自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

笑得好勳章

家長事先同學校講明唔想個仔考TSA,幫佢請定假,學校e家當佢曠課連考唔考都冇得揀,如果家長一開頭冇講咁多原因,學校系咪未必會秋後算帳?

https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180705/s00001/1530757796494

子爵府

fongtse 發表於 18-7-10 16:48
事主說在FB說: 家長請假是因爲當日學生是特意回校考TSA, 而其他級別不用回校。假如學生不考TSA而且不請假 ...

通告上寫一年班不用返學,二四五六正常上課喎

公爵府

馬爾太 發表於 18-7-5 16:13
聽返同工講,家長係4月已寫家長信表明唔參加小三tsa,所以5月有2日考oral同listening學生冇返,事後學校冇 ...

原來如此
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個人係支持做義工........而講返呢單case,其實都係社會縮影上一堂課啦........

你好做時我又好做.......你難為左老師,一陣小朋友有野唔明,比老師單單打打話你唔考試緊係唔識之類之類......咪仲難受......提早社會大學的一課,妥協的藝術啦.......

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

我睇見呢單新聞只想起以前返工老細比我地"自願"選擇參與公司社區義工活動(即係公司關懷社區既打卡面子工程)...............活動係係星期日無補假無補鐘............

如果填左唔去既........請自己入房同老細解釋點解唔去

大宅

fongtse 發表於 18-7-10 16:48
事主說在FB說: 家長請假是因爲當日學生是特意回校考TSA, 而其他級別不用回校。假如學生不考TSA而且不請假 ...

事主學校的家長還說該校上午安排考TSA,而下午是要上課。

學校該不該在家長已寫信請假給學校的情況下,仍然算小朋友曠課是一個問題。事主這樣安排和說法就是另外一個問題。

我只好認為像我們旁人未清楚所有事實的全部,別跟車太貼。

水晶宮

回覆樓主

考咪考囉,其實冇咩大不了。
分分鐘個學生考完個家長都未必知啦。

大宅

回覆樓主

事主說在FB說: 家長請假是因爲當日學生是特意回校考TSA, 而其他級別不用回校。假如學生不考TSA而且不請假,就會變成一個8歲小朋友獨自安排坐在無人的課室/其他室之類。總之不是安排其他教學比此類學生,only 坐到放學。所以事主不忍心一個8歲小朋友被如此安排,所以堅持請假。

之後有其他事主學校的家長把學校通告放上去回應,而事主這個說法就好似消失了。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

donuthk 發表於 18-7-5 12:35
家長事先同學校講明唔想個仔考TSA,幫佢請定假,學校e家當佢曠課連考唔考都冇得揀,如果家長一 ...

冇乜問題

大宅

事主家長在原post中說: 請假是因為當日學生系特登回學校考TSA,其他級是不用回校的。 如果學生不考而且不請假如常回校就會變成一個8歲小朋友獨自安排坐無人都課室或其他室之類,總之不是安排其他教學比學生,單純坐only。 這樣事主家長不忍心自己的8歲小朋友被比如此安排,所以更加堅持請假。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

家長玩嘢時,學校執正嚟做啫,做得好呀!學校係社會一個缩影,唔係你話乜就乜。
Minniemouse:-P

男爵府

tsang_tingting 發表於 18-7-6 19:02
其實我諗佢嘅用意係要搏出位, 今日各大報章,平台報哂件事, 學校收到好多傳媒的電話, 亦令到家長煩惱傷 ...

對,學校真係不幸

男爵府

donuthk 發表於 18-7-5 12:50
我明,所以我話如果家長一開頭冇講到咁明,會唔會好d?系都要大大聲同學校對抗仲衰 ...

咪係,佢咁樣做擺明挑戰學校,佢唔想考最多可以叫小朋友交白卷,但冇番學當然就係曠課
而且佢咁做係教壞細路,比我會教小朋友盡力,不用太大壓力就好,依家家長咁樣教細路挑戰,望就望佢小朋友日後一出社會工作就是話事人,否則難道將來可以唔想做當日既工作就唔番工?

複式洋房

回覆樓主:

其實我諗佢嘅用意係要搏出位, 有人存心抹黑學校 , 遇到呢啲咁嘅家長實屬不幸。

子爵府

回覆樓主:

家長做到咁,小朋友都好難再係呢間學校生存,仲要咁明顯地喺fb講,實有同老師熟嘅家長講出黎,咁大個人做野咁無分串

複式洋房

angellate 發表於 18-7-5 12:52
家長又係古怪,你個日請病假咪得囉。。

請病假未冇左對抗嘅感覺lor, 個家長都係想要對抗feel姐

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

真係唔明,TSA 有咩好驚呢

大宅

回覆 tsang_tingting 的帖子

我覺得佢成班人有計劃將違反校規曠課牽落TSA到要煮死學校,一間咁好既學校,老師同校長都俾佢搞到無士氣

複式洋房

catiou627 發表於 18-7-6 11:27
應該家長可以向學校寫信要求不考丅SA,但學生不能不到學校,正如有些學校正常上學日有課外活動要外出,學生 ...

無話可說

珍珠宮

tsang_tingting 發表於 18-7-6 11:14
呢位家長還不斷抹黑學校, 口裏不停講“總之我幫個仔轉校”, 但係暑假後妹妹亦入這間學校, 無限輪迴,到 ...

唔怪得啦
原來一早冇轉校係為咗個妹妹
好老實,以佢小朋友讀緊既學校既學術水平
何須催谷TSA
真係為反而反

首頁
12345...9

尾頁

跳至