懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

有左三個月 我26歲同男友同年 一齊左好幾年 求左婚 之前一直大洗無草錢 諗住草錢結婚bb就黎左 大家都有共識如果有左就生 拍拖咁耐一直住係未來99度 關係一開始完全唔好會嘈交推撞 依家就平平淡淡無特別兩句 有左都承諾之後會比多啲家用繼續一家三口住住先 努力草錢 bb3歲就搬 因為無四大長老湊 未來老公都話我湊 佢搵錢盡慳 大家一齊努力啲 屋企人上星期知我有左 覺得我地無錢唔好生 唔好害左個bb咁自私 一己私欲又犧牲唔起 又無能力建立提供好環境比小朋友 唔好影響佢一生 我就駁咀話未來大家都唔知 點解要睇死我地 就話我地想得太美好 思想幼稚 無能力唔好累下一代 好煩惱 真係唔要?

別墅

BB都3個月,最緊要係樓主同你未來老公都想要個BB! 錢係重要,但一定唔係最重要囉!
其實會唔會bb出咗嚟之後家人會可以幫手湊?或者親戚呀姨嗰啲?
我都覺得如果你同奶奶住而關係又唔係咁好,FTM好有可能大家關係會更差,二來你想3年後搬出去住,可能依家兩公婆一齊搵多啲錢先會好啲!
加油呀!

大宅

其實各位JM都好用心咁同你講曬生之後所有面對的難題,
唔好介意有D野好現實, 總好過之後先發現呢個社會好現實。

經濟問題 : 月入幾多? 支出幾多? 3歲搬買樓定租樓? 要有幾多首期,月供幾多先夠? 小朋友洗費幾多?
心態問題 : 同99住點樣可以減少磨擦 (BB出世後其實好多會有2代的湊B方法方面的磨擦) / 少去旅行少去街 / 無私人時間 / 無私人空間 / 少打扮

窮唔窮, 有唔有錢都係相對,最緊要係你地清楚自己將要面對係咩生活同環境,2個都有信心就得~

大宅

樓主,我同你一樣差唔多三個月,啱啱照完u/s,bb手仔腳仔郁來郁去,好得意。你有去照過嗎?

我老公係freelancer,收入唔穩定,好彩冇供樓壓力。我呢個係第三胎啦,我做咗ftm就快10年,有份小兼職,冇長老冇工人幫手,老公支持我自己湊,雖然少咗一份固定薪水,但我同老公都想自己照顧返小朋友。

收入唔多,生活簡單啲囉,多啲喺屋企煮食,多啲親近大自然,少啲去主題樂園,買玩具衫褲鞋襪有節制,應使則使,我哋唔算特別慳,每年都去外國旅行㗎。其實小朋友係唔需要太多物質,陪伴比較重要。

好好地同另一半傾吓,你哋成咗家,就應該由你哋兩個人決定前路,家人唔係唔重要,不過最終係你哋一齊行呢條路,唔係其他人。只要兩個人有決心,有擔當,我相信所有嘢都會迎刃而解。收入二萬幾唔係多,但絕對唔算窮,唔需要太擔心。

至於奶奶嗰度就畀唔到咩意見你,不過我諗只要唔好麻煩到佢,應該唔會有乜嘢,話晒自己個孫,點都唔會當佢外人。

大宅

健康蛋蛋 發表於 20-2-11 15:29
我意思係,你接觸的年輕人可能係寧願父母應該要有哂計劃先好懷孕。
而不是懷孕了才中止,因生命已成形,有 ...

咁當然係諗清楚先決定懷孕最好啦!但係如果意外懷孕又未預備好照顧一個新生命,就真係要諗清楚生唔生,如果唔係害咗下一代,仔女都會埋怨佢。
我當然都唔鼓勵扼殺一個生命,但係相比起一生嘅痛苦,好多人會寧願父母當初落咗佢(當然係講緊已經有心跳)!!
可能你未接觸過呢啲人,所以想像唔到,但事實上係好多人覺得父母當年點解唔做足安全措施、意外有咗又點解唔落咗佢,要生佢出嚟,一錯再錯!
不過當然,我覺得樓主既然都有咗,最好就同另一半傾清傾楚,大家咬緊牙關為個小朋友徹底改變。

別墅

Tungtungqq 發表於 20-2-7 01:46
有左三個月 我26歲同男友同年 一齊左好幾年 求左婚 之前一直大洗無草錢 諗住草錢結婚bb就黎左 大家都有共識 ...

唔係想潑你冷水或叫你放棄小生命,但有數得計,我自己平時係會記錄支出以下係我小小分享:

一個月支出
家用5000
兩人份買餸錢: $6000
兩人份電話費: $200
水電煤750
寛頻上網280
交通費900
總數係$13,130

以上未計其他嘢例如出街食飯,醫療,娛樂,衫褲鞋襪...仲有bb出世後既洗費只會有增無減

唔好諗住仲會儲到錢,到時你只會過住啲憂柴憂米既生活,貧賤夫妻百事哀,樓主如果你好堅定想做媽媽係冇問題架,冇人可以迫你唔要,但你都要為bb將來打算下,你想俾一個咩環境佢成長呢?

大宅

tovibb 發表於 20-2-9 23:10
唔明你講咩,咪就係怪父母好生佢出黎囉,佢寧願父母當初落左佢!因為佢地覺得父母好多方面都滿足唔到佢, ...

