時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

其實大陸來150人都預咗無得cut, 不如拎返個審批權,同埋要俾權政府查佢國內資產,超咗就無得綜援公屋

現在國內咩都實名制,我覺得查資產應唔難

chloepapa  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-8-24 21:32

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

支持

子爵府

回覆 jacobkit 的帖子

我覺得來冇問題,始終可能要團聚,要家庭交到一定額的税才能用社福,
有權利必有義務!

男爵府

jacobkit 發表於 19-8-24 12:50
其實大陸來150人都預咗無得cut, 不如拎返個審批權,同埋要俾權政府查佢國內資產,超咗就無得綜援公屋

現在 ...

前特首董伯伯在任時已經提出過名額減至75, 同埋優質篩選,但泛民用人權同家庭團聚為由,反對咗

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

現在 ...

既然150已經係事實,根本冇得改,就睇吓有冇150嘅漏動去改善或優化, 將佢由衰嘢變為正常嘢或者好嘢,先係香港人精神
Jm

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

大宅

人權當然是冠冕當皇的借口,當年他們反對「源頭減人」,主要因為反對派視這些新人口是他們的新票源。

根據《獨立媒體》當時一篇李柱銘專訪,他是這樣說的:
「希望泛民將焦點放在爭取新移民支持,而不是爭取減少新移民數目上。我堅信,當大陸一個家庭來到香港,是因為大陸沒有自由,如果7年我們都不能夠令他們愛上自由民主,那就是民主派的失敗。」

有趣的是,當年寫這篇專訪的記者,叫做朱凱迪,就是今日站在歧視新移民最前線的反對派議員。

兜兜轉轉,原來神又係佢哋,鬼又係佢哋,此刻大家應該明白,什麼叫做「今日的我,打倒昨日的我」了。

大宅

為了人道立場及家庭團聚,在1995年把配額加大至每日150人,這數字,是當時一班叫泛民的政客成功爭取的。

2002年,時任特首董建華向中央提議削減單程證數目,希望騰出名額轉為吸納內地專才和優才,以減輕社會福利壓力及人口資源錯配,可惜最後在社會反對下無疾而終。

2013年,毛孟靜、范國威等人為反對時任特首梁振英的覓地政策,把房屋問題歸咎於150個配額,提出取消名額的「源頭減人」概念。

當時,張超雄、胡志偉、涂謹申、郭榮鏗、莫乃光、梁繼昌、葉建源等共21個反對派議員聯署反對,認為家庭團聚是基本人權,支持維持配額。
這些人,今日仍健在,奇怪卻坐在議事反起新移民。

大宅

近日炒作得厲害的一個數字是150,反對派把所有社會問題歸咎到每日150個單程證名額上,彷彿什麼事都關新移民事、都是那150個名額惹的禍。

反對派議員更提出要「源頭減人」,從根本解決問題。

說到根本,我想跟大家分享一個事實,這150名額的根本,源出何處?

其實,把單程證配額由75加至150,是英殖年代的決定。1982年港英政府與內地政府達成協議,每日給予配額150個內地人持單程證來港定居。

大宅

贊成!同埋拎個䆺批權。
仲有年過50不可以落來,
投資移民、優才計劃除外。
買樓限買一套(若干年內)

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

siu-mai 發表於 19-8-24 17:14
都支持嘅,好過冇啦⋯
對而家呢個港共政府實在無信心

雙普選唔好望喇。5大訴求我祗系求前2條都企到甘硬,大6媒體仲渲染到港人要獨立建國甘款。

珍珠宮

yanpig22 發表於 19-8-24 17:38
呢樣係當前最應該重視的, 香港人搞到甘大民怨,就係因為福利,土地被分薄,日積月累造成
...

本來150已經負擔好重,係曾任權任內仲有雙非兒童出現,真係雪上加霜。

董建華同梁振英係想減150嫁~

珍珠宮

dreamboy_man 發表於 19-8-24 12:55
支持

不過到時泛民又話無人權啦

咪係減100泛民都呱呱叫。如果個權係香港政府到,泛民就唔可以幫新移民排公屋申請綜援

禁止訪問

公爵府

dearmm 發表於 19-8-24 19:28
老人院、洗碗、侍應、清潔等都長期請唔到人,勞工處幫手做配工,健全而攞綜緩者要做兼職。小朋友返全日班 ...

就系,做唔到半日咪做兩三個鐘,唔好浪費社會勞動力

子爵府

sauNG 發表於 19-8-24 13:57
拎綜援唔緊要,咁該強制做義工夠時數先有咯,有乜理由健全人士唔做嘢都有錢拎,咁只會加加深社會分化
...

老人院、洗碗、侍應、清潔等都長期請唔到人,勞工處幫手做配工,健全而攞綜緩者要做兼職。小朋友返全日班,每日應可做到兩、三個鐘。

大宅

香港是不可能有內地居民居港權的審批權的, 好多法律界的政棍心知肚明, 就算把口話爭取都係坤班無知的一般普羅大眾。

(一) 基本法賦予香港永久居民所生子女享有居港權。換言之, 這班人本身就有居港權, 只係中央政府利用行政手段, 讓他們分批有秩序來港。(*按基本法的原意, 本來係無咁多人有居港權的, 無奈有人鑽法律空子, 回歸後一系列官司, 搞出一班非婚生子女、雙非等等。)

(二) 香港政府要有審批權, 即代表港府有權調查內地人在內地的資產、婚姻狀況等。唔好忘記, 跨境法律協議都係雙邊的, 咁香港人又接唔接受內地政府在香港行使調查權?

(三) 如果阿爺真係想玩死香港, 就真係比個審批權你喇, 等你地自己慢慢玩。
阿爺唔批人落o黎, 果個人都無得投訴。
但係香港講"人權"、講"法治", 香港政府唔批人落o黎, 隨時有有心人幫佢玩司法覆核,
去到終審法院, 萬一港府敗訴, 到時真係搞到中門大開, 唔好喊、唔好鬧阿爺俾個氹你踩就得喇。(已經有歷史的前車之鑑, 自己諗。)

仲有, 新移民一年攞福利, 唔係香港政府唔想搞, 而係又係有人玩司法覆核, 已經在終審法院勝訴, 港府無可能推翻, 已經返唔到轉頭。

水晶宮

現在 ...

一定支持! 咁先係真香港人!

複式洋房

mandy108 發表於 19-8-24 18:30
會比政府通緝,岀唔到境架

對佢嚟講有咩所謂 有公屋有納稅人養佢

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

bigbigbcpc 發表於 19-8-24 18:14
但到時佢死唔交稅 你又吹佢唔脹 唔通日日上門拍佢門咩

會比政府通緝,岀唔到境架

首頁
12345...7

尾頁

跳至