夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果c6出軌
可以做到對你好,對頭家好
呃到一世嘅話可以一路幸福生活

咁你寧願俾佢呃定係寧願痛都要知真相呢

別墅

PTMCYS 發表於 20-6-6 21:43
男女之間的想法相同, 共識便會很有默契, 未必太計較那個付出較多, 因為大家的目標一致, 成果也想一起共享. ...

男人有性需要ok,但麻煩坦白,一係專一,否則非誠勿擾。唔好呃個老婆番嚟做工人做家人做奶媽,然後因為想一邊keep住佢,一邊出去搵第個,就選擇做騙徒,仲要覺得自己好辛苦好愛好尊重

我真係笑咗,做騙徒當然要努力做到滴水不漏喇,否則損失嘅咪係自己囉,咁叫愛同尊重呀?成件事係為自己咋

結咗婚要離婚,無問題,因為離婚合約嘅其中一項,萬一雙方唔想繼續合作,就有一個處理準則。但婚姻合同唔包出軌,你係要搵第二個,麻煩先離婚,咁先至係公平公正同尊重對方

嗰啲咩“男人自古點點點“嘅理論,麻煩都要跟上現代,現代就係一夫一妻。想要享齊人之福麻煩番古代

別墅

PTMCYS 發表於 20-6-6 21:43
男女之間的想法相同, 共識便會很有默契, 未必太計較那個付出較多, 因為大家的目標一致, 成果也想一起共享. ...

而家成個社會啲價值觀扭曲晒,連你自稱“同其他男人唔同“,一樣係覺得佢地做嘅嘢小事就知道。

我男人我會關心,但當成個社會如你所講“唔跟其他人一齊扭曲會融入唔到“嘅時候,我覺得唔應該默默認同呢種文化。

我想講嘅道理好簡單:要出軌就唔好結婚,因為一夫一妻係一個合約,男人應該明白咩叫合約精神吧?個男人唔呃人,話之佢雜交生性病,無人會care

而家啲男人係簽約前已認定毀約係合法合理合情,即係騙徒。只係佢想要呃你乜嘢,決定咗佢打算呃你幾耐。但成件事只係一個騙局。

如果結婚前講定會出軌,個女人肯嫁,無問題

毀約,詐騙,仲要話有愛同尊重,人唔笑狗都吠

男爵府

PTMCYS 發表於 20-6-7 05:40
師妹你又咁夜訓。。。

你未聽過,要做好人,要學習更奸嗎?

師兄~你仲勁啦~直頭冇瞓添

子爵府

mingmama 發表於 20-6-7 02:10
「其實用討論區的PM跟小三通話, 來找替wechat, whatapp, facebook 和Instagram 等, 更難被伴侶發覺....」 ...

師妹你又咁夜訓。。。

你未聽過,要做好人,要學習更奸嗎?

男爵府

PTMCYS 發表於 20-6-6 22:16
咁妳老公真係不小心, 又或者像我所講的等天決定吧, 做得太機密事實上很累的.

其實用討論區的PM跟小三通話 ...

「其實用討論區的PM跟小三通話, 來找替wechat, whatapp, facebook 和Instagram 等, 更難被伴侶發覺....」

師兄~厲害喎竟然諗到呢個方法

子爵府

yltung 發表於 20-6-6 02:02
回覆 PTMCYS 的帖子

我相信我老公係你所講嘅呃到累,放下戒心⋯⋯ 長時間冇俾人發現個戒心自然降低!而佢 ...

咁妳老公真係不小心, 又或者像我所講的等天決定吧, 做得太機密事實上很累的.

其實用討論區的PM跟小三通話, 來找替wechat, whatapp, facebook 和Instagram 等, 更難被伴侶發覺...., 道高一尺, 魔高一枚, 假如對方有心魔, 遊戲是不易玩的.

希望妳能堅強地面對, 並找到妳幸福的路向, 有自信的女人是最吸引的 .

子爵府

blossom123 發表於 20-6-6 01:19
如果呃一世,是愛和尊重?我反而認為是男方唔想攪大件事添麻煩而已

唔想攪大件事添麻煩而已 ---> 當然也是原因之一, 但如果做到無械可擊, 多年來仍無微不至, 便不能說不涉及愛護和尊重.

子爵府

moon.n 發表於 20-6-6 00:55
男女之間想法唔同,但有樣嘢叫共識,就係唔可以“不忠“。如果男人與其要背叛,不如直接分開再搵第二個, ...

