懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我喺上星期六,7/7晚上9:18,打咗呢篇嘢上一個媽媽母乳谷。嗰個母乳谷係closed group,好多新手媽媽冇入谷,之後母乳顧問 Catherine主動喺自己個平台用 public to all 形式公告天下俾人網絡欺凌。有見及此,我唯有將件事一五一十再公開講多次,避免新手媽媽受害。

以下係我 7/7 以不記名方式嘅內文:

‼️小心。追奶工作室‼️

想提醒媽咪們小心選擇服務
我們都是苦主(emoji)
以下是綜合幾位母乳媽媽,對某母乳顧問的追奶工作室不愉快經歷,希望大家留意不要被對方利用媽媽想追奶的弱點做搵錢目標。

1. 追奶班
追奶班嘅介紹有一段寫住「根據你的特點,找出你的問題,計劃出一套完整的追奶方案」,好可惜,追奶班頭2個鐘主要講理論,啲資料好多都係喺網上搵到,跟住佢會分析吓大家嘅奶泵,會狂踩某啲奶泵,最後每人入一入房幾分鐘講每人適合嘅喇叭size + Hard sell 一對一咨詢服務!
對其他問題想問清楚?請 join one one consultation。

2. Hard sell
上一點提到,追奶班最差嘅地方,係真正幫到媽媽嘅時間得好少,如果媽媽想再知多啲,就一定要上one one 課程!超級貴,$1200 - $1400 一個鐘,但係想追奶嘅窮媽會因為心急而即刻決定上堂,無啦啦又洗多幾千蚊。即場決定 join就可以用平一百蚊嘅優惠價,$600/半小時上佢個Center,過後想 join 就要以原價 $700/半小時,對方好似好急要你做決定。

市面上有好多奶泵,佢會唔同牌子嘅機test力度,力selling 你買野。 奶泵、免提、swaddle、bra、supplements、奶泵、冰袋、olive oil、消毒劑....總之就應有盡有,務求一定有嘢你啱用。

複式洋房

山地媽fb - 有關母乳餵哺顧問(IBCLC)【追奶班掠水局】
https://www.facebook.com/san.dei.ma/posts/2002027449891437

複式洋房

forum_user9 發表於 19-2-18 21:43
有朋友16年幫襯過佢一對一上門催乳服務,成900蚊一個鐘
話佢抱個初生bb好似抱幾個月大咁舞,冇托住bb個頭
...

18年已經變咗$1400一個鐘喇情況都係差唔多,拖延時間咁

複式洋房

親親田小豬 發表於 19-2-16 20:58
幸好睇左你個post 唔係差點中伏

太好喇!!
我哋苦主媽媽決定出Post就係唔想再有媽媽受害

大宅

有朋友16年幫襯過佢一對一上門催乳服務,成900蚊一個鐘
話佢抱個初生bb好似抱幾個月大咁舞,冇托住bb個頭
跟住又講好多廢話,錢就用左,嗰一個鐘冇乜實際幫助

好彩聽佢講完個用後感,唔係我差d傻豬左咁去搵CC上咩bb安睡班

大宅

幸好睇左你個post 唔係差點中伏

複式洋房

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

如果大家有心追奶,又或者對餵奶有問題,其實衛生署同好多機構合作,搞好多唔同活動、工作坊俾大家,係免費既而且係可信既當中包括追奶問題,都會有人幫到架,可以去健康院問下姑娘拎資料
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

回覆樓主:

樓主加油
我相信呢d騙子手法層出不窮,大話同打手多到上太空,樓主冇咁大冤屈邊有咁得閒寫咁多野,多一個媽媽睇,佢地就呃少一個人,就少一個受害者,加油支持你

複式洋房

GG2015 發表於 18-7-17 17:54
我冇join過摧乳班,見你地咁講更加唔考慮,支持你地!

