自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

最近要選購全屋家電
請大家分享一下邊隻牌子耐用/好用,
可否講下點耐用/好用法,謝謝!

- 電視
- 冷氣 (窗口及分體)
- 洗衣機
- 電飯煲
- 蒸焗爐
- 雪櫃
- 煮食爐 (媒氣或電)
- 沖涼熱水爐
- 抽油煙機

大宅

2018復活節勳章

oceandeepsea 發表於 20-1-9 20:48
- 電視,計保養樂聲有五年保,如果價錢平,會試下LG
- 冷氣,隻隻都有人彈,最好問定師傅邊隻岩裝
- 洗衣機 ...

煮食爐我都諗緊電好定媒氣好
裝單頭媒電各一係好主意,不過好少見有人咁裝
傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

- 電視,計保養樂聲有五年保,如果價錢平,會試下LG
- 冷氣,隻隻都有人彈,最好問定師傅邊隻岩裝
- 洗衣機,LG大眼雞
- 電飯煲,有吊蒸架就樂聲,唔蒸野既就東芝,HI另計
- 雪櫃,三門三菱,平靚正
- 煮食爐,可以既,單頭媒電各一,但選擇少,二選一,就雙煤氣爐
- 沖涼熱水爐,裝煤氣TGC
- 抽油煙機,富士皇日本做好貴,樂聲望落都唔錯

公爵府

hellomiki 發表於 20-1-9 20:35
我家又是豐澤牌3層雪櫃,用左22年

豐澤真係好襟用,以前有朋友係豐澤做,話豐澤外殼係豐澤,內膽係牌子靚機膽

出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

toshiba飯煲、sony電視機

大宅

2018復活節勳章

nben 發表於 20-1-9 17:38
我自己屋企熱水爐,煮食爐同埋抽油煙機就全部都係煤氣公司買既,用左好多年都仲好好
佢地而家有限時優惠, ...

多謝報料
傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

珍珠宮

shop_baby 發表於 20-1-9 08:07
娘家豐澤牌3層雪櫃,20年冇壞過,仲用緊 豐澤冷氣都用左10年多先壞,期間都冇整過
...

我家又是豐澤牌3層雪櫃,用左22年

大宅

2018復活節勳章

fionlei88 發表於 20-1-9 16:25
樂聲電飯煲同洗衣機,超過廿年,三菱雪櫃十二年,Berlin電熱水爐十年
...

我而家都係用緊berlin電熱水爐,用左十年
但用電爐始終要等佢熱,所以或者考慮轉用媒氣熱水爐

大宅

2018復活節勳章

cheung2000 發表於 20-1-9 19:57
- 電視 (panasonic, 5年保但色無咁sharp, 次選LG)
- 冷氣 (窗口及分體)(窗口Rasonic/飛哥)
- 洗衣機 ...

多謝你既意見

大宅

2018復活節勳章

tom_s18 發表於 20-1-9 20:19
日立雪櫃以前好好,家人各個都用,但近年質量差好遠,我自用及外家都是用幾年就出問題 ...

見以上jm大部分都用日立雪櫃
唔知近年差左

侯爵府

日立雪櫃以前好好,家人各個都用,但近年質量差好遠,我自用及外家都是用幾年就出問題

珍珠宮

回覆樓主:

- 電視 (panasonic, 5年保但色無咁sharp, 次選LG)
- 冷氣 (窗口及分體)(窗口Rasonic/飛哥)
- 洗衣機 (西門子)
- 電飯煲 (由細到大只用Panasonic)
- 雪櫃 (Panasonic)
- 沖涼熱水爐 (電-林內)
- 抽油煙機 (上手嗰部德國寶用左6年都未壞)

基本上大部分電器首選panasonic, 因佢售後服務、保養的確唔錯

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

NGASZE626 發表於 20-1-8 22:16
最近要選購全屋家電
請大家分享一下邊隻牌子耐用/好用,
可否講下點耐用/好用法,謝謝!

電視機推介Panasonic, 首先佢有5年養,我部Panasonic電視都7年了,touchwood無咩問題
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

子爵府

2024年龍年勳章

- 電視 Toshiba 日本制 用左超過十年

- 冷氣 panasonic 窗口 用左超過十年

- 洗衣機 金章 意大利制 用左超過十年

- 雪櫃 三菱 用左超過十年

- 沖涼熱水爐 TGC 煤氣 用左超過十年

- 抽油煙機 panasonic 用左超過十年
Be Happy

禁止訪問

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

IloveJJ 發表於 20-1-9 17:47
Ic, 我用金章,都無超重保護,因為係舊款

我唔清楚,我部都超過8年,只知道係歐洲製造
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

大宅

小家電用到5年以上都偷笑了

珍珠宮

講牌子冇用,好用嘅牌子都係啲出晒名嘅來來去去嗰幾個。關鍵係model,但嗰啲用咗N年嘅,你又買唔返佢個model。而且使用習慣唔同,都好影響壽命。好似我同我媽買同一牌子同一model洗衣機,佢用到10年,我4年已經壞咗3次,仲byebye埋。而且而家科技同幾年前比已經好唔同,都係自己出去睇吓比較實際。

禁止訪問

大宅

我自己屋企熱水爐,煮食爐同埋抽油煙機就全部都係煤氣公司買既,用左好多年都仲好好
佢地而家有限時優惠,你有興趣都可以考慮下

https://www.towngasappliance.com/news/promotion/88

首頁

尾頁

跳至