婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題

水晶宮

Juicybabe 發表於 20-1-19 02:59
我果個大肚時直情話幫手湊 我都有講過自己唔做野湊返 但佢好熱心話湊 無講過錢字 咁我覺得佢真係咁大愛想 ...
我奶奶那時都係咁啦!最後係比二倍工人錢她湊孫。間接貼埋錢她湊大姑個仔。你試下不比錢或者只係跟工人錢咁比啊,佢其他仔女實出聲吵話你虐待二老。
我後悔當年太心軟,一早請工人就好,自己舒服,錢又比少截,又聽少樣野。不好以為老人湊孫好好,佢哋不會做家務同煮飯。工人就會,所以有工人就舒服少少。

別墅

koeylam701 發表於 19-10-27 01:50
少少錢當心意唔係問題
係我哋未講話會俾少少零用錢前
無諗到佢會開口話要收錢

我果個大肚時直情話幫手湊 我都有講過自己唔做野湊返 但佢好熱心話湊 無講過錢字 咁我覺得佢真係咁大愛想幫忙就好啦 我就繼續返工 點知到真正湊果時先講個錢 話係飲茶錢 其實一早講話要茶錢係無問題 我同老公個計劃又唔係咁啦

水晶宮

Nbs 發表於 19-10-27 09:20
我覺得係應該俾返份"人工", 而唔係"少少零用當心意".
湊小朋友又花心機又花時間又困身,而且佢已經湊大自己 ...

係人工

大宅

rainbow2016 發表於 19-10-27 10:52
回覆 koeylam701 的帖子

講真你臉皮都好厚,少少錢都講得出。當年我都比一萬比我媽睇住個仔。差吾多去左一 ...

同意, 仲要話"少少錢". 知唔知出面揾人湊都要過萬。 人地唔係奉指無條件幫你湊

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主已潛水

伯爵府

我睇到你呢個case好似我老公個妹囉大肚時話佢奶奶講要幾錢幾錢湊B和家用(銀碼我覺得絕絕合理)講到佢奶奶好似唔應該收。
其實你阿媽(即係我奶奶啦)咁你可以比佢湊喎!但又唔想辛苦自己個媽所以話呢

伯爵府

sinohk33 發表於 19-10-27 13:13
又係你話老公冇比錢凑仔喎。

你好似唧牙膏咁,一開頭乜都冇講,淨係話比零用錢,宜家又話比得好多家用,9 ...

認同你
我都無返工自己湊仔,我都有問老公拎錢,我一樣要娛樂要買衫買手袋去happy,咁算唔算係比錢?

別墅

比任何人湊都要比錢架啦! 唔係諗住FREE呀嗎...
買野食煮,搭車,時間
有老人家湊,比錢比家人,好過比外人工人啦!

子爵府

咁咪自己請工人囉!

侯爵府

回覆樓主:

6千至1萬冇走雞

侯爵府

萍pig 發表於 20-1-9 20:12
你觀念錯了。現代的家長,成日要求出國遊埠架!最好你出埋錢比佢去玩。幾時會肯幫你做湊仔婆?
仔係你嘅,你 ...

你講得啱,我99每半年就問幾時帶佢同老爺去旅行,我已經係每年都帶6299去旅行包機票住宿食包住包埋洗費,開錯頭縱壞左6299

我唔係同6299住,自己+工人湊女,完全無靠2老

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

你觀念錯了。現代的家長,成日要求出國遊埠架!最好你出埋錢比佢去玩。幾時會肯幫你做湊仔婆?
仔係你嘅,你日後想個仔養你,而唔係比個仔或女使你,係咪?

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

樓主你咪又係唔問清楚就叫人做太太,你應該問清楚人哋結咗婚未架麻

複式洋房

回覆 愛狗mama 的帖子

其實我諗我可能明白樓主意思,或者我係同類人。睇樓主所寫唔係無諗住比錢佢99幫湊孫,可能心中期望奶奶會錫孫亦會幫手湊,但無諗過係自己比小小意思前99主動開口問湊孫錢,係預期之外的事,覺得點解奶奶湊孫要收錢?指既可能對奶奶的做法失望。

我明白大家給樓主的客觀意見,的確,4大長老唔係奉指幫湊,甚至免費湊,幫係人情,唔幫係道理。以前d99唔幫手湊會被人話架,仲講收錢?但而家時代觀念都唔同左,我諗樓主會明白的。

樓主,唔好唔開心,呢d野應該由你先生出面處理,除非遇著講道理的好奶奶。如果唔想比就自己湊或請工人,好過貼錢買難受。

大宅

liumeowjen 發表於 19-10-27 19:29
不如你自己睇下你點應人啦,每一句都係呢位太太唔知頭唔知路唔好講嘢

有時唔好太過老奉覺得 ...

係,真係冇禮貌到一個極點!

複式洋房

討論區唔係應該理性分析討論?背景唔夠咪問,唔想問既就睇,睇都唔想睇就關左佢。唔需要係資訊唔夠既情況下就撩交嗌。
JM,如果佢年紀大唔想湊,咪請工人,佢就算無野做都可能唔得閒去幫你湊

複式洋房

koeylam701 發表於 19-10-27 12:45
這位太太
你未清楚人家的背景時就這樣下回覆
加上你既用字 我衷心希望如果太太係有小朋友既 會教小朋友 ...

BK有好多唔識了解野再去分析既99,係見JM99唔好就衝出來盲撐

別墅

尼樣我覺得好正常, 比我, 我寧願要自由也不要錢, 除非好多, 照顧小孩太辛苦

首頁

尾頁

跳至