時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

bk見到有人話香港人搞事,破壞香港經濟
但其實而家係邊個搞緊香港,破壞香港一國兩際,法治民主自由?
你地土生土長既香港,熟悉既香港人會無端白事會走上街同人迫,扶老攜幼係條街行8個鐘?
面對北面逐步侵入,損害香港人本身利益,香港人係守護自己既家
更何況英美德已表明送中條例斷送香港法治自主,令外國企業不敢在港投資,咁到底邊個破壞緊香港經濟?
香港人既意見得不到正視,迫虎跳牆下諗左好多方法,例如野餐三罷等,係香港人無辦法下唯有可以做既事情,或者有人會話無用愚蠢等,但就算係咁,都起碼叫做盡左力,出過聲,無愧於心了

大宅

“或者有人會話無用愚蠢等,但都起碼叫做盡左力……”

盡左力打警察呀?

英美德嘅說話都好信嘅?佢地權威d?有冇諗過佢地動機?點解所謂大國要出盡力度壓制中國?係因為驚呀!尤其是賤精侵侵呀!中國發展咁快,佢就快大佬地位不保喇,咪叫埋d遠房親戚一齊做低中國囉!

如果話外資對香港政治環境冇信心會撤資,咁我諗d外資一定對中國政府信心十足囉!幾十年前已經在國內投資設廠,到而家全世界都有made in China貨品!唔通全部係貨尾?一早撤晒資?

珍珠宮

2024年龍年勳章

vanvan1 發表於 19-6-11 13:00
樓主有妄想迫害症

當然啦,市面咁多呃人資訊

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

侯爵府

Gdudu 發表於 19-6-11 17:02
乜仲有人相信表達意見 跟著政府就聽? 100萬人出街都話你少數人 點解支持果班唔出上街表達下 攪死香港?點 ...

你講咩呀?⇒「支持修例果班應該係窮到乜都冇......」,數據都冇,靜係識得講下流侮辱人嘅話~~

公爵府

乜仲有人相信表達意見 跟著政府就聽? 100萬人出街都話你少數人 點解支持果班唔出上街表達下 攪死香港?點 ...

任何人都可以表達意見,但政府一定要跟住做?你話你反對,但我同隔離亞陳師奶都支持喎!你話100萬人上街反對(老實我覺得冇咁多),咁支持嘅又點計?咁係唔係任何政策都要搞個公投先得?
就算係民主大國,亞侵侵一句打貿易戰,跟住又一句制裁xx國家,制裁xx企業,都係話做就做,民眾同企業唔想都冇得反對啦!就算以前港英政府都一樣,定左就實行,邊有咁多聲氣?
你話支持嘅都係窮人,我只見到宜家出嚟激烈反對嘅係啲後生仔,佢哋會有咩資產?有資產嘅都唔會想呢班人出嚟搞事,破壞香港秩序同安定!

禁止訪問

男爵府

Gdudu 發表於 19-6-11 17:31
不如你諗真d點解要警察企前線 當權者唔行出黎面對? 或者可以叫建制派搵自發支持者出黎 點解發聲情勢一面 ...

所以你打到人成頭血, 你覺得當權者會因為見到咁而出黎?
真正要打要對付既人都唔知, 仲好意思叫人支持你, 笑大人個口

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

MsBusy 發表於 19-6-11 14:08
我覺得有d人好矛盾, 精神分裂咁, 佔中佔79日, 比人話影響香港經濟, 嚇怕外資,
d人就話香港比大財團壟斷, 引 ...
香港政府一向重視經濟,而且重視商界的意見係公開的秘密。

如果,唔係當年就唔會想利用佔中嚟逼政府跪低啦!

認真你便輸!有邊次唔係包裝到個理念有幾祟高就幾崇高?龍門又佢哋搬。

睇下…支持罷市的公司,通過後會唔會撤資?

子爵府

Gdudu 發表於 19-6-11 17:55
修左例就唔洗起義嫁喇

我主要想表達既係香港同中國模式現時難以相容 我係唔理解佢地支持修例果班人思考 ...

你會覺得唔應該為1個人而修例引致某些後果,但人人不同睇法,有d人又覺得佢唔係純粹「1個人」,係1個殘酷殺害身邊人再棄屍嘅重犯,真是全香港人都同意因政治而放過一個重犯嗎?至少我唔敢大聲答可以,而且今次過咗骨又可能令有d腦歪嘅人去台灣殺人以逃避法律制裁?所以我唔覺得係大是大非,可能有d人未考慮到經濟影響,但唔能夠話人一定錯,唔公義
而家香港人唔係咁理性,一有唔支持就話人0.5,新港人⋯呢d豬隊友都令人地唔願意聆聽佢地聲音,亦造成煽動致不可輓回嘅後果

禁止訪問

子爵府

香港咁多人表達不同意見點聽曬一面呢?我當政府真係唔修例又到另一面話不聽民意放生殺人犯了,正常應該有商有量,不過香港經過咁多反中事件,再加上香港發展飽和,中央應該唔會考慮香港人意願了,因為香港冇籌碼去傾,唔似trump咁大把籌碼揸手,
個人覺得香港稱唔上有民主制度模式,雖然有投票權,但日日有香港人話冇民主
有政治風險就唔應該做,咁真係唔好爭取普選,唔知選個乜巴士阿叔或bk c9
至於支持修例窮唔窮真的唔知(我只覺得自己比上不足比下有餘啦)如上街嗰幾十萬人係咪個個有米有幾層樓冇窮人都難講
假如有一日人民真係民不聊生就人人響應起義,不過香港暫未到呢步

禁止訪問

大宅

lsf612 發表於 19-6-11 13:20
我認同,但如果佢地唔再係香港投資,香港既經濟都可以好大獲

佢地咁驚,又在大陸投資

子爵府

暴力都唔係搞事?

男爵府

咁唔滿意咪去打當權者, 打警察有用?

禁止訪問

水晶宮

lapz 發表於 19-6-11 16:48
97後香港已經一早死左啦, 只有新腥港人瀨晒D公屋同福利, 先話香港仲有得玩

死唔死你都一樣留守係到加啦,死唔死對你嚟講有咩分別?都係97嗰時啲人正常啲,唔鐘意比大陸管會諗辦法移民,之後回流又得

水晶宮

更何況英美德已表明送中條例斷送香港法治自主,令外國企業不敢在港投資.....

英美德真係咁單純會因為這法案而決定投不投資? 無得逃稅, 緊係唔黎啦

英國連自己投出來的結果(脫歐)都唔認數, 真係信得過?. 美國就更加唔駛講

複式洋房

97後香港已經一早死左啦, 只有新腥港人瀨晒D公屋同福利, 先話香港仲有得玩

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至