自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

是否我自己睇晒知道解咩點讀,再同女一齊睇解釋比佢聽??

大宅

寵壞了 發表於 18-10-25 07:53
是否我自己睇晒知道解咩點讀,再同女一齊睇解釋比佢聽??

係,自己學左先

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

https://www.youtube.com/user/StorylineOnline

Poyau    發表於 18-10-27 09:57

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主:

會唔會考慮點讀筆?淘佬有小達人點讀筆同書,你去看看

子爵府

寵壞了 發表於 18-10-25 08:15
1個小一
1個小三
2個好中意聽我講故事,我英文差所以只講中文故事,但有時去圖書館佢地自己簡左英文故事書 ...

(樓上開左website名)有個level reading 嘅website, 有由aa-z級英文同西班牙文書,比錢一年一年咁subscribe, 佢嘅書幾多樣化又幾好睇,你讀又得,唔讀就開語音,美國腔,幾好架。
我仔女由細用到今年已經用左六七年,貴係貴,但一個戶口兩個人仔用,加埋我親友嘅仔女都用到部分,幾好架。
如果唔想用手機ipad睇書就唔駛了,我知個個教仔方式唔同。

子爵府

親子王國15週年勳章

我之前諗過整故事錄音,擺上網畀小朋友聽(暑假陪佢地讀,佢地都好鍾意),但只係錄左少少。

侯爵府

Google

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

可以考慮呢個ebook site
https://www.learninga-z.com/site/store/

書籍分類好多,最優勝嘅地方係佢以儲分形式鼓勵閱讀,分數到不同級別有不同遊戲。每本書三個步驟
1/逐頁聽,有真人語音
2/自己逐頁讀
3/閱讀理解問答

雖然要比錢,但差不多可以唔洗再買書,夠化算

Poyau    發表於 18-10-27 09:47

伯爵府

寵壞了 發表於 18-10-25 08:15
1個小一
1個小三
2個好中意聽我講故事,我英文差所以只講中文故事,但有時去圖書館佢地自己簡左英文故事書 ...

係。。。我以前也有尼種情況。佢地仲細,係好想人講比佢聽,聽吓語調、扮吓聲佢聽。…。叫佢查~只會失去興趣。。因為我英文都屎~~好難帶領那種氣氛。。我女中文都幾OK,英文係E+叫好D(中三),聽英文歌、朋輩影響~等

子爵府

寵壞了 發表於 18-10-25 18:44
沒訂過喔,是否掃描個code聽聲個d嗎?

Audio 可以要 CD,或 MP3

若要 MP3 - 每月出書後,佢地會 email link & password 比你,可 download 在電腦/手機上聽。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主:

我都有相似既問題,小朋友兩歲,都想佢開始接觸下睇唔同既書,佢中英文書都有拎黎睇(短故事),但我對自己英文無信心考慮緊遲下用點讀筆+書,一齊聽一齊聽一齊學
一齊加油

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我女細過有訂過本台灣 雜誌, 唔深比較淺, 中英對照, 有cd, 你可以考慮下, 依家google play 電子書有試睇

https://play.google.com/store/books/details?id=x8dDDwAAQBAJ
總有離別的時候

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

會自己備課,即埸唔識或唔記得就一齊查一齊學。
依個係學習態度,仲會係一個榜樣,學到嘅生字大家都有得益,win win win

My Egg Egg Egg Egg Easter House

用戶要求終止服務

如果英文書,可以了解咗先,有唔識嘅預先網上面查字典,學埋讀法,同小朋友拆開啲字嘅拼音讀,佢哋會學埋拼音.....

水晶宮

回覆樓主:

oxford的reading tree ,係youtube有讀書版,你先睇同聽1次 之後再同小朋友睇

佢的系列特別之處係尾段有出人意表的結果,很有趣味的

圖書館有得借

男爵府

2018復活節勳章

點讀書應該幫到手

男爵府

我都係,我會直接係佢面前承認自己唔識讀,即時查讀音同解釋,大家一齊學.......

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

寵壞了 發表於 18-10-25 18:42
沒可能自行閱讀,連中文都不自行閱讀,英文更加唔會,d書佢地自己去圖書館簡的,最終因為唔識字我又唔識得 ...

冇所謂啦,佢肯去借肯去睇書係好好。

我d 仔女好遲識字,我冇伴讀任何非中文既書,佢地而家識字都鍾意睇書,閱讀能力同耐力比我強好多。

人人既資源都唔同,天份性格都有分別,你唔駛覺得一定要借英文書就要自己去讀俾小小朋友聽。你俾佢睇下公仔都好,或叫佢自己構成個故仔,或你將個故仔改成中文等等,一本本書都可以有唔同教法。你令佢覺得睇書唔係悶既,已經係好好,等佢第日識多d 字,佢會有心機睇書。

子爵府

回覆樓主:

讀嗰方面你可以揀啲audiobook, 或者有cd跟嘅書。 再唔係有啲書其實你上youtube search會有外國人朗讀嘅video。 我覺得聽youtube都幾好,一齊聽又可以學到外國人嘅口音。( 雖然未必好正宗標準但係我又覺得冇所謂)

睇嗰方面我嘅做法係,如果我自己明唔到七成以上,某啲字我會先查字典, 如果自己都明到大部分, 餘下唔識嘅字,我會同佢坦白講媽媽都唔識,同佢哋一齊估下估下 咁睇。 因為其實將來佢自己睇書都會面對唔識嘅字,佢需要有估嘢嘅能力

珍珠宮

好媽媽勳章

Poyau 發表於 18-10-25 18:59
無留意圖書館有無此類書

應該冇吧,沒見過,淘寶都唔覺有,唔知是否字眼搜尋錯

首頁

尾頁

跳至