懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好 第一次出post
因為有家族遺傳病基因 所以我喺做IVF+ PGD
試左幾次終於成功懷孕
今次係第一胎

喺度一路扒文見到有個尖沙咀母胎學女醫生好多人都讚 評價都好好
所以一驗到Bingo就立即打電話book
由8w到而家28w都係一路揾佢做產檢(包括T21同結構) 每個月都去1-2次
其實一路都覺得醫生好nice, 檢查都詳細,解釋都詳盡

但係黎到而家過左孕中後期
基於醫院check到我先天心臟病嚴重左
Bb愈來愈大令心臟負荷增加 變左高危孕婦
只可以去瑪麗生 無得揀去私家生
醫務所開始唔比期我番去產檢
果度同場仲有個資歷差唔多女醫生
同樣都係回覆話無晒期

明明28w後產檢次數應該增加
應該要變成每2-3星期一次
但醫務所姑娘就話醫生指示係隔6星期一次
無錯…係隔得仲耐過孕初期同孕中期
啱啱果次產檢係26w
下次產檢就被推到差唔多33w

咁啱我朋友都有左無耐
我之前都介紹li間醫務所比佢
佢而家都睇緊同一間
而且keep住book到隔4星期一次

唉…而我就好似比醫生嫌棄 好似想趕我走咁
我都係想去照下超聲波 睇下bb成長
想確保佢size長大得好 心臟科藥物對佢發育有冇影響
想知佢幾時調頭

我可以揀都想揀同一個醫生一路產檢跟去到生
只係我無得揀 而比個醫生拒諸門外

我發洩完我ge無奈啦…

想問下大家有冇d好醫生介紹,就算我唔係揾佢接生都可以正常去產檢 去照超聲波?

萬分感激

大宅

樓主係咪順利生咗喇?

民房

回覆 suetsuetisme 的帖子

應該唔會掛 上次產檢發現我個b心有事 照左好耐 醫生都加左個位俾我們返來照 時間係朝早9點
但我上網見佢地開門時間是10點 我仲以為聽錯 仲問多次個紅衫姑娘一次
是否你夾唔岩醫生時間?

大宅

kl2618 發表於 20-12-18 12:26
試左幾次終於成功懷孕

樓主可以pm 我邊個醫生嗎

大宅

哈!我有鄭醫生嘅轉介書拎去政府醫院,啲婦產科醫生都話,有Yvonne睇過,唔駛擔心啦!

大宅

姑娘都係打份工嘅啫, 應該係醫生之前吩咐落。 祝福樓主搵到一個夾自己嘅好醫生!

大宅

開心吸收勳章

suetsuetisme 發表於 21-1-8 21:53
算吧啦,呢間醫務中心其實醫生係好好,但可惜d姑娘,尤其係紅衫果個,成日都hold起哂d期,有複雜Case就推 ...
姑娘有權 HOLD 期咁勁?~~ HOLD 起黎做乜?

洋房

試左幾次終於成功懷孕

算吧啦,呢間醫務中心其實醫生係好好,但可惜d姑娘,尤其係紅衫果個,成日都hold起哂d期,有複雜Case就推番俾公立,成日話公立2星期有得Check,私家吾洗去咁密,其實講真點解做產檢都要咁委屈

大宅

認識瑞士牛牛第二回

回覆 hongai 的帖子

我就係長頭髮照~就係她寫紙叫我兩邊照~入瑪嘉烈上病房照胎心,d醫生睇見我找羅生照都好放心、佢話羅醫生好好人,果時羅醫生叫我隔住每星期照、政府醫院見到羅生封信、都立即個個星期照

別墅

回覆 hongai 的帖子

請問羅醫生幫你照結構發現左咩問題?

複式洋房

回覆樓主:

樓主你好,我自己都係好辛苦先book到個醫生幫我做結構(唔知道係唔係你那個,我係長頭髮那位),但係真係好好彩係她幫我做結構,前一日我在公立照完話沒事,第二日找她再照先發現有其他潛在非常危險的問題。
基本上我知道她full到爆,我都沒再找她複診,高風險主要只能找公立醫院複診,我係當日她照完結構,立即寫紙入急診入院。不過我覺得如果你可以照樣book她,中間夾下其他醫生。見到她時候再問下可否比多些期你……畢竟她真係難得ge好醫生,我7周打去book照結構都已經full到要waitinglist…但係她真係我見過第二個最好同細心的私家醫生,第一個係劉子健醫生,可惜他已退休。

大宅

認識瑞士牛牛第二回

回覆 wucrystalwu 的帖子

我上年9月照,仲有結構,我join plan ,做niffy pro加度頸皮,早期結構,之後 加20w結構

複式洋房

我依家23w, 係呢到見到好多好評,睇短頭髮醫生。5w打去bk, 8w睇第一次,臨走前提議我bk定結構,因為好易full, 個時心諗唔洗成本咪霸左個位先。

基於個人理由,我暫時只係去左第一次同結構個次,第一次冇咩野照,都令我一度懷疑醫生係咪真係如某幾個acct所講咁好? 結構個日,我bb唔太合作,有一個位照極都睇唔晒,由上晝搞到下晝,醫生都好好耐性,呢一次令我覺得醫生真係細心有耐性。

如果想去佢地個到產檢, 老實講真心唔易book, 時間由姑娘話事多過由自己話事,呢樣野唔係人人都接受到。樓主既情況未必係醫生不負責任,亦都唔好自己亂咁諗,可以試下同診所再溝通下,可能真係冇咩期先要等咁耐。

別墅

回覆 wucrystalwu 的帖子

我2019年都有, 我係12W + 20W 都搵劉子健做, 另外所有產檢都搵樓主講既診所做~我上年時, 係有D 難BOOK, 但同姑娘就下期, 我都試過即日睇到醫生係好好耐性, take care 到我的情緒, 所以次次等得耐我都覺得好值得

而且到後期要密D 睇, 我都仲可以BOOK 到睇到39W ,,,過多一陣我都去左政府生

所以醫生都係人夾人~

大宅

yan330 發表於 20-12-23 13:27
我上年26w一直找其中一個產檢、一路個胎size都細、仲寫紙比我返政府兩邊睇政府、同私家隔星期mon體重、仲叫 ...

劉子健醫生仲有冇幫人照結構? 幫朋友問

男爵府

我睇過短髮嗰位醫生,都算有耐性,但醫生房內嘅姑娘就麻麻哋,好似好green,俾人求其嘅感覺

別墅

Liz1234 發表於 20-12-23 16:45
回覆 mentcheng 的帖子

可以分享一下 醫生點樣幫助你企番起身?

Pm 你

別墅

回覆 mentcheng 的帖子

可以分享一下 醫生點樣幫助你企番起身?

大宅

認識瑞士牛牛第二回

我上年26w一直找其中一個產檢、一路個胎size都細、仲寫紙比我返政府兩邊睇政府、同私家隔星期mon體重、仲叫我開醫健通、好好的一個醫生、好细心我12w’同結構搵劉子健醫生

男爵府

試左幾次終於成功懷孕

加油,希望你快D book 到個同你夾嘅醫生
可以PM你睇緊嘅呢位醫生?

首頁

尾頁

跳至