自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

可能有好多人都知. 但至少我老公唔知。

事情發生在我老公,佢一出世就有G6PD.
身體健康的佢,唔小心食過蠶豆,金銀花,佢都唔知。佢孖生細佬暈左,差點死先知食錯野

二個月前,佢轉左分店返工,慢慢地,佢覺得踎低起身見頭暈,之後感冒,佢以為感冒所以頭暈,直到有日,佢暈低左,醫院都搵唔到咩事。

成家人都擔心佢心或腦有事。

之後頭暈情況時好時壞,我亦不停搵資料,睇佢咩事,之後有一日問佢係咪G6PD有關,咁佢就開始留意,發現自己會經過兩間香薰,美容店.

因為好大陣味,佢吸到香薰味開始會暈暈地。所以應該係成日吸到香薰味,累積到一個地步就開始暈,嚴重直頭會暈低。

大宅

Mary媽咪 發表於 18-11-12 13:11
我唔係G6PD
但真係每次行過呢d 鋪頭都會聞到頭暈頭痛
太濃味啦

我都喺,次次聞到都好唔舒服

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

子爵府

Icy28078380 發表於 18-11-12 13:24
我都去問下先,真係嚇死。

有樟腦成份的精油會誘發,可能間鋪用呢d, 但一般用來薰香吸客又好少用咁刺鼻的,都奇怪

大宅

我屋企人都有,有時行過聞到,真係會即刻頭暈,有時仲要即刻坐底抖下先得

我的心中每天開出一朵花。

子爵府

謝謝提醒!
另外有jm講薄何無問題,其實都係盡量避免,阿仔小時候已經問定家庭醫生,吾太details記得點解,依稀記得薄何和樟腦成分有關連,如低成份當然無事,所以我個仔從來吾用白花油之類嘅嘢,就算買消腫止痛膏或貼,高薄何成份都吾用得!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

謝謝提醒

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

E_gold8806 發表於 18-11-12 14:45
我覺得你用香薰油同g6pd掛勾好像唔太科學, 其實聞到香薰頭暈出現唔舒服都是好常見。有些人聞到香水都一樣會 ...

唔好玩啦,臭丸都係得陣味,咪又係唔得
香薰油係有d咩成份都未知,好大機會

伯爵府

Icy28078380 發表於 18-11-12 13:39
要驗邊樣可以肯定?

其實佢驗咗好多樣嘢,醫生都有問佢有冇接觸到會影響啲嘢,但開頭冇諗過係香薰,而且 ...

應該係驗紅血球數量,溶血即係紅血球被破壞,正常好易驗得出係咪G6PD反應。
溶血反應可以從尿液顏色,面色去判斷,如果去到休克/昏迷,應該係非常嚴重,要輸血救命個隻。

珍珠宮

Icy28078380 發表於 18-11-12 18:16
係好濃烈,加上長期吸入,其實臭丸唔用得,都係指聞。

我知呀,我有兩個蠶豆仔,我自己湊嘅。
所以,我都好肯定答你,除非焗在不流通的地方有較長時間,如一兩小時,才會有機會溶血。 講緊嬰兒喎,大人應該捱到更耐。

anyway,多謝你的提醒 你也注意一下會否是食物調味料問題。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

如果你老公肯定係個家既香薰令佢暈低既話,

我相信好大可能係佢地用既係化學合成而唔係天然香薰油, 當中如含有樟腦既話, 高溫焚燒令樟腦快速釋出

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Icy28078380 發表於 18-11-12 18:18
佢係G6PD缺乏者,出世已知。

唯有聞到任何不明氣味都盡量避開吧!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Icy28078380 發表於 18-11-12 18:57
我真係冇睇過張卡,佢有寫香薰成分邊隻唔得?
我老公有,我真係冇機會睇到張30年前嘅咭。

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/mulit_med/000018.html

天然樟腦係安全既, 不過驚唔係純天然, 所以都係少接觸為妙!
放下自在

大宅

cattz288 發表於 18-11-12 18:46
其實g6pd既小朋友出世係有張咭寫明邊d係唔食得! 你有無睇過? 我仔都係g6pd!亦有呢張綠咭, 所以你唔駛懷疑 ...

我真係冇睇過張卡,佢有寫香薰成分邊隻唔得?
我老公有,我真係冇機會睇到張30年前嘅咭。

男爵府

cowe 發表於 18-11-12 12:57
以我所知G6PD 唔可以用薄荷 peppermint, 呢隻香薰 or 精油好常用,你叫人唔用又好難嘅 .....

...

薄荷無問題

樟腦唔得, 好多產品把樟腦翻譯成薄荷腦, 令人誤會薄荷係唔得.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Icy28078380 發表於 18-11-12 18:43
其實我好懷疑,點解你地會覚得冇關係?

樟腦都係唔聞得架,知嗎?

其實g6pd既小朋友出世係有張咭寫明邊d係唔食得! 你有無睇過? 我仔都係g6pd!亦有呢張綠咭, 所以你唔駛懷疑!
放下自在

大宅

SuperChanB 發表於 18-11-12 18:39
多謝提醒

我都有G6PD,有時啲素食餐廳,啲素肉混合左蠶豆,所以食之前點餐一定要非常留意

我多謝你,呢個我都冇留意。

大宅

koalachan2002 發表於 18-11-12 18:38
佢食錯野,孖生細佬入醫院?

我講得唔好,一齊食,但老公冇事,細佬命危,要換血

大宅

cattz288 發表於 18-11-12 18:29
無錯!

其實我好懷疑,點解你地會覚得冇關係?

樟腦都係唔聞得架,知嗎?

有post講,剛搵到。
https://carencearoma.wixsite.com/carence/single-post/2017/10/24/G6DP-%E8%A0%B6%E8%B1%86%E7%97%87%E5%8F%AF%E4%BB%A5%E7%94%A8%E7%B2%BE%E6%B2%B9%E5%97%8E%EF%BC%9F

用戶要求終止服務

多謝提醒

我都有G6PD,有時啲素食餐廳,啲素肉混合左蠶豆,所以食之前點餐一定要非常留意

首頁

尾頁

跳至