自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

頭先六點半新聞,有人都提議開放而家閉緊館嘅體育館,暫時收咗訓系醫院門口嘅病人先。醫管局、衛生處、民政事務處等點解完全唔安排?見到新聞,確診嘅老人家啲老人家,bb仔真係覺得好慘好慘。

醫管局真係完全冇反應,由得啲老人家瞓街瞓足5日。

付圖:以我所知當中有好多間而家系閉館,冇人用。

大宅

回覆樓主:

每次疫情,民政事務署都係第一時間拉閘, 民生事務一概不理,約打針約檢測派飯派樽仔港康碼其實可以交俾佢地做

男爵府

POLLY88 發表於 22-2-19 12:35
希望大家抗疫行先,不要鬥,不要死撑,明知唔够人手,醫者父母心。天寒地凍,於心何忍。
...

認同!希望所有醫護及抗疫人員眾志成城,心繫病人,齊心打好呢場仗。希望私家醫生及護士盡量伸出援手,為公營醫護搭把手!

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cindy618 發表於 22-2-19 13:08
有位媽媽抱著個bb狂扭喊,個2歲妹妹無得抱只能掹住媽媽腳都喊緊,好心up
...

係香港見到呢個畫面,好心酸,好陌生

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cindy618 發表於 22-2-19 13:10
我諗前線們都好心up,但礙於種種,都唔知可以點

唔理內部運作係點,病人的不應受如此對待 ,仲要係不能自理嘅老人居多

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

MC媽 發表於 22-2-19 13:11
我都係有諗過教堂,好多國家打仗時都開放教堂做臨時醫院啦。
雖然今次係同病毒打仗,性質有啲唔一樣但過後 ...

非常時期,我以為各宗教都係向善,可能有原因我唔識啦

子爵府

cindy618 發表於 22-2-19 13:06
我有諗過,點解教堂唔舉手開放,因為啲長椅釘實係地?

又諗私家醫院好多拒收發燒,強檢人士,點解非常時期 ...

我都係有諗過教堂,好多國家打仗時都開放教堂做臨時醫院啦。
雖然今次係同病毒打仗,性質有啲唔一樣但過後狂消毒咪得囉。
不過宗教團体應該唔肯將個教堂借畀政府。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kittylam 發表於 22-2-18 20:25
呢幾日咁凍,諗起都慘莫講有病嘅老人 ,醫者仁心?

我諗前線們都好心up,但礙於種種,都唔知可以點

瑪瑙宮

TingTing 發表於 22-2-18 18:52
6點半新聞,BB/細路/老人家。睇到眼濕濕

有位媽媽抱著個bb狂扭喊,個2歲妹妹無得抱只能掹住媽媽腳都喊緊,好心up

瑪瑙宮

回覆樓主:

我有諗過,點解教堂唔舉手開放,因為啲長椅釘實係地?

又諗私家醫院好多拒收發燒,強檢人士,點解非常時期唔幫手,因為根本裡面無醫生?因為私家醫生係收錢有症先返去

如果係咁,仲有咩方法?

侯爵府

小華子 發表於 22-2-19 09:25
緊係唔得,廁所有幾大?根本唔可行。唔通收10個又整一大輪咩,完全浪費資源。

...
緊係? 其實你有冇用過康民處體育管架

男爵府

eggcarol 發表於 22-2-18 19:03

大陸有成千醫護已經預備好、隨時過嚟幫手,喺醫管局高層話 ...

希望大家抗疫行先,不要鬥,不要死撑,明知唔够人手,醫者父母心。天寒地凍,於心何忍。

象牙宮

回覆樓主:

要肯定有係感染至得喎!唔係咪全館人中晒

複式洋房

回覆樓主:

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Augesttime 發表於 22-2-18 19:05
無疑這些地方係空置,但人手點樣分配去?
點處理醫療廢物?
如果急救,係門口入醫院快?定呢d山卡啦場館等 ...

同意!不過,之前同朋友討論過,其實係咪可以係幾個大嘅、附近少民居、離醫院不算遠嘅-體育馆(如紅館)等,加簡單設施去安排呢啲等候者先呢? 當然,無諗到人手安排方面,純粹見到情況好慘,諗吓係咪有更好安排。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

唔係有無蓋嘅問題,係配套問題,體育館沒有單向通風系統,唔好諗得咁簡單。

子爵府

人手問題
空氣傳播
呢個都係考慮問題

男爵府

美味 發表於 22-2-18 20:15
如果係因為唔夠人手,點解醫管局要拒絕國內醫護嚟幫手

HA怕大陸医護取代佢哋,之后香港医護就冇bargaining power

珍珠宮

希望中央可以多派醫護落黎救下香港市民! 根本明眼人睇都知是不夠醫護人手!

公爵府

mcs74 發表於 22-2-18 19:11
街邊通風最好,所以齊齊訓街

咪係,運動場都提議得出口,咁醫院瞓停車場都無問題啦。

首頁

尾頁

跳至