自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我真系忍吾住要系babykingdom度講下。我有個老死,成日系我去旅行時叫我幫佢買野。例如我去蜜月旅行叫我幫佢買化妝品,去美國旅行買手袋,巨型小朋友玩具,衣服。我每次都應承,但吾系次次都買到。其實佢要既野香港都有,只系平過外國少少。點解要我特登去揾比佢。最重要系又重又佔篋空間。
當佢去旅行時,我就叫翻佢幫我買野,佢一定話無時間買,吾得閒之類既藉口。
幾日前佢話我知佢叫朋友去旅行時幫佢買口罩。我心諗香港而家買口罩都容易左,價錢又平左少少,點解要人地買口罩?
世界上應該有好多尼d人。吾該你地吾好成日叫人幫手買野拉,除非香港買吾到或平過香港多多聲。更加吾好加句"有見到先買拉,吾洗特登去買"。
因為無勇氣同尼個朋友講,所以借bk發洩下。

男爵府

回覆 kelly_wong123 的帖子

有來有往,感情先keep到

珍珠宮

回覆樓主:

我係會幫人買,叫人買的,不過只限順路,方便果隻

專登去搵,當然唔會

大宅

回覆樓主:

我反而去旅行好鐘意幫朋友買野,我會主動問佢地有冇野要買,可能我識嘅朋友都好好,唔會叫我買啲大大件又重嘅,同埋大家都有來有往,下次佢地去又會問返我要唔要買

子爵府

rainbow2016 發表於 20-3-9 10:33
回覆 mizuho 的帖子

識左20幾年同佢,大家又有小朋友,好多話題所以叫佢老死。本身佢拒絕我,我都可以接受 ...
如果唔想得失佢,你最好都係果句,話順路見到就買,買唔買最後是你決定。不過做朋友是相向的,你這個所謂老死只是點頭之交,不要放上心,啱講就講多兩句,不然就自己收聲,唔使激氣。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

試過有同事知我家姐去旅行叫我家姐幫佢買嘢!
(我家姐唔識佢的,唔係好記得,最後應該冇理佢)

象牙宮

2024年龍年勳章

あやや 發表於 20-3-7 15:58
我新年前去日本大把人叫我買口罩,有d好冇禮貌既我唔會理

有個親戚要我哋買八盒日本製口罩俾佢……

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

其實簡單一句, [好呀, 見到就買啦!]
我係這樣回我的家人和朋友, 大家都明, 買到就買.

翡翠宮

回覆樓主:

唔幫佢買就得啦。。。。。

男爵府

回覆 mizuho 的帖子

識左20幾年同佢,大家又有小朋友,好多話題所以叫佢老死。本身佢拒絕我,我都可以接受。但有次叫佢幫手買手袋,佢一口拒絕。但佢就買左10個手袋返香港。甘我接受吾到。佢真系自私到不得了。之後佢面皮厚到叫我幫佢買巨型玩具比佢仔。我一個人同我女去旅行,邊有手幫佢拎返香港呀~隻公仔成5kg。
佢其它方面無甘自私,所以吾想直接同佢講以後吾好叫我買野。
我個人系一同人吵就以後都吾會做朋友個種。所以借bk發洩下。

男爵府

如果係FD順路 又唔重 會幫手買
但試過有人問可唔可以幫佢個FD買30盒面膜 痴痴地

翡翠宮

回覆樓主:

唔好話佢知你去旅行

男爵府

下次同佢講返
唔順路~今次要幫屋企人買野無位喇~

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

佢都話有見到先買,唔通你特登去咩

子爵府

減齡達人勳章

其實自己去旅行同人講唔係錯 不過同呢D朋友避得就避唔好比佢知
佢知道左咪同返佢個原因覆返佢囉 未必有時間 未必搵到
佢繼續厚面皮叫你買野 你唔想反面咪一路用返呢個原因 反正佢自己都係咁講

大宅

rainbow2016 發表於 20-3-7 15:31
我真系忍吾住要系babykingdom度講下。我有個老死,成日系我去旅行時叫我幫佢買野。例如我去蜜月旅行叫我幫 ...

見識過唔止手信 連撘單買野都未必理果個人拎唔拎到(當時人係帶住小朋友),只要你一直say yes, 別人會照要求。最慘係佢做完好人,背後俾人笑個人騎呢,真係好人難做。所以,有時也要保護自己,懂得分邊d先真係朋友,值得幫。

珍珠宮

點解會同一個咁嘅人做老死?
既然覺得係老死,點解會介意佢唔會幫你買嘢?
如果唔係老死,決斷咁話方便就搵,但唔好有期望
如果係老死,一定盡量幫忙,唔會考慮其他

男爵府

唔會同人講呢幾日不在港或外遊,除非公司請假。就算朋友約撞正不在港時間都只會答唔得閒,約其他時間。唔需要講得咁清楚。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

珍惜眼前 發表於 20-3-8 01:45
我係你試左幾次幫完佢買...但倒轉佢唔幫自己買..我唔會再幫佢買野...
好怕d人叫人去旅行買野,仲要買埋香港 ...

你在香港買比、佢仲有埋香港標籤、等佢尷尬一下、以後唔敢叫你買嘢 ~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ilovebb2019 發表於 20-3-7 15:40
咁你下次去旅行唔好公告天下囉。

x 2

我們去旅行、只通知自己公司及最親幾個人、去完都冇人知~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至