親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

因未去過首爾, 想請教各位有關行程安排

第 1 日落機已經 5:30PM, 只可以去汗蒸幕 + 行街 (東大門 或 西大門 或 明洞 <--- 呢D行街嘅地方, 會夜收嗎?)

第 2 日
樂天世界

第 3 日
愛寶樂園 (其實去兩個樂園多唔多得滯?)

第 4日
小法國村 + 江村鐵道自行車 (我上網搵料, 見有人分享搭加平觀光巴士就去到小法國村, 如果自己去會唔會太難? )

第 5-6 日
KLOOK 買首爾探索卡 2 日遊 (其實我想買 3 日, 但唔夠時間)
我好貪心, 想去/ 玩呢D
機場快線(AREX)
景福宮
西大門刑務所歷史館
國立中央博物館
南山谷韓屋村
MBC World電視主題公園
韓服體驗
爾鍾路泰迪熊展覽館
COEX 水族館
Running Man EP.1 尋找寶物
首爾城市觀光巴士(光華門)
首爾城市觀光巴士
首爾大公園天空纜車
63大廈展望台
N首爾塔(展望台)

第 6 日 7:30PM機

謝謝各位~~

大宅

我星期四都出發喇 想明洞打的去馬場洞
想問明洞邊度多啲的士?
定係要用apps call的?

伯爵府

回覆 粟米沙律 的帖子

CSL 漫遊日卷點用? 點解可以唔洗做任何SETUP或換咭? THANKS~

伯爵府

回覆 pat614 的帖子

多謝你分享

伯爵府

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我老公最後買左電話卡, 你張電話卡好抵呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

6x6=36 發表於 18-12-3 13:06

以前旅行多數係深水埗買 wifi卡用,未試過Wifi蛋,價錢係咪Wifi蛋貴d呢?如果卡收 ...

早前已經租左蛋
昨日亦買左呢張咭 C6同呀仔用,鴨記 $75

伯爵府

回覆樓主:

首爾我用咭,免得忘記拎又忘記還,如果多人可以包車,5使join 1 day一早去集合,韓國要用韓巢或naver map, google只用作參考。食韓牛去馬場洞,地鐵行去十分鐘,5難搵,我食石信都ok.如食蟹去鷺涼津新場加工費貴d, 但坐得舒服d,麻浦平d重可以行大超市。首爾有隻暖包packing係軍人,我見網友話好work, 香港帶去個d5夠暖。

複式洋房

冬天的首爾郊區真的非常凍, 鐵路單車寒風撲面, 如果太多户外活動, 雖然好玩但都辛苦, 尤其小朋友. 建議可選舉一些室內或首爾圈內活動, 冇咁凍頻撲.

6x6=36    發表於 18-12-10 18:32

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

粟米沙律 發表於 18-12-4 10:21
去韓國, 我用過中國聯通的咭, 8日約80元, 好好, 唔斷線, 仲有20分鐘IDD打番香港.
WIFI 蛋都用過, 同Mrs.Yeu ...

谢謝資讯,咭我都睇左,非韓國本土咭香港買暫時見中國聯通、3同sim2亞洲版,呢3張最多人用。

伯爵府

回覆 BestHKMother 的帖子

在港慢慢預備好了。第一次去乜都唔知,
免得浪費時間去買日常所需既用品。

聽你咁講,到時應該好甘

男爵府

BeBe媽媽 發表於 18-12-4 10:34

我都係第一次去,嚟緊聖誕出發啊!我都估計到超凍,但我同仔都想踏鐵路單車,

緊係有啦,但都好凍架,暖包可以係韓國買

男爵府

6x6=36 發表於 18-12-3 12:56

等我買埋暖包先,謝謝你

其實可以不用買太多,買少少,去到韓國藥房,超巿買暖包暖貼,韓國啲牌子好暖

6x6=36    發表於 18-12-10 18:33

伯爵府

我都係第一次去,嚟緊聖誕出發啊!我都估計到超凍,但我同仔都想踏鐵路單車,
所以報左一日遊,南怡島,江村,晨靜夜燈
已備數十個暖包

你係咪無帶面罩,帽,手襪呀?
(以上我已預備了+暖包)
準備機械人式 踏單車

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-3 08:31
往年去日本,我一家人會買咭同租蛋(租香蕉),呢間须然貴得收得好好,上年响日本我仔張咭断缐都係 share 我 ...
去韓國, 我用過中國聯通的咭, 8日約80元, 好好, 唔斷線, 仲有20分鐘IDD打番香港.
WIFI 蛋都用過, 同Mrs.YeungMeh一樣, 用VISON DATA 香港機場租同還. 好方便.
黎緊會用CSL 漫遊日卷, 因為做緊優惠, $100/10 日. 平過租蛋. 又唔洗做任何SETUP或換咭.

3樣各有各好. 呢2年主要去日本同韓國, 所以幾種方法我都覺得不錯.

6x6=36    發表於 18-12-10 18:35
洋蔥頭媽咪    發表於 18-12-9 12:25

大宅

maymay0404 發表於 18-12-4 00:07

你好呀,我已訂12月中(1日單車/1日滑雪) 現只準備咗暖包 ...

我都住明洞,明洞好多厚衣服,鞋買,想要幾多有幾多

珍珠宮

6x6=36 發表於 18-12-3 13:06

以前旅行多數係深水埗買 wifi卡用,未試過Wifi蛋,價錢係咪Wifi蛋貴d呢?如果卡收 ...

鸭记買果啲通常係數據上網咭,而租蛋就係用wifi.
我今日已卜左wifi蛋,因早订價錢平d要订最好盡早落order,而且我租嘅韓國wifi蛋係用當地電讯公司,所以速度快同穩定,唯一係要义電,我都會買咭不過未決定邊张,研究過非當地電讯商出嘅咭網速會較慢,首爾機場都有得賣當地出嘅咭,速度好不過價錢會略貴,唔怕煩其實蛋係唔错嘅選擇。

大宅

gouramike 發表於 18-12-2 22:05
係首爾,今日剛去左江村鐵道,勁好玩!!我地自己坐地鐵去金裕貞站,加上轉車時間,今日用左兩個鐘!去到有 ...

你好呀,我已訂12月中(1日單車/1日滑雪) 現只準備咗暖包、中長度羽絨、保暖內衣、頸巾同厚衛衣咋。
諗住到埗明洞後再買帽同襪.....,請問覺得可唔可行?
另外各位有推介明洞或附近買禦寒物品嗎?帽/手套等等
Thanks!

男爵府

6x6=36 發表於 18-11-19 00:12

你講得好啱,去兩日樂園應該會好攰,咁我減一個樂園,改去local tour,你2日local ...

我剛參加了一天團,行程豐富,又可以省卻舟車勞頓,第二天團去晨靜樹木園及玩雪兜。

洋蔥頭媽咪    發表於 18-12-4 08:30

男爵府

gouramike 發表於 18-12-3 13:13
-7度真係好凍wor,仲要d風係甘吹埋過黎…

係超級凍,感覺好特別,面,手,腳都好凍,背脊好熱,真係超辛苦,所以我以後都唔會冬天去踩單車,而且冬天風景一般

大宅

BestHKMother 發表於 18-12-2 22:55
基本上一開始踩就無得停,直踩45分鐘,冬天真係幾辛苦,因為啲冷風吹埋嚟,真係好寒冷,但踩緊背脊又熱, ...

-7度真係好凍wor,仲要d風係甘吹埋過黎…

首頁

尾頁

跳至