影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前睇延禧覺得阿余都已經老, 其他妃嬪同皇后都非常省鏡, 劇情又非常緊湊; 一睇如懿傳, 周迅老咗好多、塊面腫曬咁, 節奏又慢

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

好怕周訊條孖潤腸 , 覺得佢講野好作狀 嘟嘟嘟 , 即轉台

侯爵府

回覆樓主:

如懿其實好睇,兩套唔同風格,我兩套都欣賞。

水晶宮

提唔起興趣睇!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

hkmy001 發表於 18-9-21 22:50
初初我睇晒延禧都覺得好睇,再開如懿傳睇左頭兩集就放棄左。老婆耐性好話想睇埋落去,咁我就陪佢睇多幾集 ...

早兩日介紹我一個同事睇如懿,因為佢之前好鍾意甄嬛傳,我叫佢捱過第一集同第二集上半,去到雍正駕崩後,唔好錯過第二三集周迅同鄔君梅、陳沖、霍建華幾場戲,我同事今日同我講,佢尋日放工後煲咗12集,睇到想請假唔返工,嚇得我!

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

翠B 發表於 18-8-22 13:26
之前睇延禧覺得阿余都已經老, 其他妃嬪同皇后都非常省鏡, 劇情又非常緊湊; 一睇如懿傳, 周迅老咗好多、 ...

初初我睇晒延禧都覺得好睇,再開如懿傳睇左頭兩集就放棄左。老婆耐性好話想睇埋落去,咁我就陪佢睇多幾集,點知依家一直追緊。我依家推薦俾朋友睇嘅會係如懿傳,千萬不要因為頭兩集演員狀態差就跳劇,錯過一套高水準嘅劇。
延禧我只睇一次,如懿傳有部分集數已經睇左幾次

大宅

延禧片酬少, 但道具認真!賞心悅目好多,皇后真係好靚

洋房

我都覺得阿余有啲老態但都仲係咁好戲

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

兩套宮廷劇,有排睇,慢慢煲劇了。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

白毛毛 發表於 18-9-3 18:36
延禧的刺繡係出自修復文物的繡娘手或指導。
絨花頭飾都有正史記載,富察皇后慳家而用。一耳三鉗。我睇延禧 ...

係呀,上次有 JM 分享條 link 係講大陸有個節目請咗啲演員上去玩,其中有請三個文物承傳人上去講解刺繡、絨花頭飾同扇面綉,知多咗少少。

珍珠宮

AACheungCheung 發表於 18-9-3 15:06
X2 ,啲刺繡真係超靚。

延禧的刺繡係出自修復文物的繡娘手或指導。
絨花頭飾都有正史記載,富察皇后慳家而用。一耳三鉗。我睇延禧學咗唔少歷史

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rose-mag 發表於 18-9-2 23:42
張叔平係特別指導,應該全部如懿嘅衫都係佢設計,每個圖案刺繡都有意思,之前我睇到有介紹過,點解新婚著 ...

延禧攻略都係跟足呀,但人哋啲點解超班咁多吖,因為延禧大部份制作費用在設備中,而如懿傳就大部份制作費用在演員片酬中。

珍珠宮

白毛毛 發表於 18-9-2 14:05
我睇咗一集。聽聞美指係張叔平。
我感覺唔到衫同頭有幾靚,反而似以前TBB做型。女主角的髮型
鍾 ...

X2 ,啲刺繡真係超靚。

珍珠宮

翠B 發表於 18-8-22 13:26
之前睇延禧覺得阿余都已經老, 其他妃嬪同皇后都非常省鏡, 劇情又非常緊湊; 一睇如懿傳, 周迅老咗好多、 ...

已經跳咗船

伯爵府

回覆樓主:

睇完延禧,再睇如懿傳,感覺延禧d 衫超認真,如懿傳d 衫好吾掂,特別是皇帝d 袍

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

白毛毛 發表於 18-9-2 14:05
鍾 ...

張叔平係特別指導,應該全部如懿嘅衫都係佢設計,每個圖案刺繡都有意思,之前我睇到有介紹過,點解新婚著嘅唔係鮮紅,點解用果個刺繡圖案等等,仲有所用禮儀都盡量重現當時嘅場景,甚至有入紙申請去故宮拍,但被拒絕,於是用故宮紀錄片取代。導演有講好多飾物都係古董嚟。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

由第六集開始睇比較好,開頭幾集真係超悶兼趕客

追到26集真係越睇越正好想如懿快d由冷宮出返黎。

珍珠宮

rose-mag 發表於 18-9-1 23:58
睇到導演出嚟接受訪問,佢話如懿傳開頭同結尾都係最後至拍嘅,當時周迅狀態係最差,因為已經拍咗九個月, ...

鍾意延禧的衫多啲。刺繡靚到
有機會先再睇如懿。

王國長老

翠B 發表於 18-8-21 21:26

睇到導演出嚟接受訪問,佢話如懿傳開頭同結尾都係最後至拍嘅,當時周迅狀態係最差,因為已經拍咗九個月,佢每日拍十幾個鐘,唔拍果陣都要背劇本對戲,攰到不得了,整整九個月只休息過三日,每日都唔夠瞓。點解要最後至拍,因為一直都未拍板應該故事由邊度開始點樣結尾,原著開始時如懿同乾隆已經結婚6年,導演覺得要突顯後面有幾悲,前面就要有舖墊,於是設定開頭係少年時代,以當時周迅狀態,佢演技係得,但狀態真係好難。

至於顏色,導演都有講係技術問題,佢見到開播出嚟咁樣,即刻調過色再送播,所以之後嘅畫面就舒服好多。節奏係慢,因為要舖排,如果要睇每日都有高潮,呢套劇真係冇法滿足觀眾,因為導演原意唔係,佢要嘅反差,前面有多好,後面就會有多慘。

https://view.inews.qq.com/a/ENT201808310074580J?uid=18378591&from=singlemessage&isappinstalled=0

男爵府

RubyYu07 發表於 18-9-1 22:47
哈哈, 的確唔錯,幾好

我有留意現實生活嘅佢 好搞野嘅

首頁

尾頁

跳至