接受呀,公屋個位收咗咪租樓囉

樓上個個話靠老公好命,你又唔同佢講下老公有機會識第二個呢個現實既?

年輕人,即係我,自己識上網搵資料,所以唔好以為你地講就要聽,明未?

伯爵府

anna_ls 發表於 18-3-9 11:44
佢地住咗係度40幾年,有機會我都知,我都有機會發達架。唔好以為唔夠錢就唔知市價啦,講上網我諗年輕人仲 ...

同你講現實又唔接受
我幾時有講我上網好叻?

別墅

joannemak 發表於 18-3-9 11:39
未過65歲就有機會要搬,到時佢哋要租一個單位住4個人,你知不知道要幾錢?
我知你依家租緊,所以你咪唔夠 ...

佢地住咗係度40幾年,有機會我都知,我都有機會發達架。唔好以為唔夠錢就唔知市價啦,講上網我諗年輕人仲叻過你地啦

別墅

jojojojom 發表於 18-3-9 11:35
唔好拉埋大6小朋友講,大6小朋友可能都冇你咁幼稚,我女兒一定成材過你啦,搵個雞碎咁多就巴屎閉閉,繼續 ...

下我一路都講緊大陸小朋友喎,依家又唔俾講呀?定係你係大陸嚟架?咁我講聲sorry囉
得啦有幾個錢就巴閉,咪又係靠老公,唔知以為你係李嘉誠邊位太太 放心喎未到死個日都未知係咪好命,出去夫妻版個度會見到你未來既影子

伯爵府

anna_ls 發表於 18-3-9 11:13
當然啦,但佢地就退休都冇被通知喎。
係咩,但我依家已經租緊樓

未過65歲就有機會要搬,到時佢哋要租一個單位住4個人,你知不知道要幾錢?
我知你依家租緊,所以你咪唔夠錢只可以租180呎咁細囉

水晶宮

anna_ls 發表於 18-3-9 11:18

係咩,成材但品唔好呢似足個阿媽我諗應該係大陸小朋 ...

唔好拉埋大6小朋友講,大6小朋友可能都冇你咁幼稚,我女兒一定成材過你啦,搵個雞碎咁多就巴屎閉閉,繼續回應啦,我D師奶好得閒架,條命好,有女有老公養

別墅

jojojojom 發表於 18-3-8 11:08
我都係住新界好雜嘅地方,女兒咪一㨾成材

係咩,成材但品唔好呢似足個阿媽我諗應該係大陸小朋友既影響既唔關你事

別墅

cc_forever 發表於 18-3-8 15:01
凡事有因必有果, 路係自己行, 後果都係自負, 細路無辜JE.... 每個人都有自己要承受既野, 用咩態度行咩路就 ...

仲有,想睇咪pm我囉,del嚟廢是俾無謂人起底啫,估唔到呢度已經有幾隻,放心你想玩我想實同你玩架

別墅

joannemak 發表於 18-3-9 10:59
超額交雙陪租,都有機會比房處要求搬走
到時租樓你就知19k係一定唔夠

當然啦,但佢地就退休都冇被通知喎。
係咩,但我依家已經租緊樓

別墅

jojojojom 發表於 18-3-9 11:09
幼稚到呢,繼續啦,我鐘意睇樓主回應

唔夠你地幼稚起人底

水晶宮

回覆樓主

幼稚到呢,繼續啦,我鐘意睇樓主回應

伯爵府

anna_ls 發表於 18-3-9 09:44
總之港島我就住硬,原因你地又冇睇到依家仲覺得我係爭爭爭,仲要我第3頁就講咗,依家邊個哂你時間?超額咪 ...

超額交雙陪租,都有機會比房處要求搬走
到時租樓你就知19k係一定唔夠

別墅

cc_forever 發表於 18-3-9 09:38
21 OR 25歲搵吾到50K好正常, 但問題係你話 "搵50k唔敢靠老公養,有冇諗過係你大使?" 就係問題....即係你冇 ...

總之港島我就住硬,原因你地又冇睇到依家仲覺得我係爭爭爭,仲要我第3頁就講咗,依家邊個哂你時間?超額咪租樓囉,6299年年都是超額啦最多咪俾double,有時唔係有錢就叫成熟為小朋友好架,如果唔係就唔會有咁多中產小朋友變成墨啦

大宅

21 OR 25歲搵吾到50K好正常, 但問題係你話 "搵50k唔敢靠老公養,有冇諗過係你大使?" 就係問題....即係你冇一個CONCEPT係要為小朋友將來做多一點....

講到呢度我真係吾想講..你已經浪費左我2個工作天... 只係我為你既小朋友感到可憐....來到港島有寶咁爭學位..你同小朋友只會更辛苦....仲要吾知你爭到D咩反來......等公屋又吾知等到幾時..同到頭來可能冇超額...21歲又好你23歲又好做呀媽真係吾易...思想咁吾成熟.....吾敢想像會教左D MUD出來

別墅

馬爾太 發表於 18-3-9 09:08
明晒!佢唔係要意見,係要認同!

明咩啫,我講啲point一個都駁唔到,跟住起人底搵弱點攻擊,係咪年紀大睇唔到呀配返副老花眼鏡啦

別墅

cc_forever 發表於 18-3-9 09:24
細路真係細路....出來做野除左IQ仲要有EQ.....2樣都冇冇人會睇你比機會你架....到你搵50K?....BK都吾知去左 ...

其實唔係話睇唔睇,但真係最基本囉,講緊做人,唔通eq低啲多啲機會?反而前幾頁個啲jm話係專業人仕我就信啦

別墅

cc_forever 發表於 18-3-9 09:19
搵50K都要儲錢FOR細路既將來啦...同埋要供樓...冇人生目標既人係吾洗呢D...我明...你有冇為你小朋友諗過架 ...

我又唔識你,你同唔識字既人打埋一樣既字。仲有其實我今年先21,你覺得21就搵到50k?發唔發圍都唔係係baby kingdom證明俾你睇啦

首頁
12345...12

尾頁

跳至