在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

喺呢間公司做咗3年幾,知道自己個pay 比market 有gap (低10%-20%),同埋自己所負責嘅部門揾錢多咗好多,為咗揾奶粉錢俾個仔,今日做appraisal 同上司講希望review salary.

問咗行內嘅人佢哋人工嘅range,同上司講。整左個excel表列明其他公司人工個yearly pay 係幾多。

上司話覺得無underpay(無視行內係點),叫我返工唔好剩係考慮錢,佢話公司有好多benefit, 包括產假!? 同埋公司overall environment好唔好 (問心我唔覺特別好,人事都係複雜)同返工近唔近。

心淡,過埋今年出埋b仔揾下工先。

男爵府

princessgw 發表於 18-7-19 09:26
甘點解唔做?

你另我唸起一個case. 有個staff 想r $$, 頭一次老細都同個staff傾下,叫佢留低(但無加到人工, ...

係,有時好衰,你當刻話要走的話,佢轉個頭可能會覺得還是你最好,會加比你留你,但你留,佢又覺得你唔值

子爵府

甜甜人妻 發表於 19-4-12 09:01
呢d嘢,直屬上司幫手真係重要。

你d公司d admin仲低能,點可以話人膚淺?呢個世界,人各有志,家家有求。 ...

我上司上左位就關人個關啦話得事架, 連香港大陸一共走左 11 人都唔做野。提起 admin 條低能問佢係咪取左我個 file , 我係好聲好氣問佢, 佢話我敏感喎, 仲加多句" 辭左職既人個個都係咁" 完全唔知佢想表達咩野, 我手上仲係好多野做緊而唔係得閒到等 last day 架, 好在當時有幾個同事都聽到佢咁差態度同我講野, 人地都話佢不知所謂撩交鬧咁

公爵府

好媽媽勳章

obligation118 發表於 19-4-16 15:17
你上司係迷可以直接係加薪話到事嘅人啊?如果係,佢甘嘅講法真係好尖酸刻薄。

我唔係好明,係公司出糧俾員 ...

因為部門加人工係一個pool咁
舉例:部門有五個人,加人工總數不能超2000蚊,分多分少就睇表現而定,上司手緊唔放多d比下屬,佢咪有機會加多d囉

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

你上司係迷可以直接係加薪話到事嘅人啊?如果係,佢甘嘅講法真係好尖酸刻薄。

我唔係好明,係公司出糧俾員工,又唔係上司出糧俾員工,點解上司對員工合理加薪嘅訴求,會企到咁硬呢?大家都係打工仔,唔通加下屬人工,會令上司人工少左咩?

珍珠宮

甜甜人妻 發表於 18-7-18 00:18
喺呢間公司做咗3年幾,知道自己個pay 比market 有gap (低10%-20%),同埋自己所負責嘅部門揾錢多咗好多,為 ...

你問返佢返工講唔講錢?

男爵府

開心吸收勳章

如果有加到7%都算唔錯了.繼續做吧.出面風大浪大.....

不過如果我是你.我當時就走左了...哈哈.唔會挨到今日 .

我之前有同老細傾過人工,話我希望要到的價,他當時話考慮下,然後就加俾我了.
我講左一句:出來做野都系求財,我希望可以得到體現我價錢的人工,同樣地是雙向的,公司肯定想用個低價請人,但如果可以達到我的要求的話,我會繼續努力做好.希望老闆可以根據我的表現加薪給我.
結果是加了,只是同我要求的差小小.然後今年將那小小都補上了.
所以.我好感恩.
如果當時我老細同我講你上司講的那樣的話,我估我會辭職

大宅

princessgw 發表於 19-4-13 11:12
9個月後先加人工?可date back 番早d開始?

加7%,你都比market 低,仲想走嗎?

而家個仔得一歲,份工準時收工,暫時都無得走住啦⋯⋯

同埋上年公司生意好,年尾出多咗一個月糧,呢度都叫幫到小小。

子爵府

虎到金來勳章

甜甜人妻 發表於 19-4-11 00:33
大概九個月前我喺度呻,喺appraisal 時我提出要求加人工,嗰陣上司無表示。

今日,收到加人工信,加7%。平 ...

9個月後先加人工?可date back 番早d開始?

加7%,你都比market 低,仲想走嗎?

別墅

大概九個月前我喺度呻,喺appraisal 時我提出要求加人工,嗰陣上司無表示。

做得好,返工當然為錢,唔通為興趣咩?我上一份工d膠層以為自己係老細,自己加薪就得下屬加薪好似割左佢忽肉咁,最後講多無謂搵到另一份好工頭也不回。

大宅

喺呢間公司做咗3年幾,知道自己個pay 比market 有gap (低10%-20%),同埋自己所負責嘅部門揾錢多咗好多,為 ...

我同你情況差唔多, 上年7月生咗B, 12月APPRAISAL 同上司講我要加人工, 我做咗6年冇扭過計, 我想追貼返出面, 老實同佢講而家有大有細, 都係向錢看, 加唔到比我, 我會考慮走(100%走), 咁佢都知, 佢都明白, 亦知佢話唔到事, 即管睇埋今個月先知結果, 當然我都有SEND CV出去啦, 幾好反應呀, 返工唔好為錢? 你叫佢唔好收人工啦, BENEFIT夠佢使架喇, 多餘~

大宅

bechan168 發表於 19-4-11 07:08
我都好明白你心情呀, 我間公司更衰講話頂薪點即係做 20 年都無得加搵鬼做呀, 我昨日比左信啦, Admin 講埋 ...

呢d嘢,直屬上司幫手真係重要。

你d公司d admin仲低能,點可以話人膚淺?呢個世界,人各有志,家家有求。

子爵府

我都好明白你心情呀, 我間公司更衰講話頂薪點即係做 20 年都無得加搵鬼做呀, 我昨日比左信啦, Admin 講埋 d 野真難聽, 話我膚淺喎, 今年無人工加就走, 我回佢一句上司話到頂薪點仲會點加呀, 心想呃人留底係到開空頭支票。

大宅

今日,收到加人工信,加7%。平時年度加人工只有2%-3%,所以有4%係extra 嘅。

雖然唔係話太多,但唔出聲一定無。

所以,有時喺適當時候合理反映,都有機會有用嘅。

大宅

不可奉告 發表於 18-7-19 19:33
祝福樓主,加油

多謝你

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

閃啦,返工唔講錢,傻左咩

大宅

甜甜人妻 發表於 18-7-19 19:12
揾左工至走啦當然~

祝福樓主,加油

大宅

mini1204 發表於 18-7-19 10:50
咁就即走, 等什麼

揾左工至走啦當然~

大宅

princessgw 發表於 18-7-19 09:26
甘點解唔做?

你另我唸起一個case. 有個staff 想r $$, 頭一次老細都同個staff傾下,叫佢留低(但無加到人工, ...

Appraisal 都係前日至做。

會update 返張cv 同揾d headhunt 了解下個市況啦~

翡翠宮

甜甜人妻 發表於 18-7-19 09:18
咁我答到你,我個行揾份加人工嘅好易(以而家我人工同title), 只係取決於想唔想做。

咁就即走, 等什麼

首頁

尾頁

跳至