自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

阿嫲八十幾歲,我嬰兒時期係佢湊大,一直有深厚感情,雖然住得遠,但都經常打電話俾佢約佢飲茶。

九月時阿嫲係街市俾入撞到斷腳入左醫院,我每晚放工都趕去醫院睇佢,抹身換片買野乜都做,連自己屋企都忽略左,但知老人家入醫院一定好驚,所以再累再辛苦我都堅持日日去。

到十一月要出院,同住既屋企人覺得照顧唔到,所以決定要阿嫲入老人院,開頭我都每日去,但之後老公同個仔開始有怨言,家務功課都照顧唔到,所以減少去既次數,之後屋企養左十幾年既貓又生cancer, 工作壓力又大, 我覺得自己已經辛苦到崩潰,開始有明顯情緒問題,

男爵府

回覆樓主:

辛苦你啦(摸摸頭)
心情唔好總係會發最親既人脾氣,唔好放係心

大宅

0526 發表於 18-12-26 18:17
腦退化既人係咁, 性格同後生時剛剛相反。 後生時好溫柔, 老左就成日發脾氣炳人。
...

Exactly,我奶奶就係甘,而家直頭有d家嘈屋閉feel,工人姐姐日日比佢閙到狗血淋頭,上星期同我姑奶講好辛苦,我估佢就黎頂吾順吾做,我地吾同住,老公返去探佢既時候叫佢吾好成日鬧人,一係吾認一係就比佢話你特登返黎話我呀

男爵府

回覆樓主:

感激大家俾正能量我, 今日鼓起勇氣去老人院,帶阿嫲出去食早餐,原本都擔心大家有條刺,還好去到好似乜事都冇發生過咁。今日我都冇對住阿嫲唔耐煩或燥,自覺自己又成長左,非常感謝大家既意見

大宅

JM
睇完你呢篇野我都心同感受, 但你比我叻好多好多, 大家一齊加油啦

珍珠宮

Mikor 發表於 18-12-26 20:51
因為老人院係親戚選,我做細既不能意見太多, 老實講唔會係五星級的家,只係叫做近親戚屋企搵到間尚算方便 ...

如果唔係政府買位或申請綜援,私人老人院真係幾貴,環境亦唔理想,又有邊個鍾意住呀?! 如果家族大,每人每月夾一仟元請外傭仲好,但同嫲嫲住個親戚又唔知肯唔肯,真係家家有本難唸的經

子爵府

育兒性格勳章

Mikor 發表於 18-12-26 17:09
阿嫲八十幾歲,我嬰兒時期係佢湊大,一直有深厚感情,雖然住得遠,但都經常打電話俾佢約佢飲茶。

九月時阿 ...

我婆之前跌斷手,我又係日日去醫院睇佢,整野佢食,其實老人家同小朋友一樣,要人氹,佢初初唔肯用拐杖,慢慢同佢傾,佢之後都肯用,明白你嘅辛苦,加油(emoji)(emoji)

大宅

你已盡了最大努力, 加油, 自己都要好好保重

大宅

九月時阿 ...

其實佢都係被迫入去,好似屋企人唔要佢咁,睇你段字覺得嫲嫲嘅說話內有抑鬱的感覺,我老人院大把,佢知你錫佢,佢先蝦你,你試下如果佢再鬧你,就同佢講 ,我想你死就唔會成日來探你,如果你唔鐘意我,我以後來少啲,咁佢自己知道鬧你的嚴重性

男爵府

Cicikong 發表於 18-12-27 16:57
好明白你嘅感受,我曾經試過照顧過三個至親的老人家,我媽中風半邊身唔郁得,喺老人院唔合作,成日比老人 ...

你好強,可以頂到咁多次,如果唔係咁親厚既阿嫲,轉換其他人我未必可以咁樣頂到

男爵府

jyjy1684825 發表於 18-12-27 17:01
点解唔試下請外傭呢?
請外傭比較實惠,又可以帮忙打理家務。去老人院嘅cost可以請2個外傭喎。
...

因為原本同住既親戚唔想,其他親戚有自己家庭亦覺得一時間照顧唔到一個行唔到既老人家。 我確實有諗過接阿嫲一齊住既可能性,但我工作時間長,老公又唔係隨和既人,多個工人要多一間房,確實唔可能做到,而且其他長輩既決定我唔方便多講,所以只可以做好自己本份

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

子爵府

回覆樓主:

你已盡力了,加油

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

樓主你已經做得好好
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

樓主,你好乖,好孝順。

你要自我心理調節,預咗嫲嫲會鬧,你唔好放係心,總之有時間就去探佢睇佢。

伯爵府

回覆樓主:

可以請工人回家照顧嗎?
費用各子孫分擔可行嗎?

別墅

回覆樓主:

你好錫你嫲嫲。放鬆D,你已經做得好好。

不過,老公出到聲,你就要谂谂点分配時間la

侯爵府

九月時阿 ...

点解唔試下請外傭呢?
請外傭比較實惠,又可以帮忙打理家務。去老人院嘅cost可以請2個外傭喎。

民房

Mikor 發表於 18-12-26 17:29
佢係非常怕同唔想死,之前出院一路以為可以返屋企,最後要去老人院,脾氣越來越差,對答亦冇以前咁清楚。
...

好明白你嘅感受,我曾經試過照顧過三個至親的老人家,我媽中風半邊身唔郁得,喺老人院唔合作,成日比老人院投訴,我奶奶人生尾程時,都要日日照顧佢,出入醫院,我老爺宜家又要我照顧,佢聾聽唔到嘢,對我都好多誤會,有時亦會發脾氣,所以我覺得唔好再攬太多責任上身,只會令自己唔開心,到頭來對處理事情 都唔好,所以學會放手一些責任,咁對家庭,工作同嫲嫲都會好d

首頁
12345...9

尾頁

跳至