自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

翡翠宮

公屋仔大學畢業,第一份工月入2萬,算不算理想?有中大畢業生在facebook專頁「CUHK Secrets」帖文訴說自身經歷,掀起中大校友和網民討論香港生活的悲歌。

該名中大畢業生家住公屋,自稱千辛萬苦考入中大,但4年的大學生活並不快樂,不斷趕projects和功課,幾乎日日2、3點才睡,苦笑自己Year 1個樣似18歲,畢業時已捱到似38歲。

更令他痛恨的是,自己的生活圈子貧富懸殊,身邊有中學同學去了外國讀書,日日吃喝玩樂好似不用讀書,每次返香港都容光煥發。

最重要係佢地唔洗俾家用、仲有靚屋住、揸靚車,唔洗煩結婚買樓,我呢?

他大呻自己在這20幾年都過得好苦,住在40年樓齡舊式公屋,沒有房間,為了入大學日讀夜讀,現在畢業後初投身社會月入2萬,買樓對他來說是遙不可及,但若儲到首期買樓,之後的供樓生活會更痛苦。

為人生努力打拼,最終會輸俾命運?我只係想講,世界好唔公平,努力左(咗)咁多年,我都會攰架(㗎)……

他在帖文中,將自己「輸在起跑線」的命運歸究於父母不思進取,只顧賭馬玩電腦,還教他腳踏實地不要有大想頭。

有時真係好憎佢地咁樣,唔怪得佢地會住公屋啦。

很多網民鼓勵該中大畢業生要振作,人生規劃不應來自比較和歸咎於起跑線不平等,「很多成功人士能闖出一片天,正因為懂得捱苦,合作和先苦後甜。」

有網民自稱是同路人,曾有過同樣的想法,但他後來想通要接受自己的人生,毋須羨慕他人,因為別人看似完美的人生未必比你幸福快樂。

有人更直指他新入行月入2萬已經很好,更不應遷怒於父母,他的父母出身基層,也可以供養他到大學畢業已經了不起,他應該感恩。

大宅

amyamy123 發表於 19-3-12 10:00
比2/3份糧都唔緊要,有d父母襯有錢就拎去賭

除咗要俾家用 同拎錢去賭之外,
睇醫生 ,去旅行 , 買屋企電器,大時大節,生日 ,都要求另外再俾。

珍珠宮

2024年龍年勳章

goat 發表於 19-3-12 10:25
我係講緊工作出來後的見識
不過你情況係你仔女一定會多謝你, 只有BK先會覺得住公屋好開心
...

身邊有人讀大學時,已申請公屋並上樓
現在目標抽係居屋、綠置居。
有能力梗係置業,同埋⋯

住公屋有錢?唔好玩啦!
身邊d人供完樓,甚至有物業收租,都唔會話自己有錢啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章

肥肥寶 發表於 19-3-13 18:51
窮係hk真係有罪,見個啲住劏房生幾件,小朋友真係好慘

香港係現實既,可惜出身家庭係無得揀。

窮仲生幾件,呢d父母唔識唸,累鬥累。

男爵府

mini1204 發表於 19-3-12 10:29
非自願地被生出黎
仲要雙十合什多謝無餓死我無母體感染愛滋

好正,講得好

大宅

回覆 做個靚太 的帖子

你講得好好!!我都唔覺得佢唔係無理complains父母...
因為佢自己都真係好努力上進, 但世事就真係咁樣...
好多人好多時候因為父母條件好, 本身起步點就前, 平台就大同靚...

好似事主咁, 佢就要比人地更上進更努力...

至於父母, 我係理解的....佢父母好命水, 生到個仔肯努力上進
負責情緒點都會有, 但一畢業就搵2萬我覺得佢幾好,唔差...

成功係有可能的, 不過希望佢到時唔好唔理父母....

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

千祈唔好嫁呢d男人,又怨個老婆唔係有錢女,乜家產都無。
全識媽媽,仲慘,怨老婆唔搵錢。

大宅

回覆樓主:

怨天怨地怨父母,呢種人第日唔方會對父母好,也完全不懂感恩,大把人靠自己發家致富,呢d佢唔借鑑,反而鬧父母,唉

男爵府

牛年勳章

超級特務 發表於 19-3-12 09:42
我身邊朋友大多係靠自己,所以覺得自己努力係理所當然。
冇比較冇痛苦
...

我朋友都系靠自己,讀唔到晝,虽然佢仲未買樓,一直都好努力,得到人認同,叫做事業有成,啱啱完成第一個梦想買咗新車,下一個目標買樓,佢細佬就讀晝但系自己揾自己洗,月月清

複式洋房

回覆樓主:

現在科技發達,網上很多免費資源,可以好好教育小孩

大宅

開心吸收勳章

gm147 發表於 19-3-12 09:34
你努力, 你下一代咪有父幹囉
我都係咁諗
我自己都公屋出生, 冇父幹, 咪自己努力,
想自己仔女將來有好生活, 想佢積極D, 要由自己做起,
唔好怨天怨地

珍珠宮

BK Milk勳章

超級特務 發表於 19-3-12 09:29
做功課,18歲幾年捱到似38歲,係咪要檢討一下自己,關有冇錢咩事
...

子爵府

mini1204 發表於 19-3-13 10:22
我當然知佢心意, 因為佢即係我, 哈哈
父母係唔係好既父母? 我覺得佢地係生左出黎比野你食; 長大唔該你比 ...

這樣有太多像你父母一樣的C9,自己懶,但寄望老公仔女養佢地,又點接受你呻。

伯爵府

回覆樓主:

窮係hk真係有罪,見個啲住劏房生幾件,小朋友真係好慘

男爵府

做功課,18歲幾年捱到似38歲,係咪要檢討一下自己,關有冇錢咩事
...

同意。其實個個讀大學都辛苦㗎啦!

男爵府

...

男爵府

...

男爵府

...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

angiecarl 發表於 19-3-12 09:25
佢唔係"輸在起跑線", 係輸咗俾自己呀!
呢的甘離地人士,養大都無用,可

首頁
12345...17

尾頁

跳至