自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

大宅

教聯會訪問了逾千三教師,你哋點睇?

大宅

阿仔小五班主任尋晚十點鐘仲喺學校打電話嚟問阿仔情況, 另外我家姐教小學佢都話工作量多過面授。
每天進步一點點

子爵府

如果林鄭堅持在未清零情況下要恢復面授, 好肯定佢係借班學生黎谷針黎開關與毒共存, 唔係真心為學生好。 正等如之前借班老人家過橋, 令大量老人家因而死去谷針一樣, 手法卑劣!

子爵府

回覆樓主:

打工仔唔想返公司...鍾意home office

洋房

有無講點解

男爵府

今日D國家隊又話點解4.19復課
其實係咪唔復課就以後都冇疫症?
點都要回復正常生活,唔通日日work from home?

國家隊只係得把口,政府廢極你不停插,你哋又唔幫手,只係刷存在感俾國家睇你地「功績」

大宅

回覆樓主:

我諗老師唔贊成復課原因唔一定係唔想做。只係考量學生安全性。上zoom,幼稚園一日要分幾次講同一內容,要錄好多video. 小學仲慘,小朋友只係upload 一次功課,老師係改完之後,逐個學生upload返d改正功課比學生改正。姨甥女收返份改正功課時,係半夜12點幾。9點幾,老師仲會催佢交功課。。。。半夜派還功課,唔係淨係得1個老師會咁做,我其他朋友都有類似狀況。。。。改唔完,upload唔完,真係收得工?我覺得上網課,老師只會更多野做。。。。BTW, 本人支持復課,唔想小朋友無左生活小圈子。但我亦唔會諗只係老師想偷懶。。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

青青河邊草 發表於 22-4-1 01:08
對,好多唔識教育為何物嘅人,日日係度嘈。教育如果只係將啲書講曬出來,咁AI做到啦,做乜要俾幾萬人工?
...

Agree!

Zoom 都可以等同面授既,其實教育局整套網課,每人一個獨立AI老師,炒曬香港D老師得啦。

侯爵府

mandy952 發表於 22-4-1 00:00

要返,係屋企返嘛,真係好辛苦喎,已經3年,如果zoom係ok, ...

對,好多唔識教育為何物嘅人,日日係度嘈。教育如果只係將啲書講曬出來,咁AI做到啦,做乜要俾幾萬人工?

侯爵府

miss321 發表於 22-4-1 00:09

PN 先要學群體生活。

絕對同意。唔病過唔識大。我地係咁,我啲細路都係咁,大到咁上下就有抵抗力。成日怕呢樣果樣,一有病毒就不堪一擊

侯爵府

回覆樓主:

鄧飛做左議員就同政府對著幹,睇怕又另外一個教協

男爵府

Jessicakyy 發表於 22-3-30 08:03
係既,係私校。。。我們 向學校提出 如果係zoom我哋會繼續上堂,都有建議佢哋會唔會分批上堂點知學校就話 ...

PN 先要學群體生活。
我小朋友係PN 我會返。幾多單都好,已係一種風土病。邊種病毒都好,都會對抵抗力弱的人不利。流感,腸病毒等等,小朋友年紀細,抵抗力差都可以變到好大獲。
你中omicron = 中傷風感冒咁易。
不喜勿插,每人有個人意願。

琥珀宮

親親我好媽 發表於 22-3-31 23:47
老師上網課唔係返工?學校停課代表老師唔洗返工?真係要幾無腦先可以講得出
...

要返,係屋企返嘛,真係好辛苦喎,已經3年,如果zoom係ok, 其實唔使請咁多老師啦,搵一個開zoom, 全港學生一齊上就得啦
返工最低嘅定義應該係工作地點返工,唔係屋企囉,d老師係屋企開zoom,網絡又差,成日跳出跳入,半個小時一堂,學生戶口無端端又比人掟返出去,淨係叫其他唔聽話嘅學生開鏡頭都成十分鐘,你有冇係學生嘅角度去睇成件事?
一個專業嘅老師係應該係學生嘅角度去睇,點樣先令學生有最大嘅得著,唔係大大聲無腦咁話自己有返工就得囉,不過又唔係個個老師都咁唔專業嘅,至少我仔學校嘅老師都好想復課,佢地話咁先係對學生最好

禁止訪問

禁止訪問

大宅

啲老師可能覺得zoom少嘢做好多
但家長又覺得唔面授學唔到嘢

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章

打咗針,可以上實體課,加個鏡頭影住老師,未打針嘅就坐屋企睇。到時啲家長就會驚蝕底,嗱嗱聲去打針!咁樣就法,都唔係路,叫你打針,你唔打針,拖拖拉拉成三年,冇理由叫打咗針嘅,去就啲唔打針㗎囉!
Minniemouse:-P

子爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

真係唔明點解咁多家長支持咁快面授
依家仲每日有七八千宗
仲未知4月會回落成點
你哋自己出出入入唔擔心?
疫情咁耐除咗去打針 強檢
我真係唔敢俾d小朋友落街

首頁
12345...18