想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我2017年12月寫左轉介信去瑪麗排公家症,本身排左2019年11月尾。
2018年5月佢打黎話可以提早我同老公個時間去今年9月,做左評估先,因為我29歲,老公31,佢話仲後生所以想評估左,睇下我地做IVF前有咩可以幫左我地先。

我爬左文,見有好多JM都有收到瑪麗打黎提早嘅電話,想睇下有無人同我類似case,想知道結果瑪麗係會提早做d乜。

我轉介信只有寫我由幾時開始不設防,至今仍未懷孕,無寫d咩報告結果。

其實個評估係咪都未係見醫生?只係見姑娘?

老公係仁安驗過2次精液,所有嘢都正常,唯獨型態唔理想。
第一次驗2%正常,之後食左3個月中藥,第二次再驗就3%。有好左少少,不過世衛標準係4%。

我驗過amh係正常,每年至少照一次超聲波,子宮卵巢正常,不過就從來無做過輸卵管檢查。
有無JM知瑪麗到時係咪會叫我照?之後試IUI先?
瑪麗有同我講如果評估完醫生話直接做IVF,就會照跟返2019年11月做,但有無JM知佢所講做IVF前幫左我先係會做d乜?

可分享下嗎?thx

大宅

nanababyhope 發表於 18-9-4 14:59
其實照都唔係問題,不過好似又等多個cycle咁。
我第一次見醫生果日係day14,唔知有無得即照卵呢⋯⋯不過我 ...

政府野要按process 做,第一次(8月中)見醫生先決定比你做iui or ivf, 根住第二次(等你經期第7-10日)照完先見醫生再安排約時間聽講座,聽完講座簽名先約時間開針(佢話最快都排到出年年頭),所以你等唔到咁多個cycle建議搵私家

大宅

captainmajor 發表於 18-9-4 08:32
我諗你都要係佢果到照多次,我個case係iui都冇用,所以佢未照就講排ivf

其實照都唔係問題,不過好似又等多個cycle咁。
我第一次見醫生果日係day14,唔知有無得即照卵呢⋯⋯不過我諗都係幻想太多

大宅

nanababyhope 發表於 18-8-23 14:19
哦!咁應該係照內膜同基礎卵泡呀。但我之前係仁安已經照左,唔知佢仲要唔要我照呢。我amh fsh lh果d都驗晒 ...

我諗你都要係佢果到照多次,我個case係iui都冇用,所以佢未照就講排ivf

別墅

回覆 nanababyhope 的帖子

我係藍DR ( 私家個邊係無比藥你食,我印象中係打排卵針前一個月會用噴鼻藥, 同有食藥KA,好似係抑制排卵, 等下一個月打針時你可以局多D卵, 有咩報告都帶去, 可以輕少醫院要檢查時間, 如果太耐報告係唔可以作準, 二年內都可以KA, 仲有大家有無做內膜研究? 如果有可以加送個排隊時間, 不過記得去做前一定要至痛藥, 我覺得好痛好好彩D護士有提我食定, 因為本身無M 痛唔知M 痛係咩一回事,D個研究對自己係無幫助的, 不過付出小小皮肉之痛可以幫到日後不育研究出一分力. 各位加油

大宅

RACHELCIRCLE 發表於 18-8-25 00:15
回覆 Ngamanyau 的帖子

你有時間可以先做定驗身報告,我見吳dr 時所有驗血報告,包括amh個d驗血報告,老公 ...

thx
咁你之前自己做ivf果時洗唔洗開錢半前食避孕藥架?我好似第一次見人講做ivf要食避孕藥。
我都有呀,除左輸卵管我都驗晒。
我有m day5照陰超監察基礎卵泡嘅超聲波相,m day 9陰超嘅超聲波相,抹片同念珠菌報告,衣原體報告,amh fsh lh之類荷爾蒙報告,台灣愛群免疫報告,同仁安1月同5月嘅c6丁丁報告,希望可以加快啦。我希望佢係幫我照左輸卵管先,再幫我監察排卵安排行房時間試自然懷孕先,唔知佢地覺得c6丁丁質素自唔自然懷孕到呢⋯⋯

複式洋房

sanyosanyo 發表於 18-8-24 23:34
堅快喎你,一年都唔使

不過聽呢度嘅jm講,見完第一次醫生等開針大約一年,不過政府嚟講算快。我自己仲有2兩day 5囊胚,希望成功唔洗用到呢個後備啦。

大宅

RACHELCIRCLE 發表於 18-8-25 00:15

你有時間可以先做定驗身報告,我見吳dr 時所有驗血報告,包括amh個d驗血報告,老公 ...