我意思係,你接觸的年輕人可能係寧願父母應該要有哂計劃先好懷孕。
而不是懷孕了才中止,因生命已成形,有心跳。

你可以再問清楚少少佢地個意思係點。

複式洋房

3個月啦,頂硬上啦
26歲你地唔細啦WOR
自己照顧自己都有能力

而且你住奶奶度,BB出黎佢就開心架啦,佢幫你照顧
你又可以工作

租層村屋仔都有8000蚊
你地2個人, 就算你照顧BB,你BF搵唔到2萬?
可以去做三行呀之類工作
搵好多架

大宅

Cheryl113 發表於 20-2-9 18:31

我22歲老公大我一年 我一直冇返工 剩係靠老公人工唔算高 ...

冇錯,錢不是最重要,有心機先係,有心就算冇乜錢都會過得開心
年紀輕唔緊要,生左小朋友之後,兩個人都肯收心養性就得。

大宅

健康蛋蛋 發表於 20-2-9 22:47
嗯,唔多同意,我相信佢地係講點解要製造佢地出來,而唔係講緊製造左後又要落(因為我都有疑問點解我媽要 ...

唔明你講咩,咪就係怪父母好生佢出黎囉,佢寧願父母當初落左佢!因為佢地覺得父母好多方面都滿足唔到佢,生出黎去搞到佢好慘

大宅

tovibb 發表於 20-2-9 10:35
唔同意,我嘅工作接觸好多不理想家庭嘅小朋友同年青人,佢地會話點解要生我出嚟。
補充,不理想通常係父母 ...

嗯,唔多同意,我相信佢地係講點解要製造佢地出來,而唔係講緊製造左後又要落(因為我都有疑問點解我媽要生我出來)

複式洋房

有左三個月 我26歲同男友同年 一齊左好幾年 求左婚 之前一直大洗無草錢 諗住草錢結婚bb就黎左 大家都有共識 ...

我22歲老公大我一年 我一直冇返工 剩係靠老公人工唔算高 又大洗 都係有左先結婚 依家阿b都出左世21日 見老公咁有心湊佢我都安慰 其實我覺得無錢咁又點 最緊要一家三口開心有時間陪阿b玩用心教佢 下下睇錢做人都無咩意思啦 其他人講咩唔洗理

大宅

ShuenShuenWong 發表於 20-2-8 11:26
有錢有有錢嘅養法
窮有窮嘅養法

如果甘願辛苦冇問題,問題係有d父母到bb出咗世之後發現比想像中辛苦,就開始埋怨同埋放軟手腳,到頭來害苦小朋友

大宅

Tungtungqq 發表於 20-2-8 10:23
咁最後有無修補到你屋企人同老公既關係?我男朋友覺得我屋企人好衰 唔想再見佢地了
...

咁你更加要衡量下,你自己嘅男人值唔值得你咁樣去投資,或者你有冇信心可以令佢甘願為你同bb改變、上進。呢個問題得你物答到,但個結果就會影響你同bb一生,所以要考慮清楚,同你男朋友傾清楚,要傾仔細d實在d,唔係淨係一句「得架喇會努力」就得

大宅

健康蛋蛋 發表於 20-2-8 12:45
我覺得唔係之後養唔養得起的問題。
生命係你有左果刻已經誕生左,佢雖然未出來,佢雖然而家未受法律保障, ...

唔同意,我嘅工作接觸好多不理想家庭嘅小朋友同年青人,佢地會話點解要生我出嚟。
補充,不理想通常係父母成日吵架、唔了解子女,較少係因為物質不夠。

所謂對生命負責任,唔係有左就生咁簡單,係生左要用心教。

別墅

我既情況仲衰過你 但我認為自己既屋企人點都會支持 相信將來既日子一定會好 有心草錢點都會草到 所以媽媽要加油 我自己覺得唔想睇99面色就唔好一齊住 連家用都唔好比 慳埋果5000蚊

子爵府

妳父母窮嗎?妳年少開心嗎?困迫嗎?
儲唔到錢,因為洗開了?洗爽了?日後水源斷了,你真的受得著無錢洗的日子?
怕你受不了窮,日後天天埋怨,更別說無辜的孩子了。
受不了苦的,許多時是窮媽媽本人。 看電視 喊苦喊忽的,多是窮媽媽,硬推孩子出來,討厭!

大宅

我覺得唔係之後養唔養得起的問題。
生命係你有左果刻已經誕生左,佢雖然未出來,佢雖然而家未受法律保障,但佢的確是一個人來。
我諗生唔生要問番bb本人意願會好啲。
畢竟我地都無權決定一個無辜的人的生死。
佢而家答你唔到,咁你過幾年再問佢,但我相信問10個人,10個都會答你唔想死

大宅

Tungtungqq 發表於 20-2-8 10:23
咁最後有無修補到你屋企人同老公既關係?我男朋友覺得我屋企人好衰 唔想再見佢地了
...

無家,我老公過年都唔會想打電話去拜年,但佢有時會買啲嘢搭我俾佢外母,我媽係錫我亦錫兩粒孫嘅,但就真係同我老公坐埋一枱都無兩句

民房

回覆樓主:

有錢有有錢嘅養法
窮有窮嘅養法

唔好再睇呢度啲人講乜
只會令到你更唔開心

決定左生就生啦,依家小生命已經存在
可能辛苦啲,但唔需要同其他家庭比較

首頁

尾頁

跳至