自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

12週去醫院度頸皮時,醫生發現BB其中一隻手怪怪地,叫我下星期再番去照過。因為太擔心,出私家搵左個出名既母胎學醫生照,發現BB 有隻前臂無左一條骨(正常有兩條),成隻手會畸型,出世後應該function唔到。佢懷疑我染色體有問題建議我抽絨毛(可能係t18愛德華症),但都叫我考慮定如果佢基因完全無問題,我會唔會留個bb醫生話bb應該係女仔,真係可憐。

我本身有個3歲既仔,老公話覺得bb出世後會好慘,比人歧視,又可能要做好多手術,建議唔要。但只係一隻手,真係要攞佢條命?想問下各位媽媽,有無咩意見?我真係好徬徨.....

複式洋房

回覆 放手也是愛 的帖子

唔會要, 責任太大, 才12週, 現在下決定好過一生受歧視。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

如果產檢明知bb 出世, 會一世有肢體殘障, 我一定唔會要

夾硬生咗出嚟, 一生面對肢體殘障嘅不便, 不停做手術嘅痛
其他人歧視/可憐嘅目光~
我唔會俾仔女受呢d苦難
寧願bb 可以再投胎~

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

一早知bb有問题我唔會要,長痛不如短痛,bb出世後有要面對太多壓力和歧视了

大宅

難聽講一句,生出黎你都唔係最痛苦果位
佢先係最痛苦果個
讀書同同學玩,出黎搵野做,大個拍拖結婚
就係因為一隻手,佢呢世人就只有歧視兩個字
明知香港人最鍾意睇人X街仲生出黎?

男爵府

不如問多個醫生,如有事出到黎做手術會好返既機會有幾大??
加油AR 媽媽...
比我都好唔捨得,問多3-4個醫生先
始終係自己既小朋友

別墅

我係一個有信仰嘅媽媽。我有一個朋友, 佢懷孕嘅時候, 醫生話佢個bb係唐氏綜合症。問佢要唔要個bb, 佢哋係回教徒, 決定保留bb。
結果, 係一個好靚同iq高嘅小朋友。有時醫學,未必真係咁準。

我好明白你嘅心情, 我都係媽媽。希望你同bb健康。生命好可貴。

伯爵府

我好簡單咁諗,我想我嘅小朋友,開心快樂健康咁成長,如果我可以比到佢呢樣嘢,我會生佢出嚟,祝福樓主

男爵府

唔識俾意見,祝福你。加油呀樓主!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我會覺得佢日後條路會好辛苦、難捱!我寧願放棄都唔想見到佢日後辛苦.....自己死先又會怕冇人照顧好佢......
若要人不知 唔好咁低B !  : P

男爵府

udonchu 發表於 20-11-8 03:13
我第一胎都係bb心臟冇左一半,我亦都經歷過你呢個階段,日哭夜哭咁去搵資料,睇文獻,希望有辦法令佢過正 ...

當然生命嘅意義係點,每人睇法唔同,有人會選擇生出來,如果要生,就一定要有超強大心靈去教育同支持小朋友,總有身體缺陷而遇強愈強,創出自己人生成就。
無論結果係點,我都覺得係對bb付出左應有嘅責任,同埋我只係講出我自己經歷,如果要要放棄,希望你可以好過一點。

男爵府

放手也是愛 發表於 20-11-7 00:16
知道嗎,我出呢個post既目的除左係問意見之外,我真係好想好想,遇到一個媽媽話比我知:「我個bb/我識人都 ...

我第一胎都係bb心臟冇左一半,我亦都經歷過你呢個階段,日哭夜哭咁去搵資料,睇文獻,希望有辦法令佢過正常人嘅生活,最樂觀嘅case都冇辦法過到正常人嘅生活,我問過我自己好多次,有冇辦法一世去保護佢,有冇辦法教到佢堅強咁面對呢個世界,我冇辦法100%保證到佢可以唔受歧視,排斥。
所以我最後放棄左,我唔想佢做一個又一個嘅手術,我想佢出黎同其他小朋友一樣,無憂無慮咁過一個開心嘅童年,可以跑,可以跳。人愈大,社會現實愈殘酷,本身要工作,生活,婚姻都有一定壓力,我唔想我嘅決定令佢一生都受到不公平對待。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

正常既小朋友都辛苦,何況有殘疾,唔好因為自己私慾去決定,在BB立場,佢出世係受苦,包括手術痛楚同歧視目光

水晶宮

每人想法不一,我自己的話一定唔要

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好難過 如果係我,會唔生! 唔知bb 有缺憾就話無得揀,既然知道,我會忍痛決擇! 想到生出黎要佢面對咁多艱難嘅未來,我又陪唔到佢终老,比左一個殘缺軀比佢,內疚一世! 希望bb唔好怪媽媽, 帶齊所有野再來! 再續前缘

男爵府

c9ha 發表於 20-11-6 20:14

呢個係我第三個小朋友,本身佢都有一個哥哥同一個姐姐,我初頭都會諗,我唔想將個重擔落咗去大嗰兩個 ...

加油,你是好媽媽。我也認同不要加重兄姊負擔。

侯爵府

我會唔要

有朋友未生時,知個仔有先天病,照生出來,個仔好多問題,兩公婆一個要唔做嘢湊佢,但醫療費好巨大,皮膚病、弱視、弱聽、好大個先識行、外貌和正常人唔同

好多有呢種病嘅上學被欺凌,長大後無另一半

條路好難行,要三思而行
8-)

侯爵府

放手也是愛 發表於 20-11-6 15:38
12週去醫院度頸皮時,醫生發現BB其中一隻手怪怪地,叫我下星期再番去照過。因為太擔心,出私家搵左個出名既 ...

唔會生來比人歧視,佢可能會怨你一世做咩明知有問題都仲生佢出來受苦

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ballonbb 發表於 20-11-7 21:59
手畸型就麻煩D.我識有個人.因以為經期不準.走去打通經針.原來是有左.結果BB出世有條腿少左條骨.智商無事.亦 ...

好可憐嘅小朋友

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

無論點揀
您一定都會有段艱難的日子需要挨過
唯有隔著網路畀您一個擁抱
祝福您

首頁
12345...14

尾頁

跳至