夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

啱啱申請,第一次po文,有時語無倫次,請見諒。可能會長少少,因為我真係好煩惱,如果睇晒既,多謝你地。
簡單啲黎講,我想2人世界,佢想同佢媽,細佬一齊住。

今年24, 同老公拍拖5年,發現有左bb就結婚,依家陀b啱啱滿3個月。

由依家去到生都應該會分開住多,各自住返自己屋企,因為佢個到碌架床上格,我唔方便上落。本身佢話會多啲黎我到訓,因為我間房空間多啲,有張雙人床,不過我媽咪個邊講左啲唔係咁好聽既說話,所以佢依家唔會黎,而且生完坐完月都係去佢到住。

問題黎啦,佢住私樓,有2間房,咁佢係單親家庭長大,佢話要同佢媽住,咁我無得反對唯有接受。佢既安排係整張碌架床,到時個仔,佢,我一間房,另外間房就俾佢媽同細佬。佢細佬係九龍區有間佢名既公屋,平時都係禮拜六日先返黎訓。咁我話唔係成日返,換張梳發床俾佢返黎訓唔得咩,佢就話我自私,淨係諗自己,連張床都唔俾佢。但係我問佢有冇同佢屋企人傾過,佢冇答我,依啲都係佢一個既諗法。

其實依個決定我已經做左好多讓步,不過佢就一步都冇讓過。我屋企個邊有樓收緊租,3房單位,我提議過將佢手上既物業租出去,俾啲租我屋企收,始終係佢地養老金。搬去3房單位,大家都有自己房,佢又話交通唔方便。佢住係市中心就真係方便好多,但3房單位去市中心都係行10分鐘到,就話好唔方便。而且佢話佢媽唔會搬走,但係佢地住緊個到係老公供緊,如果出去住,咪姐係要俾2份租。。。

其實仲有啲其他方法,但係佢就一一反對晒,我真係無晒辦法,依家住自己到都有自己空間,到時去到佢到,真係想靜一靜都冇可能。諗到都好驚。啲人話陀b最緊要開心,但係一諗到依啲就好煩。但係我係咪淨係可以接受。

我同佢相處各方面都冇乜問題,但一牽涉到2家既人就好大問題。 好多謝大家睇到依到,可能係到講完個結果都唔會變,因為我同老公已經傾過好多次啦。但係我想知,我咁諗,真係我自私,我思想有問題,定係只不過係我同老公思想價值觀既唔同。

複式洋房

你男朋友一副食硬你咁款,你完全冇say。你有埋BB都唔會聽下你講?你好似冇乜地位喎。
你做ftm仲要做freelance?你估ftm好得閒?有冇聽過湊仔辛苦過番工呀?到時個個出哂去番工,指意曬你做埋家務⋯⋯

仲未計婆媳問題,到時有左個BB關係十個有九個半都會變差。
你e家都未能為自己爭取到任何嘢,你之後嘅日子會愈來愈苦。

禁止訪問

男爵府

實報實銷即係你要出咗先,佢之後睇佢心情先俾返你,好唔fair囉,難聽d講句,你要倒貼先~

瑪瑙宮

mini1204 發表於 19-7-2 09:06
老老實實咁荀既人咁美好既前境我吾生仔更别說結婚
24應該啱啱先畢業,世界正美好男人佈滿成個森林,我絕對 ...

尼代男少女多, 好多女人驚無得嫁. 24 就做無家用無零用 ftm, 難以置信, 响社會碌下先喇. 到時自己剪髮做 FACIAL 買衫都無錢, 邊有錢比父母, 讀咁多書黎做乜?

我个仔入埋八達通比佢女友番工架. 我無所謂, 至緊要你氹到我个仔開心. 樓主乜都做晒比个男人, 多一亳子洗下都無, 重要筆筆數實報實銷, 真係, 一個願打, 一個願捱.

翡翠宮

Nancy20090615 發表於 19-7-1 00:09
同佢拍拖時睇到楼主咁单純夾蠢真係开心死。

老老實實咁荀既人咁美好既前境我吾生仔更别說結婚
24應該啱啱先畢業,世界正美好男人佈滿成個森林,我絕對吾會行樓主呢一步。

男爵府

回覆 李露眉 的帖子

返嚟同佢阿媽同間房訓唔影響你喎 由佢啦梳化床咪仲煩

大宅

實在識好多‘獨女’都係好易tum, 被人滾大個肚仲傻下傻下...呢個男人擺明勁有心計啦,自己根本就冇say...到而家都唔明,人地食住你,搵你笨ja...真心愛你又點會咁對你?樓主,你就黎做人阿媽,要堅強d,唔可以咁易俾人蝦呀,反而你阿媽堅錫你,睇得你男人唔好,先俾說話佢聽ja!