唔該哂你呀,我係仁安都檢查哂最基本既野,下次去評估都會帶埋
我黎緊9月會係仁安會試一次iui。。。。

別墅

你有時間可以先做定驗身報告,我見吳dr 時所有驗血報告,包括amh個d驗血報告,老公精子報告,之前做過婦產手術報告,宮腔鏡手術,輸卵管造影,總知有咩俾咩,我上次第一次見係吳鴻銘教授,你有報告執好帶定,我當時有坽我係私家ivf報告同胚胎報告,他基本上問我有無做過咩咩檢查我都檢查過,咩都驗過,連基本免疫系統血液報告我都有,因為甘樣他地可以好快篩選出邊d先係急需做ivf,邊d iui ,有d人可能先俾排卵藥物,睇下可5可以自然懷孕,以上係我自己小見解,希望幫到大家5好甘徬徨,共勉之

別墅

回覆 nanababyhope 的帖子

其實我都5太清楚,如果係10月打排卵針就9月開始食避孕藥,我估計應該係控制卵數量,等下個月谷多d

大宅

回覆樓主:

我今個月8月頭去左瑪麗排IVF ,好快就收到話2019月1月尾 話去評估門診加驗丁丁。。。。。請問評估門診係咪就係見醫生喇?

大宅

slimpig 發表於 18-8-23 15:21
瑪麗今日WhatsApp回覆,第一次聽講座同見醫生安排係2019年7月初,俾預期中快啊。
...

堅快喎你,一年都唔使

複式洋房

slimpig 發表於 18-8-22 15:34
我知道呀,所以琴日上去申請咗,希望趕得切啦

瑪麗今日WhatsApp回覆,第一次聽講座同見醫生安排係2019年7月初,俾預期中快啊。

大宅

captainmajor 發表於 18-8-23 01:47
第一次排期見醫生都照左,照完先決定係iui定ivf, 順便抽埋血,見完醫生佢會比份野你等你m到第一日打去約再 ...

哦!咁應該係照內膜同基礎卵泡呀。但我之前係仁安已經照左,唔知佢仲要唔要我照呢。我amh fsh lh果d都驗晒。
你第一次照完就決定到iui定ivf?但iui佢唔洗照輸卵管先?
你c6丁丁正常嗎?

大宅

nanababyhope 發表於 18-8-22 09:40
你之前係無照過超聲波check子宮所以要照?

第一次排期見醫生都照左,照完先決定係iui定ivf, 順便抽埋血,見完醫生佢會比份野你等你m到第一日打去約再照多次

複式洋房

Gomme 發表於 18-8-22 14:53
快d排,如果排到你/開針日已到40歲,就會reject

我知道呀,所以琴日上去申請咗,希望趕得切啦

男爵府

slimpig 發表於 18-8-22 14:16
我仲有33個月就40歲
一邊輸卵管阻塞

快d排,如果排到你/開針日已到40歲,就會reject

複式洋房

Gomme 發表於 18-8-22 13:53
3個月 or 33個月?

我仲有33個月就40歲
一邊輸卵管阻塞

男爵府

slimpig 發表於 18-8-17 20:06
我剛剛做完第一次ivf失敗,諗住排吓瑪麗作後備,因為公家真係平好多,但我仲有33個月就40歲,唔知仲有冇機 ...

3個月 or 33個月?

大宅

captainmajor 發表於 18-8-21 23:28
好似話照下子宮有冇出現異常

你之前係無照過超聲波check子宮所以要照?

首頁

尾頁

跳至