夫婦情感

跳至

首頁
12345...12

尾頁

複式洋房

長文,懇請睇完才給意見。

本人和太太結婚十年,有一個小朋友,五歲
自問對家庭十分盡責,婚後家庭開支全部一力承擔(供樓,飲食,日用品,旅行,幫老婆交埋稅...等等),對外家都盡責,例如:外母家中壞了電器,自動自覺買給她,外母的上網,家居電話,IDD等,我都會跟進埋(教點用同俾埋錢)

不煙不酒沒不良嚐好

太太對此並不滿意,她說放工要照顧小朋友辛苦,要我自動自覺幫手,我跟她說:我不是先知,我沒可能次次估你想我做乜,並且做對你心中所想,如你有需要,直接跟我說.

她認為我放工回家沒甚麼事要做,她要幫小朋友洗澡,讀書,跟功課,在她眼中我跟完全沒有付出一樣
事實上,我見她放工有時黑晒面都估到佢累,因為佢一累就成日發脾氣,我見到咁多數都會同小朋友講,我不如和你沖涼,讀書,睇你做功課,不過小朋友太痴媽媽,有時未必制.有時知道她忙碌,我會帶走小孩出街玩玩,讓她可以專心工作

她十分不滿意我回家打機,認為佢放工沒私人時間,我卻有私人時間,唔識自動自覺幫忙,所以覺得我好有問題

先說說平日生活

上班時

我媽媽住在我家附近,每天早上我媽媽會接小朋友返學,放學多數由我和我媽媽接回家,我媽媽會煮飯,放工後一家人吃飯,才回自己家,如太太忙碌,我會帶飯給她

放假時

我和太太自己照顧返小孩,小孩多數痴着她,太太覺得她要陪小孩,沒晒私人時間

其實我太太已經就這問題經常和我爭吵,她說沒有自己私人時間,要我自動自覺幫手,但我不是日日都會咁醒水知道佢諗乜野,加上我極討厭人發脾氣,所以佢一發脾氣多數嘈交收場.這問題已持續數年

我想問問各位先生太太,我是否一個低於水平的丈夫,還是我太太要求太高?其實成咁爭吵,佢和我都很累,你係我,你會怎樣辦?

珍珠宮

Kam227 發表於 19-5-23 15:17
回覆 hkugradute 的帖子

正如你所說你每日都要估佢想點,倒不如你每日問佢:老婆究竟我做啲乜嘢可以令你開 ...

這個建議很不錯!

再問埋有乜嘢有做同冇做都冇乜影響心情!
大家重新執一執位,何樂而不為

大宅

正如你所說你每日都要估佢想點,倒不如你每日問佢:老婆究竟我做啲乜嘢可以令你開心啲呀?我唔想再同你鬧交,我只想你開心!

複式洋房

回覆樓主:

其實你個問題都發生在好多家庭上,唔想用工人,請鐘點姨姨,大家多翻多餘時間

別墅

hkugradute 發表於 19-5-14 15:42
回覆 Nico_Robin 的帖子

你笑完未?笑完就要向你請教一下。

唔係要你做晒
最基本一人一半做唔做到?

別墅

del

別墅

回覆樓主:

比起金錢上支持、女人對教養小朋友上更睇重
呢方面你又付出左幾多?
大家都有返工、家務大家都有份做
咁點解照顧小朋友上唔係一人一半?
照顧小朋友係好勞心勞力
比返工或家務更辛苦更有壓力
小朋友唔痴你亦可睇的出你對小朋友嘅付出唔夠你太太多
太太一路累積壓力,而家終於頂唔順就抑鬱了,開到聲要你幫多d,你分擔返一半其實都合理丫

男爵府

Nancy20090615 發表於 19-5-19 15:06
尼d5享受親子的父母只會越黎越多,90 后已是工人凑大,千禧后更是工人手機手遊長大,d私人時间变得好重要 ...

同埋好多嘢都係儲返嚟嘅~同仔女嘅親密度都一樣~如果由小朋友細細個開始就有良好的親子互動~到佢哋大咗都唔會話同自己好疏離~好似我個女已經十幾歲~但佢都唔抗拒同我一齊出街~佢仲會主動拖我手~呢啲就係自己做幾多就可以有幾多收成囉

瑪瑙宮

mingmama 發表於 19-5-19 12人:57
其實我都明你想表達麼间就係如果享受照顧小孩呢樣嘢~就唔會覺得因爲要照顧佢地搞到干三自己冇私人時間~好 ...