男爵府

Nancy20090615 發表於 19-7-1 00:09

呢啲男人好醒, 識得搵啲頭腦簡單既黎騙。
好似我地呢啲, 腦轉得快既... 兩下就一腳申開佢啦

男爵府

Solarflare 發表於 19-6-30 23:35

其實樓主未諗得明..

實報實銷直情是侮辱,當自己和太太是老闆下屬關係,憑甚麼!

樓主,我好少留言也忍不住,你父母相互支持尊重撐起頭家,不等於你男友也是如此,他計算你太多,不要被愛情蒙上雙眼,為了肚子裡的孩子,一定要爭取平起平坐,一個家的決定從來不應該是一個人說了算,是否做ftm/住那裡/孩子邊個照顧/家庭經濟開銷 等等一定要二人有共識,其他人的意見可以參考(包括你父母)但不可左右,成了家便要以家為先。
:-D :-D :-D :-D

子爵府

502 發表於 19-6-30 22:28
你得24 歲,我都生得你出,見到你恰都唔知真是好肉痛。

1) 我都是ftm,如果老公敢講實報實銷我肯定打爆佢 ...

完全認同
我都要諗下點敎我個囡唔好比人恰成咁

瑪瑙宮

Solharflare 發表於 19-6-30 23:35
本於 19編輯

實報實銷係同乞食差不多。

男爵府

502 發表於 19-6-30 22:28

1) 我都是ftm,如果老公敢講實報實銷我肯定打爆佢 ...

其實樓主未諗得明..
實報實銷係同乞食差不多。
大大小小數目單據要列晒出來, 可能有時想飲杯 starbucks, 出街同朋友 social, 是否可以報銷? 如不可, 咁錢從何來? 難道從此以後不能有任何 social 活動? 不能飲咖啡食cake 如同囚徒?

如個男人比你 claim 呢啲野, 咁佢會否audit 盤數, 例如問你, 人食tea你食tea, 點解要走去 lady-m 而唔去 m記食? 老實講, 有時唔係你堅持要食, 而係一班朋友想食, 你無理由掃興叫人去 m記。

仲有護膚品呢? 女人要買衫呢? 是否要逐筆錢一一上報? 佢見到張單黑起塊面時你下次仲敢唔敢買?

實報實銷咁出家用, 跟本就係控制個女人全部人生既一種手段...

男爵府

1) 我都是ftm,如果老公敢講實報實銷我肯定打爆佢個頭。 ftm 只不過是家庭不同工作崗位,如果沒有一筆足夠使費任我支配,做ftm只會被當作二等公民,被人駛死。
2) 拍拖時的兩千他都放在心裡,問你儲了幾多,我覺得他很斤斤計較,錢看得好大,再加上教你問父母攞錢做首期,你對他有一定戒心。
3)而家你一定要企硬,ftm 千萬不可做,最多自己住番娘家,如果有能力就自己搵錢請工人湊BB, 唔好理他甚麼唔放心外人湊。問他知唔知全香港幾多細路是要靠工人湊大。邊湊初生B,邊做freelance不太可能,到時要問他拿錢你就淒涼啦。

:-D :-D :-D :-D

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Solarflare 發表於 19-6-30 15:06

樓主。

咁又唔好咁講
娶獨女、未婚懷孕……雙方都有責任
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

mini1204 發表於 19-6-30 15:35
仲要樓主呢個羅拔羔精明老練,執起佢呢塊葉再煮埋黎食,再蛀哂佢成棵樹; 易如反掌
...

呵呵形容得好生動

男爵府

Solarflare 發表於 19-6-30 15:06

樓主。

真係機關算盡~要認真教導個女要帶眼識人先得~同埋拍拖唔好畀個男嘅知道太多屋企嘅嘢

伯爵府

熱血勳章

Solarflare 發表於 19-6-30 14:28
樓主得24歲。
太單純, 比愛情沖昏頭腦 。
我睇樓主成長既屋企好幸福, 有啲錢, 獨女, 父母唔使供 ...

獨女,父母有野留低的話又益埋個男人...
我都懷疑人生,乜得個男人咁好命

伯爵府

熱血勳章

Lammm510 發表於 19-6-29 23:42
回覆 Nancy20090615 的帖子

唔係層樓留俾個仔啊,係中間過層樓俾細佬會連埋幾十萬俾佢。個幾十萬留黎自己 ...

你做老婆,仔都生埋,仲係實報實銷家用,實則1蚊都無到你手
但比細佬就樓連幾十萬
你仲要打理頭家,24小時on call
個老公咁唔”睇住你” 咩意思先...
完全係克扣你,淨哂比男家

翡翠宮

回覆樓主:

仲要樓主呢個羅拔羔精明老練,執起佢呢塊葉再煮埋黎食,再蛀哂佢成棵樹; 易如反掌

首頁
12345...7

尾頁

跳至