自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

如果 $5000 一炮過出, 市民就會焗住消費駛多左, 反而每個月 $1000 消費卷咁易駛, 結果市民都用來支付「本來就會駛既錢」, 然後儲起自己既現金, 客觀效果是手頭現金多了, 卻不見得整體消費會因此有所增加。如此一來..... 何不節省整消費卷的時間和行政成本, 直接派錢算呢??

然後, 我終於想通了! 因為整消費卷, 係總有一部份人會唔識用﹑懶得用﹑忘記用﹑不屑用﹑甚至因為移左民用唔到, 結果政府最終付出的又會比預算少。

大宅

回覆樓主:

我贊成派消費券
起碼用得著本地經濟
既然係迫著買,我會入多d乾糧,日用品
買平時少買既野
上次果一萬蚊,我放咗入銀行冇郁過
仲有資金唔洗外流,確確實實本土先用得

大宅

codeblue 發表於 21-2-25 15:02
如果 $5000 一炮過出, 市民就會焗住消費駛多左, 反而每個月 $1000 消費卷咁易駛, 結果市民都用來支付「本來 ...

最主要係唔想啲錢外流 譬如之前派一萬蚊 移咗民去外國嘅人都攞到

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我覺得有很多商戶會因為爭取消費卷的生意而提供各種消費優惠
從來都係消費高峰期優惠最多

認為會抬高物價的人,經濟學0分

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

舊年1 萬我都系儲起,
講真句,喜歡積榖防饑,或者喜歡過平淡生活的人,收到現金都會儲起,唔會即刻消費用咗去。
我收現金或消費卷都無所謂
現金會儲起,消費卷會買生活用品,用唔切會買現金卷慢慢駛
總之政府有得派就好,生活就是這樣過

伯爵府

其實舊年政府派一萬,我系儲起。但今次消費券,系無辦法儲的,一定要消費

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

huiwo太太 發表於 21-2-27 21:55
大家都係假設,我又假設下,佢地可以買完日用品再食餐好,得閒又請長輩飲茶,買衫買鞋換家電。
...

咩人咩case 都有
可能有人拎完唔用都有添

子爵府

2018復活節勳章

codeblue 發表於 21-2-25 16:04
真奇怪, 究竟係我表達能力差, 定係你地理解能力差??

我係話「派消費卷」不比「派現金」更能刺激消費,

Jm 們意思係派cash的話
好多人會儲起
但派消費卷, 焗你洗左佢, 等資金在市面上流通, 促進經濟, 政府派錢的作用就遠大過上年派一萬,
用意不是幫市民儲多個錢, 而係等d 錢可以流通, 一層去一層: 市民>>>零售>>>物流/ 供應商/ 製造商 and so on
明唔明?

侯爵府

jessica0768 發表於 21-2-25 17:55
等陣有人答你,果欄無得嘟

子爵府

littlefunpig 發表於 21-2-27 19:35
你都要諗下一家6口當都係公屋住戶,平時慳開咁洗,佢地真用唔到。佢地可能只會食一餐好跟住就係咁買日用品 ...

大家都係假設,我又假設下,佢地可以買完日用品再食餐好,得閒又請長輩飲茶,買衫買鞋換家電。

伯爵府

codeblue 發表於 21-2-25 15:02
如果 $5000 一炮過出, 市民就會焗住消費駛多左, 反而每個月 $1000 消費卷咁易駛, 結果市民都用來支付「本來 ...

佢有限期,迫佢用,好似老人平日限住洗,可能洗五佰,派錢都係入戶口,都係洗五百 !但有時限迫佢一個月用一千!又或者之前啲話儲酥日去旅行先用,香港商家如何得益?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

20091 發表於 21-2-27 18:32
我意思是一次性派$5000,不是要求一個月用曬,這樣做好處是節省巨額行政費。
...

Del

子爵府

cyyiu 發表於 21-2-27 19:00
我嗰$10000,同阿囡嗰$2500+$3500都喺銀行!
政府派錢,我收左都係儲住,照平時洗錢咁洗,我相信大部份人 ...

翡翠宮

20091 發表於 21-2-27 18:32
我意思是一次性派$5000,不是要求一個月用曬,這樣做好處是節省巨額行政費。
...

你都要諗下一家6口當都係公屋住戶,平時慳開咁洗,佢地真用唔到。佢地可能只會食一餐好跟住就係咁買日用品囤積,跟住過期變壞,造成浪費。

每件事情都有利有弊。行政開支可能1個月同5個月分別不大,如果用電子貨幣。唔似派錢1次同5次咁

伯爵府

開心吸收勳章

fresh214 發表於 21-2-25 15:53
高官諗既野都係搏你用唔晒佢地比少D者

D錢又不是高官,你用唔用,佢份糧都係咁多

子爵府

2024年龍年勳章

qqgigiqq 發表於 21-2-27 18:17
其實外國好多地方既政府都有派消費卷(例如台灣,泰國,日本),我覺得香港電子消費未普及,真係有部份人( ...

照你咁比,香港派得係多咗D,台灣先派為到五百蚊港紙,易用好多。佢地好似派紙質券?五百蚊都易D,可能冇咁多人會造假券~五千就難搞,易造假唔講,印一千一張不設找贖咁又去唔到街市用,印十蚊五十一百五百一張又怕次次為咗湊齊用一張券,計數計到頭痛~~
而且我唔明,明明預算案講好有八達通可選,點解係都要話老人家用唔到電子支付呢~~~

珍珠宮

現金可儲存銀行唔洗,現金卷唔用就冇,咁你會唔會儲存現金卷?

水晶宮

littlefunpig 發表於 21-2-27 17:04
我拎完1萬現金完全冇理過,照平時咁用。
又唔係啲咩錢,唔會專登去洗。假設你戶口本身有幾百萬,會唔會因 ...

我嗰$10000,同阿囡嗰$2500+$3500都喺銀行!
政府派錢,我收左都係儲住,照平時洗錢咁洗,我相信大部份人都係咁,因為我d c9同事都係咁!

男爵府

綠荳媽媽 發表於 21-2-25 16:01
突然個個覺得洗$都有難道,真係第一次聽

真係有幾難洗
家居用品根本唔平
而且大型超市大把野買

侯爵府

唔洗明
其實明明無錢都派
已經對香港人好好

首頁
12345...11