自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有對年輕小姐弟,佢哋媽媽過咗生,嫲嫲爺爺就以某些原因唔出席喪禮,但同時竟然都唔想啲孫出席喪禮。

雖然我係外人,但聽到都覺得過份,有咩理由唔畀小朋友見媽媽最後一面?!

6299唔出席媳婦嘅喪禮,我無意見,但係阻止個孫出席媽媽嘅喪禮,我個人覺得好冷血。

我唔信有日佢兩位老人家仙遊出殯時,都唔願見到自己啲子孫嚟齊囉

可幸嘅係,最後兩位老人家都終於肯放手畀孫出席一晚,可以畀小朋友見到自己媽媽最後一面

大宅

Jnam 發表於 18-6-12 09:11
人死如燈滅,真正的最後一面是在嚥下最後一口氣前見。死後在冷房放了幾個禮拜,身體水份被抽幹,皮膚顏色 ...
年紀愈大, 見多了生死, 慢慢感受到親人離世, 不同人的反應, 處理哀傷的方法, 對傳統的尊重或漠視等等, 並不是簡單如 “不去喪禮=沒人情味=一生遺憾”。
紅白二事, 最能顯現不同家庭價值觀的衝突。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

circle119 發表於 18-6-11 10:45
可能大家郷下唔同⋯⋯好難對任何事情都是一致

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我唔會理 我會堅持
其他人黎唔黎 唔care
親生仔女必須出席

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

馬爾太 發表於 18-6-12 08:43
陰功,連老人家都要為"傳統"讓步!今後只能憑相片回憶!真係"好好"囉。
...

人死如燈滅,真正的最後一面是在嚥下最後一口氣前見。死後在冷房放了幾個禮拜,身體水份被抽幹,皮膚顏色氣味變化,而最重要的那個人的氣息靈魂已不在,這樣的軀殼仍是認識的那個人嗎?見這最後一面真的那麼重要嗎?我見過有人是見這最後一面後即場昏倒,或嘔吐,或害怕。當然有人會覺得重要,而我是覺得沒有太大意思,死者生前樣貌才是死者真正的模樣,回憶中少了屍體的模樣並不覺得遺憾。

和你說話很令人生氣,我不會再回了

子爵府

Jnam 發表於 18-6-12 08:39
他們不這樣做才是一生遺憾,而他們媳婦是認同這做法,那有什麼問題?身為外人應沒資格指指點點。而樓主說 ...

陰功,連老人家都要為"傳統"讓步!今後只能憑相片回憶!真係"好好"囉。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

馬爾太 發表於 18-6-12 08:34
愛同一生遺憾而揀後者,呢啲真係愛?

他們不這樣做才是一生遺憾,而他們媳婦是認同這做法,那有什麼問題?身為外人應沒資格指指點點。而樓主說的,最後祖父母也讓步,還這樣批評未免過分

子爵府

Jnam 發表於 18-6-12 08:32
老人家並不覺得傳統和重視兒子是對立,相反,這樣才是對兒子最好,是最愛兒子的表現。覺得傳統比仔重要的 ...

愛同一生遺憾而揀後者,呢啲真係愛?

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

馬爾太 發表於 18-6-12 08:08
當人不能隨自己所想而行,基本上同死咗係冇分別。傳統比自己個仔更重要咁不如當冇生過個仔啦。傳統比小朋 ...

老人家並不覺得傳統和重視兒子是對立,相反,這樣才是對兒子最好,是最愛兒子的表現。覺得傳統比仔重要的是閣下,他們做的並不能被閣下理解,但他們自有自己的理由,而閣下沒資格批評他們對兒子的愛

子爵府

Jnam 發表於 18-6-11 19:41
為什麼一定要出席葬禮才是有情,不出席就是無情?鄉下老一輩是說父母白頭人,不能送黑頭人,也說若死者在最 ...

當人不能隨自己所想而行,基本上同死咗係冇分別。傳統比自己個仔更重要咁不如當冇生過個仔啦。傳統比小朋友盡孝道重要呢啲傳統不要也罷!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

龍蝦 發表於 18-6-11 12:58
怕污糟嘢多啲啩,但係我覺得如果係自己親生父母嘅,點都要出席一下,見真真正正嘅最後一面
...

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

為什麼一定要出席葬禮才是有情,不出席就是無情?鄉下老一輩是說父母白頭人,不能送黑頭人,也說若死者在最後見到自己年幼的孩子會不捨,不能去他們應去的地方,雖然現在多數人也不以為然,但這些做法出發點是為死者好,為什麼一定醜化6299們的用心,將不合自己意的指為愚昧?畢竟這裡所有發言的人也沒死過,那可定誰是誰非?

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實我識人正正係樓主所描述的case, 所不同怎是死的是老公,不是老婆。6299, 即老公的父母沒送他的的兒子最後一程,而孫子亦即是死者子女,也沒去。這家人對子女很好,但亦是傳統的,家產只傳兒子,不傳女兒,而他們只有那唯一的兒子。兒子很年紀就死了,他們是痛得死去活來。他們不去送兒子最後一程,難道是因為討厭兒子,或當他是仇人嗎?

大宅

回覆樓主:

個老人家唔掉轉唸下

係咪唔本身唔妥個媽媽?
不過都係自私又冷血囉,不如比小朋友揸主意啦

琥珀宮

點解唔俾去?

水晶宮

換轉是佢地個仔出殯,個媽媽唔比小朋友出席,睇下佢兩老肯唔肯
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

老人家總有理由,不過人地老人家已經作出左讓步啦,唔駛仲揸住人地最初決定黎講。

子爵府

bobo88hk 發表於 18-6-11 15:03
紅衛兵係近乎信仰啫 都未係 同埋已經過去式
我想講係基_教 不喜勿插

有啲叫耶撚嘅就真係可以唔洗理佢。

子爵府

馬爾太 發表於 18-6-11 14:55
紅衛兵咪係囉。以前毛主席就係咁教。

紅衛兵係近乎信仰啫 都未係 同埋已經過去式
我想講係基_教 不喜勿插

子爵府

bobo88hk 發表於 18-6-11 14:52
某信仰當其他教既儀式都係魔鬼麻 呀頭第一 其他某何野都企埋一邊

紅衛兵咪係囉。以前毛主席就係咁教。

首頁

尾頁

跳至