嗯,我有上追奶班和一對一諮詢,2017年中..真心覺得Catherine Chow幫到我,而家Bb一歲半,仲親餵和泵緊..講真我好享受!
我要返工,份工周圍走,上她堂之前,我產假已大半,用奶粉已70%左右,至返工前已全人奶,到而家都係(當然有三至四餐轉固)
無她指導,我真不可能靠自己,上網去知道怎樣泵、儲好奶..
我唔係打手,在BK都好少發言,但我真心感激她..所以打這個post..希望樓主、大家,不喜勿插:)

複式洋房

GG2015 發表於 18-7-17 17:54

多謝支持

複式洋房

回覆樓主:

複式洋房

KTychan 發表於 18-7-16 17:36
我2016年時上過佢追奶班,當時佢自稱香港第一個非醫護人員攞到國際母乳顧問資格,但原來當時係未正式被頒發 ...

佢係一個冇醫德嘅商人,而的而且確,佢唔係醫生!

複式洋房

KTychan 發表於 18-7-16 17:36
我2016年時上過佢追奶班,當時佢自稱香港第一個非醫護人員攞到國際母乳顧問資格,但原來當時係未正式被頒發 ...

宜家$1400一粒鐘啦

別墅

回覆樓主

我2016年時上過佢追奶班,當時佢自稱香港第一個非醫護人員攞到國際母乳顧問資格,但原來當時係未正式被頒發的⋯⋯似乎想利用權威得到信任,用心好有問題⋯⋯
當時我地班同學堂上有問題舉手發問(我地的確好多問題,因為課堂完左大家都係得唔到增奶嘅重點⋯⋯),佢就好casual 地叫同學另約時間在one on one consultation傾,無立即回覆,大家仲以為佢咁有心花時間做個人資訊,點知個個去約時間時問使唔使錢,先知要$900一粒鐘,完全呆左!你專業,要收錢,我明,但好好地講俾你啲客人聽資訊係要收費囉,覺得你好就自然會願意俾,唔使呃我book左時間先講要俾幾錢囉,打死狗講價咁喎⋯⋯
Catherine 好明顯係生意人一個,不過就唔知錢係要用實力同服務換返黎,呃呃氹氹咁當師奶真係無知嘅水魚,所以個名係佢自己做臭而並非無啦啦咁大個人被網絡欺凌囉⋯⋯

大宅

回覆樓主:

上過佢堂,買過佢既產品
只可以話人在做天在看
係…開得門做生意就係為錢
但都要憑良心做,唔係一味向錢看

認同母乳媽媽既錢好易賺,心靈好脆弱
一心只為俾最好既野自己BB

我都唔希望再有新手媽媽花錯錢

複式洋房

AggieBB 發表於 18-7-12 11:01
好文分享!「高登仔」必讀的香港誹謗法
雖然古語有云:「上高登,勿認真」,但以上判決正正提醒我們在網上 ...

原來直接同你對話添!一五年掛左牌未呀?

複式洋房

cathychow1111 發表於 18-7-12 13:03
法理面前,人人平等,世界有公義,將事實告訴大眾,何來誹謗之有,如果你覺得我地誹謗CC, 即管放馬過嚟, ...

http://hk.news.yahoo.com/%E5%BE%8B%E5%B8%AB%E4%BF%A1%E6%84%88%E6%90%9E%E6%84%88cheap-215521754.html

出律師信的人,大可以直接排期上法庭,我哋等你

複式洋房

AggieBB 發表於 18-7-12 11:01
雖然古語有云:「上高登,勿認真」,但以上判決正正提醒我們在網上 ...

法理面前,人人平等,世界有公義,將事實告訴大眾,何來誹謗之有,如果你覺得我地誹謗CC, 即管放馬過嚟,對薄公堂,睇下邊個傷啲。

當字句的實質內容和事實均為正確(有理可據);
字句屬於公允評論;我相信CC出幾多封律師信都冇用

http://www.clic.org.hk/tc/topics/defamation/all.shtml

大宅

雖然古語有云:「上高登,勿認真」,但以上判決正正提醒我們在網上發表言論也不得不認真。即使深信流言是真確的,但在未有確實證據前,還是沉默是金,否則面對的可能不只是「高登法院」,而是高等法院。

https://stealjobs.com/%E9%AB%98%E7%99%BB%E4%BB%94%E8%A6%81%E8%AA%8D%E8%AD%98%E7%9A%84%E8%AA%B9%E8%AC%97%E6%B3%95/

首頁

尾頁

跳至