自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

媽媽有糖尿,最近試過血糖低入院!
行動ok,但嚴重渴睡,可以瞓到完全唔食野!試過我返工前放食物係枱,到收工都仲係度,即全日冇食野冇食藥!我想日日有個人上門,監察住佢食野食藥!我發現無論我打電話提佢,較鬧鐘都係完全冇作用!一定要睇住佢食!

我有上網睇過資料,應該最普通既看顧員已經可以滿足到我既要求。最低消費三小時,$80-$100/小時。小數怕長計,大家有乜建議?

Update:
暫時黎講仲頂到,我返工前早d起身睇住佢食野食藥先出門口。但感覺長期落去我會冇晒精神。。。
已收集緊多方面意見,物色鄰居,有聯絡綜合服務中心社工,醫務社工

公爵府

丁丁當當 發表於 19-12-17 20:45
行動ok,但嚴重渴睡,可以瞓到完全唔食野!試過我返工前放食物係枱,到 ...

你屋苑有清潔阿姐嗎?可以試下問清潔阿姐, 比少少錢佢幫手. 又或者大廈管理員得唔得?

大宅

不如申請送飯服務,睇埋食藥先走

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

丁丁當當 發表於 19-12-18 12:54
有上過黎幾次,已停,社康姑娘唔係長期服務,一開始已講明只會出院後上黎幾次
...
長期都係要請工人,短期就請護理員每日上家幾個鐘頂住先

大宅

回覆樓主:

試吓搵你住果區嘅社區中心問吓有無家居照顧嘅機構資料,佢地應該清楚啲。東華三院,、保良果啲都有上門嘅家居照顧及膳食服務。
不過你嘅情況老人家瞓覺都未必會開門俾人。

大宅

行動ok,但嚴重渴睡,可以瞓到完全唔食野!試過我返工前放食物係枱,到 ...

可以揾醫生轉介社康姑娘,佢地都有上門服務的除此之外,都有一啲係社區(唔記得咩服務)係有姨姨送飯比長者,仲可以教埋食藥、沖涼、執下野。

男爵府

8331 發表於 19-12-18 10:15
覆診可以叫醫生轉介社康護士上門跟進食藥情況

有上過黎幾次,已停,社康姑娘唔係長期服務,一開始已講明只會出院後上黎幾次

伯爵府

丁丁當當 發表於 19-12-18 00:43
黎緊覆診我都會問問醫生!好似唔識肚餓咁,成日同我講好好瞓,仲怪我叫醒佢食野。。。
...

覆診可以叫醫生轉介社康護士上門跟進食藥情況

子爵府

丁丁當當 發表於 19-12-17 21:55
家務我自己星期六日放假做!只需要日日監察住食野食藥就ok。看似簡單,只係我唔知點去搵人。。。坦白講, ...

問下有冇送飯,可順便睇佢食藥。

男爵府

我做媽媽了 發表於 19-12-18 06:01
最慘你同格離左右又唔熟喎⋯⋯如果我係你鄰居就好啦⋯⋯又可以帶埋個B去返工
...

舊屋d鄰居close好多,個個都打開木門,真係隔住道鐵閘都傾到計!而家單位同單位之間好疏,個個又關門,好難熟絡

水晶宮

請工人

男爵府

蘋果木 發表於 19-12-18 06:27
會吾會藥既份量吾岩?如果糖尿病冇食野冇食藥吾會跌到1.X喎,我一日三次藥,兩次針,如果吾記得打針,只食 ...

我都懷疑新藥有影響!過程係咁,10月仲好正常,11月感冒病過,冇胃口都正常,就係食得少左冇胃口糖血好低入院。入院已經順便醫返好晒d感冒,醫生同時將佢d藥調校過,有減藥,有換藥!之後返到屋企就係而家咁,逼佢食野食藥仲慘過咩。。。兩星期後覆診,我一定問醫生!

男爵府

Panda366 發表於 19-12-18 06:16
嗜睡係咪血糖高呀,正常唔應該咁

我都覺得嗜睡程度好唔正常,但血糖又ok,講野仲大大聲,好精神。逼佢起身食又食到,仲食得幾快添,胃口ok。係逼佢起身果下好煩,仲惡過你,又話我嘈醒佢!唔逼既情況真係可以完全唔食!過多兩星期就覆診,我會問下醫生!

大宅

回覆樓主:

Del.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

子恩 發表於 19-12-17 20:49
我寧願你出$4610 請個工人24小時照顧呀媽,好過每日比$80-100 , 3個鐘

男爵府

有啲機構有家居照顧服務,可以送飯上門比長者,起碼有個人嘈一嘈醒佢食飯

男爵府

丁丁當當 發表於 19-12-18 01:16
多謝你既分享!保重!我媽都70幾歲!食野差左係最近既事,上月感冒過胃口差左我都明,但都好返晒喇!入院 ...

會吾會藥既份量吾岩?如果糖尿病冇食野冇食藥吾會跌到1.X喎,我一日三次藥,兩次針,如果吾記得打針,只食藥,隔幾日血糖去到13度,我係醫院時準時打針食藥,但食超少野,可能係兩啖粥,或者半包梳打餅,血糖都4.X!

男爵府

丁丁當當 發表於 19-12-17 21:04
唔該晒你!不過呢刻我唔需要咁深層既照顧!媽媽行動ok,精神都唔錯,只係太嗜睡!
...
嗜睡係咪血糖高呀,正常唔應該咁

大宅

丁丁當當 發表於 19-12-18 01:21
如果你係我鄰居就好喇!少少錢就解決到我既擔憂!我都要物色下

最慘你同格離左右又唔熟喎⋯⋯如果我係你鄰居就好啦⋯⋯又可以帶埋個B去返工

珍珠宮

丁丁當當 發表於 19-12-18 01:21
如果你係我鄰居就好喇!少少錢就解決到我既擔憂!我都要物色下

其實我本來也住觀塘,有照顧鄰居湯水(同座),煲開問佢要不要,我們也有狗,蒸開雞又一齊share, 同座好方便,我有時笠件衫著家居褲拿食物比佢同狗狗,料錢計好佢又入信箱比我,
大家從狗友開始認識了8年,己是朋友,互相幫忙

首頁

尾頁

跳至