想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,謝謝!!

大宅

我高齡, 舊年 3 月小產完, bb 果陣 7w 未有心跳跟住胎停再縮細埋, 醫生話冇原因, 5 個大肚都有一個有機會小產, 但臨尾果次照陰超果陣佢話我子宮冇血到 bb 到, 食左藥兩次先清晒 d 組織, 果時都問過醫生, 食 aspirin 係咪可以防小產, 佢話係, 但多數會建議小產 2 次先開始食, 但佢話 aspirin 對助孕冇幫助

當時休息左 3 個月 7 月頭再開工, 開始用埋紅 d 量體溫, 兩樣野都 match 到, 但到而家都未有, 岩岩今個月 4 月 1 排, 咁岩約左醫生想睇下佢有咩建議我要驗下, 例如 FSH/AMH 果 d, 但佢覺得我冇咩需要驗, 淨係叫我老公驗多次精, 因為老公上次驗係 17 年尾, 所有野都正常

醫生話我內膜厚度 OK, 岩岩果日粒卵有 1.6, 話 1.8 到會排, 即係當晚或者 4 月 2 到會排, 而我紅 d 係 3月30 同 31 都係深粗, 4月1開始轉淺, 4/2 都仲有淺線, 我 3/31, 4/1, 4/2, 4/5 都有 dodo, 但我 4/11 開始流幾滴啡, 4/12 有一小撻啡, 今日都仲係啡但都係一撻, 今朝體溫跌左, 應該都係真 M, 但排後10-11 就黎 M, 唔知咩事

見到你地 d 留言, 同埋我都 search 左幾日, 我諗住今次 M 完都開始食 aspirin 試下可唔可以助孕, 因為上次醫生話我子宮供唔到血俾 bb, 而我又高齡, 希望有用

複式洋房

freshrose 發表於 19-4-10 08:53
心臟問題,一出世立即做手術,一歲前做左三次

咁真係唔知同食阿士匹靈有無關係,但醫生又話安全

侯爵府

hohoho16 發表於 19-4-10 08:33
想知BB出世有咩問題?

心臟問題,一出世立即做手術,一歲前做左三次

複式洋房

freshrose 發表於 19-3-2 16:05
其實化學懷孕好平常,我都試過,隔個cycle 又返,aspirin 係俾凝血有問題的人食,即係有多次流產的人,食 ...

想知BB出世有咩問題?

別墅

freshrose 發表於 19-3-2 16:40
我黎左一次m 就中返啦

請問化學來那次m之後可再試做, 還是等下一次來m之後先可以做? 謝謝回答

子爵府

missyb 發表於 19-3-29 22:03
我想問問你食亞士匹係朝早定中午食? 飯前定飯後?

多數早餐後

別墅

basilmama 發表於 19-3-24 12:02
我2 次月經後再試。
已經8w 了

我想問問你食亞士匹係朝早定中午食? 飯前定飯後?

大宅

回覆樓主:

原來菠蘿心含有既酵素效果等同於亞士匹靈。所以我寧願試食菠蘿心。我都小產兩次。依家等派彩。希望成功

別墅

阿士匹靈少量既好多人都有食
我冇問題 做完iui中左醫生都有開阿士匹靈 80mg
如果真係有凝血問題既可能唔止呢個分量或者要打肝素針

複式洋房

mychickenbaby 發表於 19-3-23 23:33
我之前都係兩次小產. 之後睇孫醫生. 在我未有嘅時候,佢已經叫我開始食,我食咗大概兩個月之後又再懷孕 ...

請問你係咪驗過血,確認咗有血凝問題,醫生先建議你食?

因為我係小產左1次,確認咗係血凝問題,未開始懷孕已經叫我食定,但係懷孕之後佢叫我打埋針?

水晶宮

freshrose 發表於 19-3-2 16:05
其實化學懷孕好平常,我都試過,隔個cycle 又返,aspirin 係俾凝血有問題的人食,即係有多次流產的人,食 ...

唔關事,好多人有食

水晶宮

basilmama 發表於 19-3-2 16:32
一般12 wks 仲食,多數係媽媽有高血壓先食。
醫生有解釋,12 wks 前胎兒發展出現問題,除基因,亦有D係供 ...

我高血壓,12周先食

大宅

mychickenbaby 發表於 19-3-25 23:29
如果我係好正常咁生一個baby. 其實真係冇需要睇孫醫生. 但係因為生極都生唔到,所以就一定要睇孫醫生, ...

你每次大約等多久? 可能我都要轉跟孫醫生

別墅

119ching 發表於 19-3-25 00:19
完全明白你感受, 我失去妹妹時都非常傷心. 因為之前的檢查一齊安好....
睇孫醫生要等好耐.....
...

如果我係好正常咁生一個baby. 其實真係冇需要睇孫醫生. 但係因為生極都生唔到,所以就一定要睇孫醫生,佢才可以幫到我

大宅

mychickenbaby 發表於 19-3-24 21:36
第一次聽心跳,聽到心跳嘅時候係七週,之後大概12週再去驗嘅時候發現心跳停咗,之後就刮宮,第二次就係空 ...

完全明白你感受, 我失去妹妹時都非常傷心. 因為之前的檢查一齊安好....
睇孫醫生要等好耐.....

別墅

CHOWCHOWWW 發表於 19-3-24 21:33
太早食會唔會對身體有咩影響?我買左但未食,因為之前醫生講過好似有左可以食
...

其實佢係薄血,小心唔好整親流血,當然最緊要問清楚自己的醫生

別墅

119ching 發表於 19-3-23 23:46
太好了BB順利出世, 你介唔介意告知兩次小產的周數.
我好矛盾是否應該再試.....BB離開時我真的很傷心.... ...

第一次聽心跳,聽到心跳嘅時候係七週,之後大概12週再去驗嘅時候發現心跳停咗,之後就刮宮,第二次就係空心胎,一直都冇心跳,大約去到12週時塞薬排番出嚟,當然兩次都喊到我死去活來. 簡直日喊夜喊,但都要面對現實,之後調理身體. 中醫及阿士匹靈,休息大約一年之後我再有咗,初時都好不穩定,頭15週都流血流啡,我都臥床一個月,孫醫生給我口服黃銅體及塞小白球安胎,但係好感恩最終小寶寶出世,現在兩歲. 感謝神

大宅

mychickenbaby 發表於 19-3-23 23:33
我之前都係兩次小產. 之後睇孫醫生. 在我未有嘅時候,佢已經叫我開始食,我食咗大概兩個月之後又再懷孕 ...

太早食會唔會對身體有咩影響?我買左但未食,因為之前醫生講過好似有左可以食

子爵府

119ching 發表於 19-3-24 20:38
沒有小產過, 試過一次宮外孕.
今次周數都比較大, 開刀取出BB
所以都要等傷口復完先可再試

明白!
好好坐好小月。

搵中醫調理

首頁

尾頁

跳至