尼d5享受親子的父母只會越黎越多,90 后已是工人凑大,千禧后更是工人手機手遊長大,d私人時间变得好重要,人亦变得更自我自私,第時人不需結婚生子,用电腦模擬就得。

男爵府

Nancy20090615 發表於 19-5-19 11:05
頭先落去食早餐, 同枱一个爸爸同兩个囡, 一个小學, 另一個似2-3歲, 个媽咪之後先黎, 化晒粧粧扮好, 食到半 ...

其實我都明你想表達什麼~就係如果享受照顧小孩呢樣嘢~就唔會覺得因爲要照顧佢地搞到自己冇私人時間~好明顯樓主太太唔享受~所以做得唔開心~就怨氣沖天~好同意你講嘅時間返唔到轉頭~小朋友肯痴自己只係呢段時間~到佢地大咗唔再想你跟著你咪有大把私人時間囉

瑪瑙宮

頭先落去食早餐, 同枱一个爸爸同兩个囡, 一个小學, 另一個似2-3歲, 个媽咪之後先黎, 化晒粧粧扮好, 食到半路, 爸爸行去提款 (隔十步之內), 細囡唔見爸爸, 就問爸爸去左邊, 佢媽咪話去左O禁錢, 个小女孩就無講野. 到爸爸話落去截的士先, 叫媽咪睇住兩个囡, 个小女孩又問爸爸去左邊, 媽咪就話去截的士.

个爸爸照顧 D 囡食野, 自己又食野, 攪到成頭汗. 不過, 好明顯佢好 enjoy 親子時間的互動.

全程, 个小女孩無左爸爸响度會問, 知道行開左, 佢都唔會痴媽咪扭媽咪. 个女人一路都係睇手耭架, 不過佢間中會叫下小朋友食野, 讚下小朋友食野叻豬呀咁, .

才兩三歲就痴爸爸, 唔痴媽咪. 將來个呀媽唔好又話 d 囡唔痴自己, 時間番唔到轉頭的.

伯爵府

回覆樓主:

個女得五歲 鍾意黐住個阿媽非常合理
如果你講嘅事冇加多減少 你阿媽已經幫輕你地唔少
起碼好多在職婦女最頭痛嘅晚餐同埋接送已經唔需要擔憂
其餘打掃家務有冇小朋友都係要做嫁啦
咁晚上剩返嘅時間要來照顧個女都唔過分
何以會令到佢咁成日黑口黑面呢?
請個工人係屋企 做晒所有雜務等佢淨係照顧個女
如果咁都仲投訴 呢個根本就係佢心中只有自己嘅舒適
當然親子時間係你同佢都要由參與
親子唔係請工人可以代替到

瑪瑙宮

hkugradute 發表於 19-5-15 17:59
回覆 麵包超人^o^ 的帖子

昨天跟孩子說不可太依賴媽媽, ...

比我係你个女都唔會明你講乜, 夜晚先見到, 重唔痴得就痴? 小朋友世界得你地, 你地个世界就大過佢好多.

作為大人係你為小朋友著想/做野, 唔係小朋友為你地著想/做野.

跟本女仔到初中都唔會痴父母, 第時就痴男友/老公, 又番工進修湊仔, 唔得閒理你兩位架喇, 好好珍惜剩低尼幾年時間重好, 你咪打少 D 機囉, 打少 D 機又好似會死咁.

大宅

hkugradute 發表於 19-5-14 08:25
回覆 心滿意足 的帖子

其實放工累,大家都係。我見佢咁樣,已經盡量由我接小孩放學,減輕佢和我媽工作。

太太從來都應該一早知道/預左,有小朋友後,係冇乜私人空間架啦,一個小朋友都咁,如有两個咪不得了。况且,你已經打點好生活開支的煩惱,已經好好。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你可以同老婆傾下佢覺得下面幾樣嘢邊樣可以令佢減壓:

1) 請鐘點weekend幫手做家務
2) 每兩星期你自己一個湊女幾個鐘,俾佢出去行下或者約下朋友
3) Weekend你自己幫佢擔多一樣家務
4) Weekend 你同老婆輪流煮

其實兩公婆都返工,大家都攰,但都欣賞樓主你至少會諗下點樣可以改善關係,有時既嘢大家一樣讓一步,多體諒同溝通,就唔駛下下去到嘈交既地步傷感情

伯爵府

BK Milk勳章

請鐘點啦,買洗碗機

男爵府

kpc2015 發表於 19-5-17 16:09
我老婆和你的一樣, 做對的沒有讚, 稍一疏失, 就不滿生氣
其實我都曾覺得我付出不比老婆少
老婆都有偷閒, 錯 ...

