自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

香港保護兒童會院舍「童樂居」的3名女職員,因涉嫌虐兒被捕。據悉,警方經調查後,發現更多被虐待兒童,令事件受害人數由最初揭發的7人,急增至至少18人,各人均受輕傷送院治理。晚上時分,陸續有多名幼童在職員陪同下,乘的士離開童樂居,未知原因。

https://std.stheadline.com/realtime/article/1791771/即時-港聞-童樂居增至18童受虐-2員工被控周日提堂1人保釋-社署-或吊銷資格

funfun759    發表於 21-12-25 15:19

洋房

竇漪房 發表於 21-12-25 20:40
之前有保良局特殊幼兒中心護士打小朋友,都係告唔入,呢單好彩有小職員睇唔過眼同家長講,家長買智能手錶俾 ...

請抽查全港其他院社閉路電視,可能仲有好多正在受害孩子。

洋房

竇漪房 發表於 21-12-25 20:40
之前有保良局特殊幼兒中心護士打小朋友,都係告唔入,呢單好彩有小職員睇唔過眼同家長講,家長買智能手錶俾 ...

妳講得好啱,我仔仔係sen喺保護兒童會返得好開心進步又大,返而中途有S位去咗恊康身體有大人做成傷痕,喊住唔返

之後急急腳返番保護兒童會

想表達呢件事個老師好不仁傷害幼兒令人心痛,但其實其他保護兒童會老師係好有愛心,我仔仔每天返學放學都開開心心。

男爵府

係被市民揭發,否則一直存在

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

好多黑心衰人鍾意蝦小朋友小朋友無反抗意識&能力

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

之前有保良局特殊幼兒中心護士打小朋友,都係告唔入,呢單好彩有小職員睇唔過眼同家長講,家長買智能手錶俾小朋友戴返學錄佢音至爆出嚟,另外匡智會院舍整到個智障青年斷手,都係不了了之,呢個世界好可怕

珍珠宮

catlover1026 發表於 21-12-25 13:30
香港保護兒童會院舍「童樂居」的3名女職員,因涉嫌虐兒被捕。據悉,警方經調查後,發現更多被虐待兒童,令 ...

原來虐待會致真, 細路仔成世人陰影

大宅

catlover1026 發表於 21-12-25 13:30
香港保護兒童會院舍「童樂居」的3名女職員,因涉嫌虐兒被捕。據悉,警方經調查後,發現更多被虐待兒童,令 ...

如果份工做得唔開心或唔鍾意份工,其實可以搵其他工,唔一定要留底,相信唔會有人迫呢幾件人渣留底,點解要虐待小朋友?佢地已經來自唔完整既家,點解仲要咁對待佢地?點解唔俾多啲愛佢地,佢哋將來既路可以點行落去,仲點可以對呢個世界有信任?極心痛,希政府可以重判,一定要做到有阻嚇性,因為對呢班小朋友既將來有極大影響

珍珠宮

幼童本身已無親人照顧,而家仲要俾人虐待,叫佢地大咗點敢相信人??
父母無能力真係唔好生,害死啲小朋友,自己拍下個蘿友就走人,不負責任!

子爵府

2021可愛聖誕B勳章

真係冇陰功,一定要徹查,曝光嘅18宗,未曝光嘅仲有幾多宗⋯真唔敢想像

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

catlover1026 發表於 21-12-25 18:07
希望拉曬呢啲人

係~

琥珀宮

畀面勳章

SandyKL 發表於 21-12-25 17:50
社工界都好黃,否則都唔會選出上屆邵家臻,今屆狄志遠出嚟。社工界只想維護自己權益,付出對得住自己份糧 ...

成班友仔,正事又唔做好,一日政治上腦,人工又高但責任就嘔想負,個個邵家X 就最垃圾

男爵府

回覆樓主:

仲話唔知咁係虐兒,但又識揀無父無母既打

男爵府

回覆樓主:

呢間個名同本身最大反差

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mln 發表於 21-12-25 18:50
這是披羊頭賣狗肉

希望係冰山一角 ,唔想見到同類慘事發生,包括安老院虐待老人

珍珠宮

回覆樓主:

這是披羊頭賣狗肉

大宅

coconutchung 發表於 21-12-25 14:17
冰山一角,好多社福機構都掛羊頭賣狗肉。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/3 ...

依間正垃圾,依間仲係咪仲營運?

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

EEQQ68_CACA 發表於 21-12-25 18:42
作為保護兒童既機構,居然未有善待照顧孩童,還受到虐待,政府必需正視檢討,現今社會,真係一單都嫌多,施 ...

香港對虐兒案判得太輕,之前虐待22個月女嬰致死都係判5年4個月 ,公道已經唔存在!

子爵府

回覆樓主:

離晒譜,要捉晒佢地

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

作為保護兒童既機構,居然未有善待照顧孩童,還受到虐待,政府必需正視檢討,現今社會,真係一單都嫌多,施虐者應予以重罸,不能姑息,以收阻嚇作用。

首頁

尾頁

跳至