自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

借朋友帳號講,唔講就知咁好笑
背景 我爸媽有2仔一女 我係第2 妹妹最細,係我屋企寶貝 因為家族男多女少,加上最細同年齡有差距 所以深受寵愛

我妹得15歲咋,個騎呢阿嫂竟然叫我爸媽叫佢讀完中學就唔好讀....

後續 再講埋

978212    發表於 19-6-15 11:52

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

你阿嫂應該唔抵得點解你妹係女但係冇不公平對待,因為阿嫂嘅文化背景覺得仔係巴閉d,所以你父母應該無條件覺得仔同內孫重要d,你都話阿嫂份人ok,其實冇咩好調解,個背景唔同,大家要慢慢理解同適應返

大宅

回覆樓主:

一齊住? 我係99會叫佢地自己搬開,我個女自己理,同樣,佢哋個女請自己理

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

bosch 發表於 19-6-15 18:06
我只睇原文, 成篇原文俾我既感覺樓主係女性.

同埋有幾多人借出自己個forum ac 俾朋友用?

我就係睇原文,佢話2子1女,細妹15歲

所以一開始理解係小家男

大宅

姑勿論係咪作故仔
如果你大嫂再講 你就同你大嫂講
呢到係香港唔係大陸
唔好將你套未開化既思想帶黎香港
你地自己請工人湊B啦

大宅

我表嫂都係呢一種大陸女人 , 佢係喺深圳度做介紹人整容嘅, 好似話佣金都有二萬幾一個月,我表哥係讀唔成書嘅香港人, 兩公婆都覺得個女唔使點讀書嘅, 成日都想叫個女學行天橋去做模特兒, 佢哋人唔係壞, 係冇腦姐。

中國人社會, 無論表面點樣講, 骨子裏面其實都好睇學歷, 大陸啲明星高官個個都谷自己仔女讀書, 反而啲低下階層( 我表嫂嗰啲)覺得自己個仔女唔讀書係冇問題嘅我都覺得好神奇好難理解佢哋嘅思維, 或者諗住自己嘅仔女可以做范冰冰趙薇掛

翡翠宮

牛年勳章

野原美冴 發表於 19-6-15 11:27
同阿嫂講:如果你讀書多,就唔駛嫁比大哥,唔駛受港女奶奶氣。

公爵府

bfbchu 發表於 19-6-15 10:59
借朋友帳號講,唔講就知咁好笑
背景 我爸媽有2仔一女 我係第2 妹妹最細,係我屋企寶貝 因為家族男多女少,加上 ...

係未一齊住? 係就吾出奇,想你妹快d嫁。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bosch 發表於 19-6-15 04:06

同意,樓主唔似男人,仲要件事其實幾雞毛蒜皮,特登上親子網問人借account post?有咁的必要嗎?廿歲/廿幾歲的男人真係咁得閒?

琥珀宮

回覆樓主:

點港女媽?

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你哥無表態 ? 無叫自已老婆收聲?

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

個孫比返呀嫂倆公婆自己搞掂,父母冇責任同義務幫佢地湊,咁巴閉,當父母死架要佢管憑乜嘢,如果我係港媽會直接同佢倆公婆講,呢個係我寶貝女冇人有資格管佢,睇吾順眼吾好再係我面前出現

大宅

住埋一齊?
好多阿嫂對姑仔/姑奶都有意見,加埋文化/教育嘛

大宅

大肥羊 發表於 19-6-15 16:17
其實我覺得堅係你阿嫂多事,佢同你阿哥一家,你爸媽妹妹係另一家,阿妹讀幾多書關阿嫂咩事,又唔洗佢俾錢供阿妹 ...

✖2
妹讀唔讀書唔關佢事
叫佢比心機照顧自己的囝囡

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

MM2H 發表於 19-6-15 11:45
啱啱睇番,又一時男時女嘅"樓主",等我仲認真回覆,以為佢係仔
...

大宅

bfbchu 發表於 19-6-15 14:55
我先講解下點解我媽叫港女媽,其實係指佢香港土生土長香港媽媽,加上上有dd女權主義者+同覺得男女平等心態 ...

最多叫港媽...我覺得港女唔多唔少帶點拜金/公主病既暗示。

的確係香港,相對上係男女平等,不過依家新一代既大陸年輕人,好多都接受左,大學入面既內地生女仔都佔唔少數,可能你阿嫂個鄉下唔係咁,思想較為老套

子爵府

咁奇怪, 我識既大陸嫂個個死慳死做就係比錢個仔女補習, 佢地認知係學歷同搵錢能力掛勾。

男爵府

bfbchu 發表於 19-6-15 14:55
我先講解下點解我媽叫港女媽,其實係指佢香港土生土長香港媽媽,加上上有dd女權主義者+同覺得男女平等心態 ...

佢哋內地某啲冇文化嘅女人覺得女仔應該一早嫁出去,讀乜鬼咁多書呢?唔奇!

珍珠宮

2024年龍年勳章

Wailam媽媽 發表於 19-6-15 15:23
你個大陸嫂太搞笑啦,連老爺奶奶既決定都敢管,無大無細

插手人哋家事,教阿爺留鬚,教阿媽生仔,指手畫腳,佢搞清楚自己係咩身份未呀?都唔識分莊閑

首頁

尾頁

跳至