自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

新一份財政預算案將於下周三(27日)公布,外界關注今次會有哪些紓困措施出台,早前有傳政府打算向全港學生派發2000港元開學津貼,消息指並非所有學童都能獲津貼,預算案將沿用去年做法,向有需要的基層學生派發一筆過支援津貼,每名學生可獲派2000港元;另一方面,預算案將再為中學文憑試考生代繳一年考試費,與上次做法一樣,自修生將不會獲得資助。

立法會教育界議員葉建源認為,向有需要的基層學生派發2000港元及代繳文憑試考試費既已是第二年實施,可見有需要去做,應變成恒常措施。

他解釋,現時香港實施15年免費教育,而15年過後,學生最終需要考文憑試,代繳考試費相對15年免費教育金額不算大,但對於個別學生家長來說,突然要支付一筆考試費,開支頗重,認為可以變成恒常做法,紓緩部分家庭壓力。

此外,因應不少大學反映校舍設施老舊,現行興建新教學大樓或實驗室等工程,需要提交到立法會審議,受限於「資源分配工作」(RAE),涉及內部資源競爭,致部分工程或被調到較後次序,才能提交到立法會審批,導致興建有關設施進度緩慢,據知預算案將會提及此類工程毋須經RAE,但仍需經由教資會及需提交到立法會審批,希望加快批出有關撥款。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190222/bkn-20190222084453363-0222_00822_001.html?refer=hn

不是人人有份

SiuBBee    發表於 19-2-22 19:22

子爵府

MarMic 發表於 19-2-22 16:38
我個b6阿姐同我講佢有交通津貼, $4000, 宜家佢個仔有$2000, 最重要佢公屋,大陸有層樓,仲問我佢仲可以有什麼 ...

插盲自己對眼,打跛埋自己對腳,可以攞埋傷殘津貼呀。。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

放風都已經比人鬧,依家仲要派多五舊

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

點解唔可以全部中小學生有,我地算中產要交小小税,有2個小朋友但咩都無

伯爵府

Toeyyipbb 發表於 19-2-27 12:43
回覆 DDAO 的帖子

點先叫有需要學生...........係咪有需要,申請就有

同問
大拿拿2千蚊,有邊個唔需要

禁止訪問

侯爵府

MarMic 發表於 19-2-22 16:38
我個b6阿姐同我講佢有交通津貼, $4000, 宜家佢個仔有$2000, 最重要佢公屋,大陸有層樓,仲問我佢仲可以有什麼 ...

叫佢快d死,政府會生養死葬佢

珍珠宮

回覆樓主:

我有個親戚對小學仔女,兩公婆後生遙遙唔返公住公屋,一家四口拿綜援。仔女學校吃飯免費、年年免費換一、兩副眼鏡、又可買iPad,佢呀爸仲話資助唔夠成日去學校嘈
話學校啲飯喺垃圾要佢對仔女吃呢啲飯

珍珠宮

MikorWong 發表於 19-2-22 16:56
交稅既仲辛苦過拎綜援

非常同意,交税仲要罰

男爵府

TobiMom 發表於 19-2-27 14:26
點解唔係全港學生派,要揀基層來派,d基層已經好多福利

同問!

男爵府

my005 發表於 19-2-22 16:58
而家無左車船津貼咩?應仲有喎,只不過係畀所謂既基層學生申請之嘛,同學資助同一表格一齊申請既 ,tick ...

中學生只有坐地鐵有優惠,其他公共交通沒有優惠,跟成人同價。

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

DDAO 發表於 19-2-27 14:34
政府消息人士說,申領資格與上次一樣,即包括所有通過入息審查、領取全額或半額學生資助,或者綜援家庭學 ...
佢地已經有晒津貼,點解仲要有$2500???????????????

子爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

MM2H 發表於 19-2-22 16:46
搭單車多巴……

x2

大宅

Toeyyipbb 發表於 19-2-27 12:43
回覆 DDAO 的帖子

政府消息人士說,申領資格與上次一樣,即包括所有通過入息審查、領取全額或半額學生資助,或者綜援家庭學生、正領取書簿、車船和上網津貼的中小學生,以及正領取助學金、生活費貸款的大專生等,總開支大約8億9千萬元,預計有35萬7千名學生受惠,人數較去年多。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

都多餘..
派比小學生, 家長收.. 真係用係小朋友身上?
派比中學生, 冇啦啦有2千蚊, 佢地真係開心到唔知買乜好

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

點解唔係全港學生派,要揀基層來派,d基層已經好多福利

大宅

回覆 DDAO 的帖子

大宅

畀面勳章

一係就人人派,一係全部唔好派,點解要揀來派?政府帶頭分化呀?

珍珠宮

PINGADA 發表於 19-2-25 17:02
強烈要求,攞綜援嘅學生無得派,佢哋啲父母平時已經冇做嘢,又唔洗交租,根本唔應該派比佢地
...
同意。。佢地先係人,其他人就唔係人!!

首頁
12345...9

尾頁

跳至