自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

很可憐,小學生已經要咁。
至於高中生考大學,我細個年代會飲吓雞精,估唔到而家係拍丸,唔知係邊間名校呢?
難怪喺大學做的朋友話,而家有不少大學生(不論香港國內定外國),精神情緒有比較大的問題。

https://hk.thenewslens.com/article/103554

wcpcelia    發表於 18-9-23 16:09
SiuBBee    發表於 18-9-23 08:03

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Dragonmama2012 發表於 18-9-27 15:09
原來已排緊,要排到19年3月先有得做test

你未做test 前有去睇私家嗎?
個時我囡係學校教區既中心做智能評估, 智能無問題, 但話佢係 ADHD.

到學童保健時同姑娘講, 姑娘再同日安排駐診醫生見我地, 跟手寫紙約期. 職員好好 check 晒幾間有得做評估既中心邊日有快期, 好好彩兩個禮拜後第一次去 CAC.

係 CAC 第一次見係未做評估, 只係見一見姑娘, 因為有一份問卷要班主任填, 所以再約期做評估.

當年我可以話絕對好彩, 幾個月時間做晒所有野, 亦確定我囡唔係 ADHD.

個時一話係 ADHD 時, 即拎住教區教育心理學家封轉介信去排政府精神科, 私家亦都有搵定, 但想見完 CAC 先睇咋.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

公爵府

miriam 發表於 18-9-27 10:59
CAC 要經轉介, 詳情可以睇返網址資料

原來已排緊,要排到19年3月先有得做test

你未做test 前有去睇私家嗎?

子爵府

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Dragonmama2012 發表於 18-9-27 10:24
請問CAC全名係咩?可俾我嗎?
CAC 要經轉介, 詳情可以睇返網址資料

衞生署兒童體能智力測驗中心

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

水晶宮

peony_so_hk 發表於 18-9-26 22:37
呢解咁急功近利
為咗成績要幾盡有幾盡

真係癲既家長好少、反而大部份係學校接受唔到影響到人先迫住食

侯爵府

變態家長!

公爵府

miriam 發表於 18-9-23 15:50
當年我係揾學校教區教育心理學家做,會有一份問卷畀學校老師填,填完會直接寄或由家長交,但封問卷會封好 ...

請問CAC全名係咩?可俾我嗎?

禁止訪問

侯爵府

蝦米豬 發表於 18-9-22 22:30
至於高中生考大學,我細個年代會飲吓雞精,估唔到而家係拍丸,唔知係邊間名校呢 ...

物極必反,最後害既就係小朋友!

伯爵府

回覆樓主:

十幾年前係美國D新聞聽過,估唔到香港都有D咁嘅情況

伯爵府

回覆樓主:

別墅

至於高中生考大學,我細個年代會飲吓雞精,估唔到而家係拍丸,唔知係邊間名校呢 ...

其實最應該睇醫生係家長自己

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

黐線的嗎?用小朋友健康較飛

翡翠宮

回覆樓主:

呢解咁急功近利
為咗成績要幾盡有幾盡

水晶宮

係咪痴線架?冇病為左佢專心d 谷成績而去食精神科藥物?真係癲到一個點⋯⋯ 小學成績幾叻曉飛都冇用啦講真。唔通比佢食藥食到升大學咩,咁食法,個腦冇事個腎都出事。

公爵府

外國都有唔少,不過唔係咁細個,而係高中生或者成年人,佢地覺得自己唔夠同伴競爭,於是食藥希望提升表現

Netflix 有齣紀錄片 “Take Your Pills” 就係講呢件事

子爵府

Poo得好勳章

有都吾想小朋友食,冇事反而好恨食,痴孖根

複式洋房

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 BK Milk勳章

真的可悲的個案。奈何小朋友自小便要面對這些問題。不是家長的負擔,而是小朋友被社會在煎熬。
要解決問題所在,可有其他方法呢!
不鼓勵以此方法去治療小朋友的情緒。
這種方法可能會衍生小朋友未來成長更多複雜的問題。
家長們可會察覺呢?

複式洋房

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 BK Milk勳章

Jameskey 發表於 18-9-23 00:24
私家醫生收費好貴,並唔係一般家庭可以長期負擔到,政府要小朋友單獨做一個好長嘅評估,有分數顯示。呢啲屬 ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至