男女之間的想法相同, 共識便會很有默契, 未必太計較那個付出較多, 因為大家的目標一致, 成果也想一起共享. 但如男女的想法不同, 共識便很可能要在大家的談判條件下進行, 這樣便很易因為大家的優勢改變而偏離原意, 而且所為口服心真的會服嗎?
忠誠度也不像其他的事情, 你是看不見, 估不到的, 那個傻人會跟妳在結婚前, 說明會有小三呢? 可能他自己也估不到, 所以關鍵是怎樣選擇妳的男人, 如果拍拖時已沙沙滾, 口花花, 你真的覺得定一個所謂共識, 便可以把他鎖起來, 覺得他可以兌現? 其實怎樣選擇, 也不是簡單的事情, 亦未必人人可以選擇, 確實是有點無耐.

其實無你所講嘅愛同尊重,而係自私,又要唔改變自己(不表達)---> 男人的特質在華夏文明幾千年來到現在也是這樣的, 就算古代三妻四妾, 也是不能接受偷情, 尋花問柳亦不是世俗的人可以接受, 出軌偷情也是承傳到現在, 但妳要明白男人就是這樣, 因為男人係雄性的動物, 這個特質看不出在自然的環境下, 會因為時代文明的進步而改變.

妳能夠做的, 還是先了解男人的特質, 再研究怎樣選擇或認識你的男人吧, 若然妳能在另一個角度上看, 可能會慢慢明白我所講的.

其實我都好理解啲殺人放火嘅人 ---> 殺人放火的人, 當然會受到法律的制裁. 但感情的事, 是不易找出證據的, 就算找到, 也看不見有很多人會控告對方, 這就代表感情的事並不像刑事罪案般的黑白分明那麼簡單, 是比較不到的.

妳除非不碰男人這東西, 不然也要被帶進這個遊戲的領域, 有機會面對妳所謂很討厭和扭曲的男人, 所以還是先關心一下妳的男人吧, 其他的, 那有時間責罵太多呢......

大宅

masabb 發表於 20-5-30 11:33
如果c6出軌

厄一世...最好感覺都感覺唔到個隻
呢家係張床都休息~~好舒服

珍珠宮

moon.n 發表於 20-6-6 00:59

如果兩個人唔能夠溝通,咁只係一段因誤會而結合嘅關係。一段 ...

「兩個人唔能夠溝通,咁只係一段因誤會而結合嘅關係。一段充滿誤會,拒絕溝通,大話,背板嘅婚姻,只用瞞騙嘅方法維繫,既非真愛,亦實悲哀」
我與你這段分析的一樣。現實 實在殘酷,見這版有許多兩性關係都是你這段描述的。我的悲哀是在這版閱讀許多經營著這種兩性關係的真人真事。我的悲哀是對事不對人。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

PTMCYS 發表於 20-6-5 23:33
妳可能還未清楚部份男人的諗法(應該不少), 我不是幫他們說話, 但事實上好多男人天生不想表達, 不懂表達, ...
老師,原來除了第一頁有貼文外,還在後頁有這麼多精文閱讀。我差點錯過了學習機會。
我雖然不是男人,但我也能和你在上分析男人有的種種不同一至。
我表達能力不夠在這版用,所以不多說了,免得又被人認為我離題,曬命,等等、、、
題外話:我從來不認為你在這版「扮暖男」。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

blossom123 發表於 20-6-6 01:19
如果呃一世,是愛和尊重?我反而認為是男方唔想攪大件事添麻煩而已
所以我會同男方思想上「未雨綢繆」,做定思想工作,等男方相信由一開始就畀我知道真相,坦露他的內心世界,令我明白他的動機,出心設置,是不會攪大件事,亦不會添麻煩。我的理論是,真相多數比自己估估下的情況輕症。而且我亦不善於暗戰。

珍珠宮

masabb 發表於 20-5-30 11:33
如果c6出軌
我未開始同我先生一齊時已經同佢約法要真相。
我承受得起真相是因為我愛人是不求回報的愛。我愛是單方面,單向的愛,不比較的愛,不嫉妒的愛。我想從真相中多真實了解自己所愛的人的內心世界。而且知己知彼,百戰百勝,保護到自己身體健康,情緒精神健康的機會更大。我不須亦不依靠我先生以隱瞞我來保護我。

大宅

其實我覺得你講嗰啲;應該真係大部份男人嘅諗法! 就算佢出左軌,我都覺得佢對我唔差,10幾年都有有求必應!但係作為女人一定接受不了; 我明白男人嘅諗法,但係唔代表可以接受佢哋嘅做法,所以唯有離婚!

