婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

C6呀媽 年年都要同我地慶祝生日(包括老公兩兄弟 我及弟婦)就算大住肚 都要我同c6弟婦慶祝生日 講真大家關係唔熟 佢堅唔同我地講野既 當時我懷初期又辛苦 真係唔想應酬 我地無意慾同弟婦慶祝 我都幾肯定佢唔會想我地同佢慶祝咯⋯⋯
其實係99佢自己悶想搵野玩 我又唔鍾意慶祝生日 已經講過話唔駛啦 都咁大個人 慶乜鬼野
但年年c6都迫我要去慶祝 其實我生於呢個世上唔係為左討好你呀娘架咯⋯⋯
我真係好累 唔好再迫我啦 生長水遠返到去食飯 成晚聽99 9up呢樣果樣 又煩 係咁問你呢樣果樣
我已經盡量避免同佢接觸 但佢真係好進擊
我就黎足月要生喇 最近又話要上我屋企探我 (明明岩岩先見完 探咩喎)實情係想上黎八卦你買左咩bb床之類 比佢煩一日會燥成個星期架! 其實可否比我安安靜靜到生產得嗎?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

JD930 發表於 18-9-21 10:51

JD930    發表於 18-9-21 11:17
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

abbykong1234 發表於 18-9-19 23:15
「唔理人地想唔想同佢地慶祝」— 中哂我心聲!
我真係好想同6299講 放過我啦 我唔想應酬你地呀!
...

不要從別人的嘴裡去認識我

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

abbykong1234 發表於 18-8-30 09:16
我寧願佢唔同我慶祝 反正又係食餐飯買個爛鬼蛋糕咁樣
山長水遠返去食完背脊骨落
你c6 d親戚咁mean既 咁直 ...

子爵府

小_魚 發表於 18-9-19 15:14
回覆 abbykong1234 的帖子

終於有同路人, 我99 又係個個生日都要慶祝, 6299 生日要出街食飯慶祝無可厚非, ...

其實係佢哋得閒無聊搵人嚟俾節目佢哋炸嘛? 自己生日要被慶祝真滴汗

JD930    發表於 18-9-21 11:17

別墅

小_魚 發表於 18-9-19 15:14

終於有同路人, 我99 又係個個生日都要慶祝, 6299 生日要出街食飯慶祝無可厚非, ...

「唔理人地想唔想同佢地慶祝」— 中哂我心聲!
我真係好想同6299講 放過我啦 我唔想應酬你地呀!

JD930    發表於 18-9-21 11:18

男爵府

終於有同路人, 我99 又係個個生日都要慶祝, 6299 生日要出街食飯慶祝無可厚非, 但係連c6,叔仔,姑仔生日都要續個慶祝, 即使有幾位成員差不多日子生日, 都唔可以group 埋一齊慶祝, 如果遇到生日前後有咩節日e.g. 端午, 中秋節, 都係要個別慶祝, 總之生日同節日就唔可以夾埋食, 一個月內要出來食幾次飯. 最怕過時過時多人等位book 位都煩啦!
同c6結婚後連我生日都話要慶祝, 我婉拒話唔洗, 6299就煩到你肯出街食為止, 最記得BB出世大概兩個月就係我生日, 作為一個新手媽媽, 又要餵人奶又要照顧初生, 食飯應酬可免則免啦, 99又叫我出街食生日飯, 我話BB剛出世唔想出去食了, 個c6又唔幫下口, 跟住99 不停問, 最後我買佢怕, 當晚等佢哋去晒酒樓, 我自己在家慢慢餵埋BB 食飽奶先落去, 佢哋成日以為幫你慶祝生日係對你好好, 但唔理人哋想唔想同佢哋慶祝. 我好想講, 我生日淨係想同自己屋企人, c6 同BB一齊過咋!!