你講得好啱其實一直都係同樓主講緊呢樣嘢~點解要咁執著同太太講道理呢根本喺佢太太嘅立場佢冇可能理性分析件事~倒不如自己讓步~佢唔中意樓主喺佢工作時打機~咁咪唔好打囉~

「作為一家之主, 我的做法是忍
忍一時, 風平浪靜
退一步, 海闊天高
風暴過後有艷陽, 重有…
犬家都是為家,小朋友付出努力
不必計較了」非常同意你呢段

大宅

我老婆和你的一樣, 做對的沒有讚, 稍一疏失, 就不滿生氣
其實我都曾覺得我付出不比老婆少
老婆都有偷閒, 錯漏, 我都沒有生氣
每被埋怨時, 都曾有一點委屈的感覺
但反駁又如何?
重點是她不是真的是要責罵, 可能只是要呻下
如果我理性地和她計較, 或者有任何解釋, 可能都被當作挑戰
之後更多的是不滿, 關係變得更差
看到很多的怨侶, 可能就是這樣開始.
作為一家之主, 我的做法是忍
忍一時, 風平浪靜
退一步, 海闊天高
風暴過後有艷陽, 重有…
犬家都是為家,小朋友付出努力
不必計較了.

珍珠宮

爬曬你在此標題D文。
我睇到既係無分對錯。你講得準確,對於你太太來講你係唔達到佢想要既標準。
但點解唔達標呢,由於佢自己能力亦都係低於佢想要既結果。佢要求高,又睇唔到佢自己能力根本唔夠佢使用來達標,點呢,咪逼你來幫佢達標囉,但又唔識得睇下自己老公既能力都有限。

我睇到你已經盡左你所能。她需要接受你畀到既就係咁多,再揸都揸唔出乜出來。唯有她既要求降低,如果唔係,遲早逼到你情緒都唔健康。
希望你太太睇到,係雙向既,你能力唔夠佢使同時,佢能力都係好低,根本唔夠能力做職業婦女時又達到個女要求佢當媽的標準。我明白佢,因為我自己係為生計所逼而做左職業婦女,但工作上既壓力太大,大到我無法兼顧當一個媽媽,我畀到我D女既亦係唔達我D女要既標準。我唯有平心叫我D女接受佢地啊媽我係咁低能喔。佢地想有媽媽陪,但媽媽已經耗盡資源,無法陪到佢地。亦要我前夫接受 我係咁能力低過佢要既。所以達唔到佢既標準。

你打電子遊戲機,冇問題喔。係要減壓嘛。
我前夫,我先生,同佢D男友,個個都有打機啊。有D兩夫妻一齊打添。但人地既要求唔會定得佢地達唔到既。 有夫妻間有共同興趣當然好啦,但冇,各有各畀大家私人時間做減壓都好過冇吖。

我先生有大能嘛,佢可以又打機,又湊仔,連繼子女都湊埋放學,又補習,或者同D仔一齊打機。我先生咁有能力都達唔到佢前妻既標準啦,因為佢前妻既標準係要求有個做VP 既老公。當我先生話佢知佢再也不想當VP,佢前妻就即刻黑面,反曬面,同佢嘈過。我先生最唔想嘈。結果憂鬱症啦。到同我一齊先好翻。因為,我從來唔要求人地要達到我一己之標準。只要人地盡左力,平衡到自己既情緒健康,身體健康,精神健康就好。能力唔夠使,咪接受現實就住使囉。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

回覆 心滿意足 的帖子

講得好啱,淨講家務範圍,全屋傢俬電器清潔,廚房,廁所,床套洗換,玩具執拾等等,樓主淨包辦左吸塵拖地乍。洗件衫都有四個步驟要做啦:開機,晾衫,收及摺,擺入衣櫃。你參與幾多?
家務只可幫到少少,小朋友教育又無心機去處理,太太同你一樣係要返工,朝早小朋友梳洗邊個處理?夜晚要唔要氹訓?小朋友病痛邊個照顧?
太太俾黑面你,全因你做少少就扮代表,忽視佢平時累積落來既怨氣。你或者試下做晒佢平時既工作啦,咁你會完全明白佢嬲咩😏

首頁
12345...12

尾頁

跳至