自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

同媽媽關係一直唔好,細時佢因為工作關係將我俾左親戚照顧,直至中學先因為某啲原因叫我同番佢住。
但細時親戚對我不薄,關懷備至,反而媽媽好少黎探我,如果黎探我就冇咩關心說話,又冇咩攬錫,又唔會帶我去街玩。
到大個番去同佢住,嗰時佢已經退休冇工番,都唔會對我有咩關懷或者愛錫既感覺,我唔知係咪我小氣,但對於我黎講記憶猶新,例子,淨係識得罵就不在講,我病左唔會煲啲粥(或其他食物)俾我食,病到死死下要我求佢先肯帶我去睇醫生。放假冇飯錢但又唔煮飯,屋企又冇野食。讀到書但叫我唔好讀出黎做野交錢俾佢,最後要我應承佢唔攞屋企一分錢,自己借錢讀,仲要將借到既俾部份作為家用先俾我讀(但當時只有我未出身,其他兄弟姊妹已經做緊野有交錢俾佢)。到我出黎做野,未出糧已經唔准我用佢買既野。。。

大宅

cara.mak 發表於 18-4-2 22:03
一定要照直同小朋友講清楚。小朋友今日會有心結,會一直誤會落去架!
你可以從解釋中令小朋友得知原來他們 ...

係,你講得好啱,我會搵適合既時間環境下同佢地再講

大宅

selinako^^ 發表於 18-4-2 21:32
我覺得 樓主 教小朋友得幾好
佢地識得咁反問番你, 証明佢覺得父母係要敬重, 忍耐, 孝順, 同包容體諒
若你係 ...

個仔話我嗰下我真係面都紅埋,好後悔我既失控令到佢咁諗我

大宅

tansyneko 發表於 18-4-2 21:18
直接同佢哋講細個你阿媽對你唔好囉

會搵適合既時間同佢地講番

大宅

namnamnamlolo 發表於 18-4-2 19:26
你媽咁pk

我唔會後悔喎

以前未有小朋友就真係唔睬佢,有左小朋友就唔得拉!

珍珠宮

回覆樓主

一定要照直同小朋友講清楚。小朋友今日會有心結,會一直誤會落去架!
你可以從解釋中令小朋友得知原來他們好幸福!

當然你要講得唔好似太怪責或怨恨自己母親!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得 樓主 教小朋友得幾好
佢地識得咁反問番你, 証明佢覺得父母係要敬重, 忍耐, 孝順, 同包容體諒
若你係度數婆婆對你有幾唔好, 所以你要咁對番佢
將來有小小事佢對你有乜野不滿, 結婚後亦會咁對你,
身教其實好重要

我地幾兄弟姐妹有時都會對父母有不滿, 但唔會係細路見前嘈
有時有意見 其他人會 中和下氣氛, 哈哈哈咁就 算...細路見前: 口頭蟬成日話一家人邊有隔夜仇, 呢度講完呢度散...
最多事後私底下打比 其他兄弟姐妹呻

之後, 其他人做下和事佬, 認下低威, 啖氣過左最易話為
所以, 我地幾兄弟姐妹感情唔錯

大宅

回覆樓主:

我當然明白你講咩,我都係讚賞緊你喺你母親死後對你父親既耐性,好有心機。
不過,你誤會左拉,我都有關心我媽既,而我開呢個 topic 既目的唔係想討論我有幾關心我媽,或我有幾不孝,我都正在後悔緊同佢嘈, sorry 我唔係聖人,你講既說話喺呢一刻令我感到有點難受
我明白你好有心,多謝你,或者你讓我 settle 下目前既困境先請教你點同老人家相處,如有冒犯之處,請多多包涵

琥珀宮

回覆樓主:

直接同佢哋講細個你阿媽對你唔好囉

大宅

caterpillarbean 發表於 18-4-2 20:01
好佩服你,你好有耐性。而你呢種就係相處經歷下培養出嚟既關係,要雙方都願意付出同接受先可行。但我撫心 ...

你睇錯我了,我一點耐性也沒有,爸同我初亦不是相向.只是我自從母親過世後,我態度180度改變。
由一年不電爸1次,變1日1電1分鐘。
(我都係返工湊小朋友,我同自己講,每日放小朋友時間同心力都唔止1分鐘.)

至於你媽感你有陰謀,會否你過往做過某些事令佢這樣想你?而你自己忘記了?一條鎖匙唔會響。

又或者你媽媽曾經經歷過被人背叛,令佢有此心理陰影,導致抑鬱,沒安全感之類。如是,她也很慘,可能曾經晚晚獨自流淚,表面裝強之類,其實內心是很寂寞的

如果你會對陌生的老人家都能作出關懷,更何況她是你的母親。真心付出對父母,小朋友才會真正睇到和感受到

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

ALMONDMI 發表於 18-4-2 18:06
孔子很好的一段話:

“人不敬我,是我無才;

做得很好,感動

大宅

wingwing888 發表於 18-4-2 18:33
"如感愚孝者,是無能,細時父母教,大時父母有錯,不需指摘,可用不同方法循循善誘。有心,有道理,懂尊重,我相信 ...