大宅

anyuser18 發表於 18-9-19 09:30
痴痴地

真係痴架

子爵府

erica_526 發表於 18-9-19 00:11
揮手區
我屋企有白事
仲叫我去生日party

痴痴地

大宅

anyuser18 發表於 18-7-4 17:57
你老公迫你去先係最大問題
佢想慶咪自己去慶

揮手區
我屋企有白事
仲叫我去生日party
我想爆粗囉
有咩好慶祝

別墅

RabiTam 發表於 18-8-30 09:07
唉! 我咪又係! 屋企任何人生日同任何節日都要去99到食飯, 就連鬼節都要做! 有時真係唔想去! 雖然c6成 ...

我寧願佢唔同我慶祝 反正又係食餐飯買個爛鬼蛋糕咁樣
山長水遠返去食完背脊骨落
你c6 d親戚咁mean既 咁直接

複式洋房

回覆樓主

唉! 我咪又係! 屋企任何人生日同任何節日都要去99到食飯, 就連鬼節都要做! 有時真係唔想去! 雖然c6成日話你唔想去可以唔去, 但好耐之前試過冇去佢d親戚就俾說話我c6聽, 我仲邊敢唔去呀... 同埋我99口就話錫我, 其實又係大細超, 姑奶老公生日都會食飯食蛋糕, 但我生日就唔會!

別墅

菩提子 發表於 18-8-15 12:33

唔去。。咁大個人。。唔中意去,我會堅持唔去。。老公可怎樣?他是老公,就應尊 ...

係呀 米最後無去咯 但唔高興c6唔理我感受 成日迫我

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

3aaa_baby 發表於 18-7-15 10:44
我1年慶祝11次生日,當然有一次係幫我慶祝,但我生日只想同我父母&C6同阿女過囉,62同侄子差一日都要分開慶 ...
生日剩係想同自己父母老公&仔仔一齊過,不能同意更多。
今年6299差隻腳埋嚟,我真係蛋糕都唔想切,特登訂多個細素食pizza俾99,仲一路嫌太大個佢食唔晒(鬼叫得佢一個食齋),心諗唔通pizza可以訂6分之1個咩,又嫌海綿蛋糕多cream唔啱胃口,6299食慣mousse cake,然後又話姑仔個囡囡生日要佢哋兩老幫手慶祝,俾姑9訓話唔應該要長輩同晚輩慶祝,要識分尊卑,6299覺得好有point,我生日講啲咁嘅嘢真係唔知佢哋咩意思,重點家吓係喺我娘家我屋企人主動要幫我做生日,一個仙都無要6299出,娘家父母長輩見我陀B俾雙封利是,6299無表示我仲開心,因為如果佢哋俾我都唔想收。

大宅

唔去。。咁大個人。。唔中意去,我會堅持唔去。。老公可怎樣?他是老公,就應尊重另一半,唔系要強逼另一半去做唔開心的事。。

大宅

abbykong1234 發表於 18-7-4 18:30
薑我地連鬼節都要做節 (因為要返去拜神)結左婚咁多年 初初都去足既 依家可以唔返去食就唔返 生日就比較 ...

我奶好都係 鬼節都話要返去食飯做節

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

abbykong1234 發表於 18-7-4 19:23

打死都唔出街食 依家有工人姐姐 盡量叫工人煮

可唔可以攤返條數逐樣計,包括時間,金錢咁,係計俾你C6睇。話返俾C6知,去少啲,俾少啲嘅錢夠去幾次旅行、買幾多奶粉、片⋯⋯⋯,第二時阿B要駛幾錢咁⋯⋯等你C6睇返其實條數有幾大

男爵府

我1年慶祝11次生日,當然有一次係幫我慶祝,但我生日只想同我父母&C6同阿女過囉,62同侄子差一日都要分開慶祝

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

abbykong1234 發表於 18-7-12 15:13

痴線

唔係無,不過我係真病,發燒!先去少一次
我個個星期都去食飯,都唔知點解要咁密

首頁

尾頁

跳至