自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

好心淡,,20+年朋友就咁

其實好無奈
幾個人大家一齊讀書一齊畢業,仲一齊入同樣行業,最好係唔同公司沒利益衝突,整咗個whatsapp gp 大家吹吹水,呻下老細呻下d白痴人,又講下仔女,約下食嘢咁,當然唔會嘢嘢一樣,不過都好開心,,近日社會吵閉閉,gp度實會提,有個朋友A
成日send圖,分享,當然單一方面,send得都係想人回應,咁大家當然又會講幾句,意見唔同好正常啦,阿send嘢人即朋友A,突然退gp,咁我都覺得無嘢,唔啱聽你退gp你鐘意啦,,我亦表話明其實唔太鐘意send咁多時事嘢,又明知大家見解唔同,又明知會唔高興咁send來沒意思,其實gp度都有唔同意見但都唔會send d 明知有人唔鐘意d嘢啦,,所以退gp就退gp啦,無謂勉強,我沒理呢d,繼續吹水,,
於是過咗一輪,gp度有朋友又叫朋友A入番gp,咁沒嘢,大家都沒再提退gp啊d嘢,照常吹水,互呻,約tea,朋友A當然又繼續send佢鐘意d嘢啦,大家都照吹水,,,卒之周末放工路面block咗搞到沒車我同成堆人行咗粒幾鐘先番到我當然呻啦,,講講下朋友A突然彈咗句「你唔係唔知我點解退gp啊?」gp度沒人答,,,我見到打咗個突「你退gp關人事?」當下想答「退唔退gp自己決定,我尊重你d決定」,不過想起20+年,窒咗窒,,結果都沒出聲,,,
不過,之後我好唏噓,呢個朋友沒啦,,點會有人接受朋友用「要脅」來叫你,,唉,好鬼心淡,,

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

yeemeif 發表於 19-9-25 08:36
不過就算係警察都未致於日日忙到send吓嘢都無時間卦,唔通你想佢地忙到咁咩?
...

唔係~ 做得朋友,當然唔會咁變態啦

我唔方便講內容,但總之.... 互相體諒大家/各方面難處,最緊要係安全

其實,我係好幾個過百人嘅whatsapp group admin,舊同學group唔係我管嘅,我唔想多事我宗旨好簡單,可以分享新聞,但唔好講政見,而新聞內容唔好太過偏激,亦避免引起不安影像
so far,大家comments係:手上咁多個群組,最平和係我做admin嗰幾個

侯爵府

jasprincess 發表於 19-9-24 23:27
你朋友會唔會上BK 有機會睇到呢個post 架?

唔知,不過佢向來覺得某d討論區係無知c9嘢,我估未必上來

侯爵府

teambuilder 發表於 19-9-25 01:39
十分同意,是樓主自己太在意朋友的政治立場。既然group 內有黃有藍,幾廿歲人冇理由仲未知咩時候要慎言, ...

我明白你意思又接受你建議,其實我自己check番,自從佢退又番來佢的時事發表都沒人搭嘴,應該大家都唔想提呢d,係我呻沒車搭佢話「d人唔識搭車又吵」先大家講起 ,其實我又忍唔住回佢「根本巴士公司話block路沒車」佢又回「咁差佬唔block路咪得囉」,我又更加氣頂,又回,,,
其實我都好認忍唔得氣,其實真係搞嘢,根本呻下生活小事,,,不過我應該都會繼續gp度呻呢呻路,佢答嘢我唔理啦,,咁大家繼續吹吹水高興下咪好囉,,,,不過,有d可惜啦,都要放手啦

男爵府

榮盛 發表於 19-9-24 18:33
會員都提醒咗我,點解我突然來bk咁多發表呢,我數下,原來我身邊好多人好多gp同我意見唔同,咁大家都唔想影 ...

明你。我以前都好少在BK留言,呢2個月幾乎日日留

男爵府

媽咪面 發表於 19-9-24 15:23
我本來一向同朋友無講政治,直到朋友c6因工作無辜被黑衣人掟磚,朋友就忍唔住同我哭訴,我以為佢為佢c6受傷 ...

