自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想問下有無JM都係餵緊人奶 有無咩係需要注意

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

christyshek 發表於 18-7-26 01:56
有時間的話去參加丫,母乳有好多益處,對bb腸胃加多層保護,餵母乳其實唔難,只要去認識一下正確方法就成功 ...

多謝推介

用戶要求終止服務

回覆樓主

如果真係唔識 返健康院啊 姑娘教得好詳細

伯爵府

007~sa 發表於 18-7-26 01:27
我真係好驚
C變A冇咁傷
但如果F都一樣平左

餵人奶F cup一定慘過c cup好好好多。。。。

子爵府

回覆樓主:

當年我小朋友早產。無得埋身。做泵媽做左18個月才收工。健康院d姑娘話一定埋身先有奶。我話泵都可以。我高峰期。冰箱做冰奶多到塞爆冰箱。冬天有時比小朋友做人奶spa.皮膚白滑滑。
我 由陀B至喂奶。戒口戒足3年。
試過放奶後飲奶茶。再隔3小時先放奶。期間多飲水。但我女飲完個晚眼光光。
從此無再掂有咖啡因既。
可樂。朱古力。全戒。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

joanneqq1205 發表於 18-7-26 12:50
恭喜你呀
祝你BB快高長大喇

多謝
我無咩特別,依加仲餵緊架,已經2歲了最明顯係收身好快,我生完兩個月多d 返工,d 同事已經話我瘦返,過多一排話我同未有果時一樣咁瘦好明顯係脂肪轉移哂落d 媽媽奶度
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

禁止訪問

珍珠宮

joanneqq1205 發表於 18-7-26 10:52
回覆 newspaperhang 的帖子

BB身體健康嗎?

都okay啦間中都會有d 小病,但聽我媽講,同我細個比(我係奶粉大),真係病少好多
我小朋友都係活躍b,四圍搞四圍摸又係咁食手/唔洗手就塞野食入口,成日去公園玩,幾個月先小病一次都可以接受
(touchwood先

禁止訪問

珍珠宮

RonaldLeeKK 發表於 18-7-25 17:11
飲食方面有無咩特別野唔食得
刺激性食物就應該要避免架啦?

基本上無咩係唔食得,只要bb 無敏感就okay食藥就要小心,同醫生講返餵緊母乳
食人奶bb 因為人奶有少少受母親食物影響,味道可能有dd 改變,但因為咁、早d 接觸不同味道日後更加容易接觸新食物
刺激性食物指咩炸野無問題,咖啡奶茶果d 一日一杯係無問題,酒可以飲少少但最好餵完奶飲,咁就可以隔耐d 先餵
ps. 已餵25個月母乳,仲餵緊,從不戒口
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

畀面勳章

回覆樓主

有時間的話去參加丫,母乳有好多益處,對bb腸胃加多層保護,餵母乳其實唔難,只要去認識一下正確方法就成功了一半,另一半就靠媽媽的努力了(emoji)(emoji)加油,希望你成功

伯爵府

ivycwl 發表於 18-7-25 19:43
係又平又dum(皮),但冇得怕。
過幾年會firm返。

我真係好驚
C變A冇咁傷
但如果F都一樣平左
簡直人奶前恐懼症

公爵府

RonaldLeeKK 發表於 18-7-25 17:19
因為我未試過餵人奶 係真係幾大壓力 同時又好怕尷尬
而家係咪好多商場都有育嬰室
...

初初有壓力㗎,咁我咪飲完人奶再補奶粉囉,之後要狂想塞爆雪櫃做冰奶。
我覺得要有人煲上奶湯水、食物俾我,否則乜都無真係會無乜奶。
我初時好少出街,有都係屋企附近,所以無乜點用育嬰室,通常餵飽才出街,之後差不多時間就返屋企餵奶。
去遠啲都係去人屋企咋,有得泵奶,有時帶埋奶粉去做後備,怕唔夠飲。
喺街我都試過埋身,用大大張披肩遮住自己同b,揾個靠牆嘅角落餵,如starbucks嗰啲,基本上係人都知我餵奶,但無人理過我。
買啲無鋼線bra,一野就可以向上扯起,連解扣都唔駛。

伯爵府

007~sa 發表於 18-7-25 18:56
我見人話餵完平胸我好驚

係又平又dum(皮),但冇得怕。
過幾年會firm返。

伯爵府

RonaldLeeKK 發表於 18-7-25 18:03
其實我未生 上一胎係餵奶粉
不過呢排睇完電視想試下餵人奶 但又唔太清楚有咩注意
所以先上黎請教咁多位 ...

如果你真係有咗,又已生過一個。
其實醫院同健康院多資訊好多。

大宅

回覆樓主

生完醫院姑娘會教架,但預左會辛苦d,因為人奶容易消化,好快又肚餓,2個鐘食1次,初初每次又食半個鐘,1個鐘,所以會瞓得好少,多埋身,我係頭3個月間中補奶粉,之後埋身全人奶,但唔好太大壓力,量力而為

伯爵府

回覆樓主

我第一胎都唔夠奶,放完產假就減pump 轉奶粉
第二胎無咁堅持,諗住有就餵無就唔餵,可能無壓力下就全人奶到差唔多21個月
所以我覺得唔好強求,人奶雖然係好好,但有時媽媽嘅心理質素都好緊要

大宅

RonaldLeeKK 發表於 18-7-25 17:11
飲食方面有無咩特別野唔食得
刺激性食物就應該要避免架啦?

我無特別介口,之前話收奶既野就少食,但其實對我又無影響

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至