自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

1年多前誤打誤撞去左這間小型琴行學Cello, 用租琴教琴唔駛學生帶琴做招來。2021年第一季開始試練3級歌,由於A B R SM現時接受網上遞交考試影片,7月時問該中心負責人陳先生及教琴老師是否有機會可以錄影報考試,8月中該中心表示可以試錄。

之後我們支付了錄影費、考試費給中心負責人陳先生,讓小朋友試錄。付款之後是惡夢開始,最初就時間上堂容易得多。安排錄影沒給我們時間選擇,只能夠是我們去相就,主要都是平日傍晚。我們已經多次表達小朋友早上六時起床返學,下午補習,傍晚時間小朋友累表現會差;此外,負責人陳先生表示會錄一次唔得,錄兩次,兩次唔得,就錄三次,錄到ok才交片的,沒有設限錄影多少次,但到最後只錄影了兩次。我不是音樂專家,我聽小朋友片段都有走音聲,我真係唔知甘樣可唔可以僥倖pass到,小朋友錄影時說話有些不認真,中心負責人表示不影響的,又沒有跟我們說要端正介紹小朋友自己,我們不斷多次問教琴老師和負責人陳先生是否真的可以pass到,他們均表示應該沒問題,又說加埋小朋友分應該pass到,我們最後接受了2次錄影便算。

在等result 時,小心負責任陳先生竟然向我們索取升4級Cello 的學費,我聽到當然不屑,3級成績都未出,甘快收我4級錢。我說等cello 考級result 出左先啦,之後先轉4級。這事可見此店尤如黑店,未到3級要求家長俾4級錢!

最後結果係失敗,我們徹底的失望,問陳先生如何處理,他說小朋友要辛苦點再練去考,不用付錄影費,考試費自己再俾!我們亦不想小朋友因為一次失敗而放棄,所以接受左這方案繼續努力練習,近日覺得小朋友有改善,表示何時安排再錄,負責人陳先生竟然表示只會安排一次性錄影,成功與否自己決定,完全沒有心去回應我們,即使覺得小朋友可以再練好點也可跟我們說,佢竟然只是講這些可恥說話,你唔諗下最初係你實牙實齒話可以pass到我先交片,什麼錄到滿意才交片全沒對現。我們明白失敗是小兒不才,但他們是否專業絕對值得我們質疑。依家所有人都心力交瘁,之後我地想同佢理論及再安排時間,佢竟然說要為我們安排錄影是很委屈很困難,主動話要暫停學習退款給我們,佢應承我地的所有野一瞬間刪除了,零誠信零負責任可言!

另分享一下這負責人回應極慢,一個訊息你需要等四日才可以收到回覆,你問多兩句他會說你煩,然後不接電話。

本人純分享,沒有抹黑成份,全屬實!本人極力不建議家長讓小朋友報名在此黑店弦X琴行學習,步我後塵,誤中陷阱,否則抱憾終身!

大宅

Fishqqma 發表於 22-5-2 10:50
樓主小朋友好似好細。
衹練考試歌掛!

係呀,果陣接近只操scale 同考試歌,所以依家要打番底。

大宅

DIMDIM2011 發表於 22-5-2 10:54
唔pass原因係咩? 分紙點寫?

事件已完,總之間野係有問題,錯誤判斷推去考試。現在已merit pass。

珍珠宮

Arjo525 發表於 21-9-26 16:12
我哋日日都有同小朋友練歌,坦白講我哋都唔係玩音樂,唔知咩叫做可以合格嘅level。我承認我仔係少許走音, ...

唔pass原因係咩? 分紙點寫?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

SmallTungmama 發表於 22-5-2 09:59
請問小朋友幾歲, 學了一年就考3級, 真係犀利!

樓主小朋友好似好細。
衹練考試歌掛!

大宅

SmallTungmama 發表於 22-5-2 09:59

都唔係1年,學起碼年半-2年,勤力練可考3級。

大宅

2024年龍年勳章

Arjo525 發表於 22-5-2 07:03
換埋老師教已pass左攞merit

大宅

Fishqqma 發表於 22-5-1 23:27
一年就考3級

換埋老師教已pass左攞merit

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Fishqqma 發表於 22-5-1 23:27
一年就考3級

你樓上搵返半年前嘅post出來
不要從別人的嘴裡去認識我

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Arjo525 發表於 21-9-26 16:09
我仔學咗一年多啦,係佢叫我換3級琴書㗎!

一年就考3級

民房

你應該係講緊港景匯商場嗰間... 我入去都覺得有啲奇怪 睇返原來幾年前 琴行個老細為咗幾百蚊harp key 冒認海關去恐嚇另外琴行東主= =

https://today.line.me/hk/v2/article/9RrEag

大宅

Acaciacacia 發表於 21-9-26 22:43
可能琴行見用網上遞交錄影片段,以為容易啲合格,就叫樓主小朋友摶吓,其實不盡然,我女的幾個朋友今年也一 ...

anyway,基本功都未教好,沖著上去收3級、4級錢學費。我地俾條片給朋友的提琴朋友看,覺得小朋友只是2級水平左右,已經好超額完成。家長可以自己諗下le間係一間咩ge琴行!

男爵府

nicole-wai 發表於 21-9-27 07:40
回覆 Arjo525 的帖子

最初有呢種錄影考試,考官好似手鬆 D,我見好多琴行都有show 好成績!但最近只係間唔 ...

同感。

子爵府

回覆 Arjo525 的帖子

最初有呢種錄影考試,考官好似手鬆 D,我見好多琴行都有show 好成績!但最近只係間唔中先 show 好成績出來,唔通呢排考官手緊咗!Anyway 樓主,我明白你的感受,呢間琴行有咁多學生,明知小朋友未 ready, 就叫佢考試!唯有轉去另一位老師教!慢慢執好基本功,加油!

大宅

babyhoi 發表於 21-9-26 17:38
錄影考試其實已經好鬆手,
好多人分數都唔錯,
你小朋友唔合格可能真係幾差了,

好無耐

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-9-26 17:08
我係家長
你欠經驗信錯人。當然re唔ready係信老師,但今次琴行老點了你。交片考,錄完至報名都唔遲,其實如 ...

完全認同

大宅

Suncloud 發表於 21-9-26 17:08
真係好不專業。 我識嘅音樂老師, 都能夠齋睇片段,知道小朋友攞咩grade.

佢仲要連合唔合格都分唔到 :igi ...

認同

大宅

已Pm

大宅

Kasrissa 發表於 21-9-26 23:55
另外,收4 級學費冇問題呀,一般考完試,開始教4 級,就收4 級錢,應該無論學咩樂器都係咁

不過都想知你講 ...

Pm

大宅

anteater 發表於 21-9-26 23:51
要睇分紙,看看什麼問題攪到唔及格。老師要負上最大責任。
琴行真係好好生意,現在個個學生都要錄影,無時 ...

對正問題,是琴行未教好小朋友基本功,錯誤判斷可以考3級,繼而錄影收費問題交帶唔清晰,賴以專業為名的琴行連錄影片pass唔pass到都分唔出令到小朋友沒有錄多次機會,未知合唔合格就收4級錢我係家長我認為係有問題(雖然這裡有打手或所謂家長打話係要俾),不負責任將承諾的事講完就算。重申小朋友好勤力練習,拉歌好好聽,我係大人都做唔到,就係中間有點瑕疵要改善,唔係浪費金錢時間的人。唔明白成件事,請你看上面對話,太多不能盡錄,並請你說話自重!

還有,批判可以少講啦,純分享,你有興趣知那琴行,我可以私聊話你聽。

首頁

尾頁

跳至