德哥爾摩症候群

男爵府

amypekkle 發表於 19-9-24 22:17
「我最最好既朋友, 有一個係深深深黃, 不停係FB SEND 野我都忍不住暫停佢30天

之後仲要一齊去20日旅行 , ...

佢係不停係自己Facebook share。
我無介意佢唔投入旅行呀,亦唔介意佢睇政治野
但佢share得太多啦係Facebook~
我既意思係,只係大家政見唔到,但都可以互相尊重。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

榮盛 發表於 19-9-24 13:40

其實好無奈

完全明白你!
最近有個係識咗幾十年嘅gp度send咗條片嚟。我忍唔住問無啦啦send嚟做乜?
我send返條片裡面fact check嘅相出嚟。強調fact check好緊要。

珍珠宮

小曳人 發表於 19-9-24 14:10
我都退咗個小學同學group,group內有警察,好似好得閒咁,成日放新聞片段,我無言,唔想.睇...
...

不過就算係警察都未致於日日忙到send吓嘢都無時間卦,唔通你想佢地忙到咁咩?

男爵府

回覆樓主:

緣盡,天下無不散之筵席

男爵府

木土土 發表於 19-9-24 21:37
其實個gp大家唔同意見,而佢果句都只係一個問題,你可以答,亦可以唔答,我唔覺得佢果句係「要脅」,退唔 ...

十分同意,是樓主自己太在意朋友的政治立場。既然group 內有黃有藍,幾廿歲人冇理由仲未知咩時候要慎言,講野顧及朋友感受係必需。如果你都著緊政治話題多過呢個朋友,咁咪忘記佢囉,上黎bk 搵陌生人圍爐取暖都不能挽回你呢20年友誼架。

男爵府

其實好無奈

二十多年真可惜,只不過為政見不同而無左個朋友真係吾值!其實大家成年人,用反成年人較成熟思想去處理,明知大家政見吾同就盡量避免去講政治,吾需要去說服任何一方,因為同一件事,大家有吾同的立場同睇法係好正常,因為大家有獨立思想架嘛!獨立一個個體!
其實依家好多人係因為立場問題而對某一件主觀性左,我就吾會因立場去判斷件事情對錯,而係件事本質去判對錯!

公爵府

jasprincess 發表於 19-9-24 23:34
我自己都唔同朋友傾只會在網上講. 因為無需要顧慮又可以暢所欲言

看你既回覆,我估係黃絲?因為好多黃絲 ...

因為之前有在樓主出嘅post 問過幾個問題,佢都冇答,所以至懷疑佢嘅post 嘅內容嘅真實同目的者。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

禁止訪問

子爵府

WWT1234 發表於 19-9-24 18:46

根據您嘅往績,真係好難令人相信,甚至令我覺得您係响group ...

我自己都唔同朋友傾只會在網上講. 因為無需要顧慮又可以暢所欲言

看你既回覆,我估係黃絲?因為好多黃絲都係懷疑就當係既態度

公爵府

人大咗,以前友情不再,有時更心淡到好hurt,朋友越來越少 !

大宅

其實好無奈

我有一個十幾年朋友也是不同政見 bye bye

子爵府

榮盛 發表於 19-9-24 18:10
其實啱啱想講,就係唔想不同o係朋友gp度發表所以先突然經常出現bk,始終網上暫時沒朋友,發表完都唔怕大 ...

我都係架. 我絕少同朋友談論政治,只會在網上(emoji)所欲言

子爵府

榮盛 發表於 19-9-24 17:49
話「唔係,我係有良心,,,,唔似得你,你甘心做奴才」

你朋友會唔會上BK 有機會睇到呢個post 架?

伯爵府

黃絲定藍絲其實無問題,大家互相尊重便可,我明白樓主的無奈,我只能說既然與朋友A的關係已改變,也不要係那WhatsApp group 討論誰對誰錯,因為沒有好結果!開另一個WhatsApp group 加幾個朋友是同一立場討論政治,更暢所欲言吧!轉換樓主一人在黃絲group 也不開心想退group,人之常情!

首頁
12345...8

尾頁

跳至