大宅

我相信我老公係你所講嘅呃到累,放下戒心⋯⋯ 長時間冇俾人發現個戒心自然降低!而佢又對我個品格又有太高信心,覺得我係唔會check佢個電話嘅!(所以最後乜都比我起晒出嚟!),佢知我唔用wechat 同instagram; 所以佢淨係WeChat同條女聯絡; 唔會用fb同whatsapp! 但係佢唔知道女人面對出軌c6 係會勁過FBI+柯南嘅!
另外其實真係冇得揀; 因為到時間個天就會自然俾你知!我喺小巴站!睇住佢架車載着條女經過!咁冇理由唔發掘落去啦!

別墅

PTMCYS 發表於 20-5-30 14:31
其實係無得選擇的......, 呃到妳一世, 妳跟本就唔會知道, 所以就覺得老公好好, 覺得婚姻的問題, 遠離你們 ...

別墅

妳可能還未清楚部份男人的諗法(應該不少), 我不是幫他們說話, 但事實上好多男人天生不想表達, 不懂表達, ...

如果兩個人唔能夠溝通,咁只係一段因誤會而結合嘅關係。一段充滿誤會,拒絕溝通,大話,背叛嘅婚姻,只用瞞騙嘅方法維繫,既非真愛,亦實悲哀

呢啲男人最大問題係對自己行為無罪惡感,並且要將所有男人嘅價值觀都扭曲,進一步淡化自己出軌嘅錯,而你就係其中一個被迫接受佢地扭曲價值觀嘅同性,而好多女人亦因為佢地無自覺嘅罪行而受盡背叛,傷害

別墅

男女之間想法唔同,但有樣嘢叫共識,就係唔可以“不忠“。如果男人與其要背叛,不如直接分開再搵第二個,而唔係一句“女人唔明男人“,就合理化自己行為

如果每個男人夠膽講明自己會出軌,你認為仲有幾多女人會嫁?

呢個大話入面,其實無你所講嘅愛同尊重,而係自私,又要唔改變自己(不表達),又要唔需要付出代價(放棄婚姻),只覺得呃住對方就可以過關。係自私!唔係愛!所謂嘅愛,尊重,响搞第二個女人嗰下,已經响佢個腦入面煙消雲散

你唔係咁嘅男人無問題,我針對嘅係呢啲男人。你話叫女人要去理解佢地,其實我都好理解啲殺人放火嘅人佢地都有自己嘅慾望,又如何?

子爵府

moon.n 發表於 20-6-5 20:14
點解我要用你老婆做例子,係因為男人總覺得,老公出軌都仲可以“好愛““好尊重“家庭,但老婆出軌,男人 ...

妳可能還未清楚部份男人的諗法(應該不少), 我不是幫他們說話, 但事實上好多男人天生不想表達, 不懂表達, 又或專登不表達, 玩玩下, 唔比妳估到佢諗咩, 扮蠢, 男人的諗法唔係妳想像中的簡單, 又或者他們自己也不知, 妳可以鬧佢無腦, 但事實唔比太太知, 其中係包括他們真的認為是愛護家庭和尊重太太位置的諗法, 唔係我咁諗, 係佢地咁諗, 我身為男人係理解的, 但不代表我認同, 你不能理解, 因為妳不是男人, 也走不進男人的世界裡, 這個就是我倆的分別.

若然男人A不跟"不忠的男人"合作/做朋友/接觸, 或仇視的話, 我相信這個男人A在工作和社交都比較困難和孤獨.

男人唔肯攤出嚟講,當初就唔好一齊 ---> 這個只是妳一廂情願的事.

你個腦無事嗎?---> 唔係我有事, 係妳接受唔到有男人係咁樣諗, 這個係事實來.

點解我要用你老婆做例子,係因為男人總覺得 ---> 我係另類的男人, 重視家庭, 重視婚姻和太太, 有朋友說我浪費了自己的機會, 也有朋友說我自制得沒趣, 我也只是笑一笑, 人各有志, 每個人追尋的東西都不一樣, 但也不會對出軌的男人有什麼歧視和看不起, 只要不犯法, 不過份, 因為男人出軌真的好普遍, 妳無J, 未必明白我說什麼.

男人是否出軌, 跟政見和學歷無關, 真的要看女方的運氣和能否把握了.

只會覺得係“綠帽“,係恥辱 ---> 我只覺得人盡了力, 就算太太要找別的男人或跟別的男人, 我也沒法子, 人盡了力也留不住, 有什麼好怨? 只希望她不要後悔, 也希望這個男人比我高質, 更愛她和照顧她. 那我也安心走我餘下的路, 恥辱? 又唔係出來做雞, 男歡女愛, 失望可能會有, 但也要想想自己有什麼問題和做得不好, 令自己更成熟處理, 人應要相信新希望, 而不是埋怨過去的.

首頁

尾頁

跳至