婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

兩三星期前小產左,前幾日終於喺99窮追不捨的情況下答應返6299家食晚飯 (註:小產第4日開始,每隔幾日就問我地返唔返去食飯),好啦,7:45pm上到去,坐一粒鐘,8:45pm先開飯,諗住食飽9:30pm左右就走,因為頭痛,個人又唔係太精神, 準備拎袋時,99突然叫62執枱先啦食蛋糕呀 (可能feel到我地想走),c6問食咩蛋糕,然後99話今日我生日,c6話唔知佢當日生日,然後99二話不說自己放個蛋糕喺枱,拿出手機話"影相呀影相呀埋位喇。。。"

我個心當堂沉左,心諗,唔係下化,我啱啱先冇左個b,仲要我笑住口咁影相食蛋糕?? 我做唔出囉,我點都唔肯影,c6都唔想影但比99逼佢一齊影,我就主動話幫佢地揸機,但99真心笑到見牙唔見眼仲要求我要影到個蛋糕

最後我同c6喺佢地切緊個蛋糕時閃人,我地冇食個蛋糕

其實,我都算叫做坐緊小月,點解99唔比d安寧嘅日子我? 雖然我而家已經接受左件事,但講起bb嘅話題我依然會有錐心之痛,而家狀況真係未至於好似平時一樣,可唔可以比多少少時間我呢?

大宅

Astra00 發表於 18-10-9 20:48
我那豬隊友,係我生仔第二日,無啦啦同他屋企人做節,搞到遲晒到探病時間。當日明明中午已叫他晚上盡早到來 ...

你99有冇去過醫院睇你同bb? 另外,如果你講得毒姑,呢個人你當佢透明啦,但你c6好似好聽佢地話

大宅

Bberry 發表於 18-10-9 18:18
我那個仲堅,
小產要做手術當日99、姑9、大伯照出街做節(全部人都知我要做手術),
手術前99只關心我claim ...

唔咪下話,咁你當日心情如何?

Claim唔claim到保險又同你99有咩關係? 不過梗有某d"好99"會話,問你claim唔claim到保險係擔心你兩公婆唔夠錢比手術費住院費,怕你兩公婆負擔大,萬一claim唔到都有99我做你地後盾,幫你地比,唔洗擔心

落閘先,費事比其他閒人串

我99都成日問我幾時返工,問左好多次,其實問你做咩呢?真係純出自關心?

大宅

Astra00 發表於 18-10-9 09:13
樓主,勿生氣,養好身體,記住,身體同健康是自己。早日生個好寶寶,迎來愉快生活。奶奶呢類生物,係不會理 ...

你講得好中肯,我信你!

大宅

Astra00 發表於 18-10-9 09:13
樓主,勿生氣,養好身體,記住,身體同健康是自己。早日生個好寶寶,迎來愉快生活。奶奶呢類生物,係不會理 ...

你講得好中肯,我信你!

水晶宮

sukicloud 發表於 18-10-11 23:49
其實小產真的會好傷心,你會好累,想休息,想收埋自己一段時間。
但你也不要太轉牛角尖,我感覺你99其實可 ...

娶左老婆梗係老婆親啦

男爵府

其實小產真的會好傷心,你會好累,想休息,想收埋自己一段時間。
但你也不要太轉牛角尖,我感覺你99其實可能只想開心下,沖下喜,或許真的很想有家人同佢慶祝,不算太衰,起碼你們閃她沒有話你,如果是我99佢一定發顛!
但你老公真的太差勁,一句怕煩就不作為?又不幫你推,又不去安撫佢媽,還要不記得媽媽生日?如果我仔將來咁我一定好傷心!

