自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

依幾天突然唸!! 妳們身邊女性多單身嗎? 我公司4個女生 [包括我年齡層分別為 (A) 24 歲 ( B) 4X頭 二位 (C) 3X 只有C 是已婚... 其他都係無拍拖或多年以上... ... 她們口中都會對擇偶有要求?
不過我覺得唔結婚有以下原因:
1) 根本無人同佢結
2) 同居好耐結唔結都無分別
3)已經結過 唔需要出結多次

** 正常單身話唔結個d通常係無人同佢結 , 單身貴族係美化姐!!
最後我都覺得性格決定命運

複式洋房

回覆樓主:

我有個3到尾既好朋友,佢學識好,人工高,識打扮,但一直單身,以前一有男人追佢,佢會不停挑剔對方問題,因為佢心目中有指標。
到家陣全部朋友嫁晒,佢仲係單身,成日問點解冇男朋友。

子爵府

有一點我不太讚成呢度既主流意見 , 好多人都話認為自己開心就得啦唔使理人 , 而且見到好多單身既人都生活好開心 .
我不讚成呢點的 , 如果努力搵過 , 搵唔到就無計 , 如果一開始就有呢個心態就有問題 , 至於話見到好多單身既人都生活好開心 , 其實要開心好可以容易 , 但結婚後俾到既開心係另一層次

公爵府

其實單身 / 已婚, 最緊要開心, 有自信, 唔好介意人地講咩 !

複式洋房

單身咪單身囉 感情呢d嘢唔急得嘅

禁止訪問

子爵府

sukiyee0220 發表於 20-4-16 14:18
我都係出黎做野無耐,啲人覺得單身好有問題
其實每個人有自己選擇,唔係個個都中意拍拖。搵著個唔中意又唔 ...

唔係一定要結 , 唔係結左一定好 , 係有無努力去搵 , 有去搵就有機會好過宜家既生活 , 比宜家更好 ( 當然亦有機會差過宜家 ) , 無野係無左唔得 , 要好野就要博 , 一個人係 ok 架 .

男爵府

Pepero 發表於 20-4-15 16:59
jm, 您呢個comment 正中要害
我剛剛出社會做野時,公司有個C9, 正正是婚後生活不太如意,身材 ...

我都係出黎做野無耐,啲人覺得單身好有問題
其實每個人有自己選擇,唔係個個都中意拍拖。搵著個唔中意又唔岩既人真係咪搞我
搵唔到岩既人又互相愛大家既人,我都可能打算自己一個算

子爵府

回覆樓主:

單身自己有分工自己一間屋住真係無咩問題衍生

伯爵府

bbpompom 發表於 20-4-3 10:59
依幾天突然唸!! 妳們身邊女性多單身嗎? 我公司4個女生 [包括我年齡層分別為 (A) 24 歲 ( B) 4X頭 二位 (C) ...

我有拖拍但我都係3,其實係搵唔到好男人,身邊結左婚同無拖拍既都有,結左婚果d坦白講我唔覺有幾好,無拖拍既又唔見佢好唔開心,所以平常心唔需要覺得無男人果批好慘

大宅

回覆 bbpompom 的帖子

我覺得係以下兩點

2) 同居好耐結唔結都無分別
3)已經結過 唔需要出結多次

子爵府

牛年勳章

如果話性格唔好就單身嘅,咁結咗婚又離婚嘅又點解釋呢?係咪就係咁簡單呢?好似我家姐咁,我哋全家都覺得佢性格非常之差,咪又係加嫁得出!

珍珠宮

maymay220hk 發表於 20-4-15 18:49

人修養問題丶心善則美

嫁得出啫,嫁得好唔好, 就要佢哋自己先知啦!

唔通有家暴,有小三,唔比家用,只識打機、叫雞。。。。呢啲佢會講咩?!

咪自己冚瓦底。

女人自己有獨立能力/經濟能力,根本唔需要去忍受呢啲。

公爵府

alice0606 發表於 20-4-15 09:10
我係單身呀,
比起感情,我更鐘意工作,
我好多家人都婚姻有問題,

唔好睇得咁灰 ,
其實我同身邊嘅好友都嫁得好好, 好幸福 !

我曾經聽過講座 : 若果自己父母婚姻不好, 或者離婚, 會影響仔女對婚姻有負面睇法, 仔女的婚姻亦大部份不好 ! 婚姻輔導話原生家庭係有一定的影響 !

單身 / 結婚 最緊要自己安於現狀, 積極樂觀 !
當你們遇到一個好愛錫你的人, 你就會覺得
二人總比一人好 !

结婚後, 唔等於冇自由, 唔等於等人養,
我身邊好多朋友都有自己的事業,家庭及私己 !
有D朋友结咗婚, 唔生小孩子 / 孩子已長大,
他們倆夫妻常去旅行, 都好幸福呀 !
我反而見到好多單身朋友呻, 搵唔到伴去旅行 !
當然你地可能話: 單身可以自己一個人去旅行,
但又有D人覺得平時已時時一個人, 唔想旅行又一個人 !
祝大家幸福 , 良好心態吸引正面的人

祝願單身/ 已婚活得更精彩 , 單身時享受單身,已婚享受有伴侶陪伴 !

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大姑娘 發表於 20-4-15 18:30
呢度耐不耐就會有呢啲 post 出現。

目的係: 呵呵! 我結咗婚,有男人要呀! 仲唔係人生勝利組?

人修養問題丶心善則美
有時睇留言真係o晒咀
心地點解可以甘?
佢哋思維女一定要嫁得出
有人要先至人生勝利組……佢哋世界太細

男女都好、要有自主又充實生活、先至系精彩人生路

但算啦....人性本是醜陋

珍珠宮

maymay220hk 發表於 20-4-14 23:51
心態反應佢系一個咩人
負面理想諗法、用自己諗套落別人身上、如果人生只得婚姻、佢人生相當悲哀、世界何其 ...

呢度耐不耐就會有呢啲 post 出現。

目的係: 呵呵! 我結咗婚,有男人要呀! 仲唔係人生勝利組?

其他單身既,一定係性格有問題,所以冇人要?!

目的係:兜個圈去踐踏人

男爵府

回覆 ken6555 的帖子

sis..做人唔可以甘消極

加油

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

tingting2200 發表於 20-4-3 11:29
我有2個女朋友,A係A0,B係10年前被悔婚後一直單身A自信又自卑,一直等緊白馬王子, B一時樂於做單身貴族 ...

完全同你最尾個幾句,佢哋唔係要理性分析

子爵府

katychan0910 發表於 20-4-14 19:59
我都係咁諗,有時朋友急,話要介紹/送個男友俾我。。。
我覺得無論拍拖, 結婚, 最重要唔駛睇人面色。

大宅

冇樣冇性格睇嫁,大把人唔靚性格又衰都嫁得出,睇緣分

首頁
12345...7

尾頁

跳至