明白你,同路人

大宅

ALMONDMI 發表於 18-4-2 19:21
所以唔同人要用唔同方法。
唔同地方,語氣,語調,都不同。
我對爸,電話同當面所講嘅野,語氣,方法都唔同。

好佩服你,你好有耐性。而你呢種就係相處經歷下培養出嚟既關係,要雙方都願意付出同接受先可行。但我撫心自問就真係做唔到,一來我冇你咁有耐性,二來我番工湊小朋友已用盡我心力時間咁制,三來我了解我媽,佢冇你爸咁識趣,你同佢解釋對佢好,佢只會當你一定有陰謀,同埋會步步進逼,得寸進尺。

大宅

回覆樓主:

同仔女解釋要人地對你好就先要對人好,
呢d野係雙向

公爵府

照直講,小朋友遲早會明

珍珠宮

回覆樓主:

你媽咁pk

我唔會後悔喎
最多睇下點同小朋友解釋

大宅

"如感愚孝者,是無能,細時父母教,大時父母有錯,不需指摘,可用不同方法循循善誘。有心,有道理,懂尊重,我相信 ...

最後衷心祝福你同你父母一家人最後能和諧相處

大宅

所以唔同人要用唔同方法。
唔同地方,語氣,語調,都不同。
我對爸,電話同當面所講嘅野,語氣,方法都唔同。

佢為人自我中心,以為自己啱晒.最叻係佢,我會提高聲調以事論事,過一段時間,見佢做到,就讚佢.見佢陰嘴笑。

剛有空閒電佢:傾了一回,讚佢講小左粗口,佢笑住話:我不嬲都唔講嘅。我笑算,做到目的便可。

之後繼續傾電.因佢成日呻窮,我問佢:爸,有人比10萬你,要你1隻手指。100萬,要你一隻手.1千萬,要你雙眼,1憶,要你條命。你選哪個數?佢話唔要。咁我就講:爸,咁你咪好富有囉,你已經擁有比1億更多的財富,恭喜你.所以冇再呻啦~佢答我.咁又係。

之後我順便約佢2日後飲茶,比家用,重講句:爸,你咁知慳識儉,養你真易,又唔會得寸進尺,攞完又攞,幫我省錢,多謝呀爸。佢又認叻話,緊係啦。之後我叫佢小心身子,收線得閒再電你,佢話好好好,打多d黎。

我相信你只要搵到方法,一定心想事成。我都得,你一定得。只是大家用的方法不同。好多父母要面子,只要比一個大家的落台階便可..父母給我們生命,得於我們給子女生命一樣。都希望日後子女孝順。父母同自己子女一樣,唔同性格唔同相處,教法,有心你便會搵到啱位,累就如你所說,放下,休息下。之後再接再厲,有恆心做,天都比你感動到。父母在人某些人心未必是世上最好。但身為子女的我們,都不應頂撞,破口大駡,傷及他們的心。嬲到震寧選擇即時話有事離開現場。將心比心,都不希望子女這樣對我們吧。

男爵府

BK Milk勳章

ALMONDMI 發表於 18-4-2 18:06
孔子很好的一段話:

“人不敬我,是我無才;

"如感愚孝者,是無能,細時父母教,大時父母有錯,不需指摘,可用不同方法循循善誘。有心,有道理,懂尊重,我相信每位父母口不說,心會聽。" <---- 呢句說話, 絕不能用係我和家人身上

你既方法我從少用到大, 對我家人係無用的, 有些人係有你講無佢講, 你越循循善誘, 佢亦得寸進尺, 你越懂尊重講道理, 佢覺得佢才是道理, 我已經心身疲乏, 無力再應付, 自問多年來作為子女角式問心無愧, 只有放下, 大家才可以鬆口氣.

大宅

wingwing888 發表於 18-4-2 17:22
正因為樹欲靜而風不止、子欲養而親不在呢句說話,我愚孝多年, 亦都好痛苦.

我家人係任何情況下會自已利益行 ...

孔子很好的一段話:

“人不敬我,是我無才;
我不敬人,是我無德;
人不容我,是我無能;
我不容人,是我無量;
人不助我,是我無爲;
我不助人,是我無善!
凡事,不以他人之心待人,你會多一份付出,少一份計較;凡事不以他人之舉對人,你會多一份雅量,少一份狹隘;凡事不以他人之過報人,你會多一份平和,少一份糾結,堅持內心的平和,不急不躁不驕,多一份雅量。

如感愚孝者,是無能,細時父母教,大時父母有錯,不需指摘,可用不同方法循循善誘。有心,有道理,懂尊重,我相信每位父母口不說,心會聽。

我位粗口,暴燥,斤斤計較的父親(以前感佢同媽難頂,破口對佢地,一年先見佢地一次,自從母親離去,令我深感明白,後悔)
自此我用心去同父親相處,1個月見2-4次,用心溝通請佢改善語氣,改掉粗言穢語。初沒成效 ,1年講小4成。2年講小7成,3年講小9成。由細到大見佢黑面,從沒笑,在我用心教導,關心下,佢終有笑容。每次我好嬲時,我同自己講,不要同父親計較,算。心嬲佢3日再搵佢。有次嬲到忍唔住閙佢一句,最後主動講對不起,亦向佢真心懴悔細時對佢頂撞,不孝等,請佢原諒。佢話佢都有錯,。不會怪我,第一次見爸喊。最可惜我是沒機會向母親親口說。

由我出世,父母已托人湊我,至小學一起住,同一屋簷下,各自生活,每天返放學,自己煮食,我睡著,他們才收工。相對只見吵駡。不能盡錄

首頁
12345...6

尾頁

跳至