水晶宮

wongjackie 發表於 18-10-9 20:55
我試過病,入院做手術,我99叫我老公車佢去買餸,出左手術室姑仔叫我老公快啲返來食飯,勁唔勁? 夫家的女 ...
同路人。我衰點想,可能想博個心抱早日歸西,所以心抱在醫院都費事理,沒利用價值就算咁。我有呢種感覺。無論點,我覺得係我隊友豬,不識係呢點位保護我。如果他當時識以太太為重(始終太太在醫院),就任何其他野(除非工作、身不由己)、否則自己屋企任何理由的飯局,其實可以互就再改期。有沒心去就人,很易看到。而我個情況係,擺明個奶奶差,不識做人,連埋她個女都是。根本她出句聲,話心抱仲係醫院,第日人齊先食,情況已很不同,大家都開心好多。奶奶如果事先有問有通知,我係不會咁火爆。當我死左咁。火到來。(最好毒姑自己係呢度看到帖,係啊,我擺明話緊你呢個毒姑,咁點?你記住有因果。)

伯爵府

回覆樓主

幾週小產?
唔同週數又唔同講法

大宅

Astra00 發表於 18-10-9 20:48
我那豬隊友,係我生仔第二日,無啦啦同他屋企人做節,搞到遲晒到探病時間。當日明明中午已叫他晚上盡早到來 ...

我試過病,入院做手術,我99叫我老公車佢去買餸,出左手術室姑仔叫我老公快啲返來食飯,勁唔勁? 夫家的女有阿媽生,新抱石頭爆,阿門

水晶宮

Bberry 發表於 18-10-9 18:18
我那個仲堅,
小產要做手術當日99、姑9、大伯照出街做節(全部人都知我要做手術),
手術前99只關心我claim ...
我那豬隊友,係我生仔第二日,無啦啦同他屋企人做節,搞到遲晒到探病時間。當日明明中午已叫他晚上盡早到來幫手照顧嬰兒。背後就是毒姑同奶奶安排。我生仔前任何一日不可以做節的?係要我係醫院那日竹?我僧死夫家那班人。

複式洋房

回覆 Astra00 的帖子

如果發生在99女兒身上,我信完全不一樣~

複式洋房

我那個仲堅,
手術前99只關心我claim 唔claim 到保險,
手術後幾天只關心我返工未,
心死~

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

樓主你要加油!先調理好身子再努力,保持開心活力再迎接小天使。

水晶宮

樓主,勿生氣,養好身體,記住,身體同健康是自己。早日生個好寶寶,迎來愉快生活。奶奶呢類生物,係不會理個心抱點。將來我仔女結婚,我都一視同仁,做好自己本份。遇上呢種不幸情況,我會照顧好心抱個身體先,生日是否慶祝,呢樣好次要。其實都是一個聚會借口,用來圍埋食一餐。(在我心中是這樣)
倒轉如果呢件事發生在奶奶的女兒身上,就完全不同晒啦,信我。

複式洋房

Miulo 發表於 18-10-6 12:29
回覆 HappyBlueberrie 的帖子

何來人身攻擊!你小產,唔係你99做成,你要怪就怪你自己唔小心,唔好走去怪 ...

有道理。樓主,我體諒你情況,其實你應該拒絕出席,但你老公做仔的應該同呀媽慶祝生日的,奶奶應該冇心令你難過的,唔好覺得奶奶有惡意。希望你思想正面一點,身體早日準備就緒,生一個可愛bb.

男爵府

回覆樓主

我好明白樓主,過來人,呢件係白事,而且仲係自己嘅仔女,點慶祝得落。但可惜,99唔會咁睇,第一,你唔係佢個女,第二,佢真心覺得冇嘢,小產,我果件佢自己都試過,又如何。只可以話,呢個世界咩人都有,認真便輸了

水晶宮

Nicnana 發表於 18-10-8 21:33
個仔連自己阿媽生日都唔記得,其實都幾傷心!

都懶得再回應

大宅

jojojojom 發表於 18-10-5 23:21
做奶奶有時真係好慘,自己人食餐家庭飯,切個自己買嘅蛋糕都咁難,好彩我冇仔,冇得做奶奶,可能都係福黎 ...

個仔連自己阿媽生日都唔記得,其實都幾傷心!

大宅

xavierma215 發表於 18-10-8 04:17
多謝讚賞
對住d賤人我把口係會更加賤
唔係乜嘢叫霸氣

我鍾意你有霸氣

首頁

尾頁

跳至