懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我八個月去照超聲波 醫生話係大碼b 重5.2磅 加上bb頭圍仲大三個星期 估計預產期出世最少8磅 我已經重差唔多40磅 但我想順產 個醫生就話 都好多8磅幾嘅媽咪可以順產 話可以試下 但體重就要控制啦 食少d 有無媽咪大碼b順產嘅?分享下

複式洋房

回覆 lowbson 的帖子

但我本身都想順產 所以健康院個邊叫我要控制體重 話我肥太多

大宅

回覆樓主

睇嚟你一定係去咗私家產檢
私家提倡開刀㗎
你去政府係咪都同你講順產㗎啦除非有其他特別問題

大宅

Sarachan725 發表於 18-3-5 04:08
回覆 wingwingin 的帖子

但你先重6kg 好勁 你平時食超少?點做到架?唔會好餓咩? ...

我頭三個月完全食唔落野 雖然無嘔 但都倒輕好多

複式洋房

但你先重6kg 好勁 你平時食超少?點做到架?唔會好餓咩?

複式洋房

我依家160幾磅啦

大宅

Sarachan725 發表於 18-3-5 01:22

你先重6kg咁好 可能你本身就瘦 骨架細

Nonono 我係超肥 (認真肥 唔係果d 120磅就嗌救命果d肥)
睇個數字好似輕好多會好靚 但我而家輕左都一定仲重過你

複式洋房

你先重6kg咁好 可能你本身就瘦 骨架細

複式洋房

回覆 cindywy 的帖子

重佐30磅 係咪你本身比較瘦?我159cm 懷孕前已經120磅

大宅

回覆樓主:

我女出世8磅重 我就係順產唔到 最後食全餐
我知道順產好又復原得快 不過無得勉強
整個孕期重左6kg 阿女都佔3.x kg
生完即時輕左12kg 即係仲比懷孕前輕6kg

男爵府

Sarachan725 發表於 18-3-4 23:47
回覆 smilebobo 的帖子

我係健康院檢查佢話我肥咁多係咪打算開刀?我話唔係 我想順產 之後佢同我檢查完 話 ...

我34週肥佐30磅,bb都係大碼,但冇糖尿。我問醫生是否需要控制飲食,佢話如果bb基因係大碼(大囝5年前出世都有9磅),控制飲食就係餓bb,所以我都繼續任食⋯⋯預著要開刀

複式洋房

回覆 smilebobo 的帖子

我係健康院檢查佢話我肥咁多係咪打算開刀?我話唔係 我想順產 之後佢同我檢查完 話我個肚咁大可能羊水多 叫我第日返QE檢查或者去私家照下 我就下午即去佐私家照 個醫生都話我肥好多 八個月重40磅 又話係大碼b 頭大三星期 問我順產定開刀 我話可以嘅當然順產 之後佢就叫我控制下體重囉 叫我放心 好多大碼b都可以順產 可以試下 我15號又要去健康院檢查 已經食少佐 戒宵夜 希望唔會重好多

洋房

Sarachan725 發表於 18-3-4 23:32
回覆 Car_carr 的帖子

Haha 我手指腳指都肿到好似芝士腸 我4月26預產期 你係邊生? ...

我係屯門醫院呀,不過我呀b 就係肚圍同隻腳仔大左3個星期,其他都係大1個星期

複式洋房

回覆 babyspicy 的帖子

我驚坐月食得多仲肥haha 不過到時坐完月照顧bb應該會好快瘦

複式洋房

回覆 Car_carr 的帖子

Haha 我手指腳指都肿到好似芝士腸 我4月26預產期 你係邊生?

複式洋房

回覆樓主

我大女又係大隻+頭大~
出世8.7磅,我順產由陣痛入院到生用左十九個鐘~傷口屬2B級所以要半身麻醉唻縫針~
不過醫生縫針手勢超級好,生完一星期好返晒了~

順產其實真係好好,既然醫生都話順產無問題, 你又想順產就go ahead la~

除非醫生建議開刀~

複式洋房

Car_carr 發表於 18-3-4 16:34
同我一樣。。我4月10號預產期。8個月重左50磅
啲腳指腫到成條芝士腸 我都好驚要剪
...

唔驚架,剪個下無感覺架,佢同我講話要剪,而家打麻醉針,我「哦」左聲,我心諗快少少. 但我唔記得問佢聯左幾多針
係都係落得床個下痛,行又行得慢,上落床簡直係攞命。諗番起個經歷真係好難忘

複式洋房

Sarachan725 發表於 18-3-4 16:09

好緊張又好期待bb出世 四月尾預產期 唔知會唔會提前 我八個月重了40磅 仲有個幾兩 ...

生完之後要湊b日日都唔夠訓,又無胃口食野,好快瘦架喇。不過都有可能無左d 胎水啦,加加埋埋就輕左10幾磅。

大宅

GiselleMami 發表於 18-3-3 12:59
大碼B,順產,屙左20幾下,但聯左13針,傷口長到去屎眼,生左16個月傷口摸落仲痛
...

睇字都覺得痛!你好偉大!

洋房

Sarachan725 發表於 18-3-4 16:09

好緊張又好期待bb出世 四月尾預產期 唔知會唔會提前 我八個月重了40磅 仲有個幾兩 ...

同我一樣。。我4月10號預產期。8個月重左50磅
啲腳指腫到成條芝士腸 我都好驚要剪

首頁

尾頁

跳至