自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

上面尾二隻大牙十幾年前杜左牙根, 呢半年經常食野會痛, 之前照過一次無事, 早兩日起左牙瘡, 今日去左睇牙醫, 照完見到牙腳有陰影, 應該係牙瘡黎既.

我爬文見到唔少 jm 都係十幾年後杜過既牙有事, 有部份搵杜牙根專科翻杜, 我諗緊會唔會某段時間後又有事.

呢隻係尾二既大牙, 我諗住脫左算數, 醫生都同我度左牙骨長度, 我牙骨比較短, 要做植牙佢都做到, 但呢隻係咪一定要植呢?

求各位意見, 我仲有個零星期時間考慮脫唔脫好.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

複式洋房

miriam 發表於 18-7-30 11:09
約左我牙醫介紹既專科, 不過要等到 9 月先有得睇, 翻杜要 $18000, 首次檢查要 $850

...

你好,請問翻杜牙根醫生係邊位?
醫德和手勢好嗎?

唔該你

禁止訪問

男爵府

ccue148 發表於 18-12-2 05:56
請問個專科係邊區?是否入一定要轉介信?

喺銅鑼灣。我打電話去 book 果時,姑娘有問係邊個轉介?我只係講個醫生名,冇比信架。不過我知醫生係有将我個情况同X 光片,email 咗比專科醫生嘅

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

miriam 發表於 18-7-27 15:49
剩係有講我牙骨比較短, 真係做唔到時要搵專科加高牙骨, 無講過要托鼻竇丫.

...

你係上棚牙嗎? 如果要加牙骨, 托鼻竇. 好辛苦,我做時價錢係等同值一隻牙,又貴又痛。

男爵府

miriam 發表於 18-7-30 11:09
約左我牙醫介紹既專科, 不過要等到 9 月先有得睇, 翻杜要 $18000, 首次檢查要 $850

...

咁樓主係咪已經做左翻杜喇?感覺如何?謝謝!

男爵府

小李子 發表於 18-7-28 04:02
上年年尾,我同你一樣情況呀 我睇開嘅牙醫建議我…… 隻牙可以救得就儘量救。最後佢介紹咗我去牙 ...
請問個專科係邊區?是否入一定要轉介信?

男爵府

miriam 發表於 18-7-26 23:49
上面尾二隻大牙十幾年前杜左牙根, 呢半年經常食野會痛, 之前照過一次無事, 早兩日起左牙瘡, 今日去左睇牙醫 ...

最近同樓主情況一樣,十幾年前帶埋牙套(下尾二大牙)呢排隻牙好痕,牙醫話生牙瘡得兩個選擇,1翻杜(找專科),2脫左佢,同你心態一樣脫左佢一了百了,但睇左大家咁多意見都話翻杜好d,令我又心大心細了

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Chamo 發表於 18-7-30 16:55
咁又係, 而且每個 case 又不是做-次就攪掂.
你有轉介信嗎?
有唔知會否快D
無轉介信, 剩係講左轉介醫生名就得.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

伯爵府

miriam 發表於 18-7-30 13:01
問過同事佢話次次都要成個鐘, 估計做一個症至少預 1.5-2hrs, 所以唔排得咁密掛.

...

咁又係, 而且每個 case 又不是做-次就攪掂.
你有轉介信嗎?
有唔知會否快D

王國長老

Chamo 發表於 18-7-30 12:54
都係 ga.
不過真係想隻牙長壽 d.
問過同事佢話次次都要成個鐘, 估計做一個症至少預 1.5-2hrs, 所以唔排得咁密掛.

伯爵府

miriam 發表於 18-7-30 12:47
翻杜隨時貴過植牙.............

都係 ga.
不過真係想隻牙長壽 d.

好怕 book 牙醫, 下下要等咁耐.
究竟佢地係咪星期一至五都開工, 真係咁多人要杜牙根?

王國長老

Chamo 發表於 18-7-30 11:56
又係成個月.
有時就係因為痛, 心急, 真係會想脫左佢植牙.
翻杜隨時貴過植牙.............

伯爵府

又係成個月.
有時就係因為痛, 心急, 真係會想脫左佢植牙.

王國長老

xp 發表於 18-7-30 10:42
10幾年前杜左尾二隻大牙根,依家又係有牙瘡,但隻牙無痛,牙醫叫我剝牙,但我唔想
...

王國長老

Iamhannah 發表於 18-7-30 10:12
回覆 miriam 的帖子

高曉韻 旺角中心1期2020室不過我未睇過, 淨係問過價錢同知佢係牙髓專科
thx

check 左佢唔係牙醫學會 on list 既牙髓專科醫生

珍珠宮

回覆樓主:

10幾年前杜左尾二隻大牙根,依家又係有牙瘡,但隻牙無痛,牙醫叫我剝牙,但我唔想

大宅

高曉韻 旺角中心1期2020室不過我未睇過, 淨係問過價錢同知佢係牙髓專科

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

miriam 發表於 18-7-28 19:32
約左下個月脫牙,所以上黎問意見先,決定約專科睇下可唔可以翻杜

王國長老

Iamhannah 發表於 18-7-28 17:34

過兩日再覆你,淨係記得係旺角

麻煩晒

睇開個位牙醫介紹既專科係港島區,旺角有方便好多

首頁

尾頁

跳至