夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第一回

婚姻八年,有兩個小朋友呢兩年我冇做嘢。老公負責養家!
佢好錫小朋友,會幫小朋友報興趣班揀學校
晚上會同大仔溫書打機
経常買好多日用品返屋企
星期日family day
但係佢對我態度好差,只要唔合佢心意,佢就會話我低能,垃圾
我通常都唔會忍,會鬧番佢,但係佢掉番轉覺得我冇理取鬧,唔理我
我send msg 比佢,佢連睇都唔睇
有時嬲到話離婚啦,你咁唔鍾意唔洗忍!佢都完全當我透明!
好唔開心,我覺得佢d態度好黑人憎但我睇到佢嘅優點
而佢從來冇睇到我嘅好,剩係一有乜嘢唔合意就話垃圾

禁止訪問

侯爵府

crystalina 發表於 22-6-15 08:20
回覆 anna59 的帖子

我同老公係有物業,但名係我名下,當初首期我有比一半,供係佢!如果真係要分得清楚, ...

工人都做唔到乜都唔好有意見,佢應該娶個啞嘅

複式洋房

回覆樓主:

應否離婚這個問題暫時答唔到你住,
因為要睇佢以下點回應

你可問他,再咁落去,有離婚這個念頭,看佢如何反應

你不用唸太多離婚之後什麼什麼點處理,這些是後話。。。

但你必先告訴他“你既存在”,如佢咁潚哂話無問題既話,你也可淡然告訴他 “你將會處理”。。。到時你慢慢再唸吧

子爵府

其實啲男人追你嗰陣就山盟海誓,
娶左返黎當你乜都唔係。
有感,單身永遠是最好的。

子爵府

你老公可能有狂躁,強迫症。

複式洋房

crystalina 發表於 22-6-14 08:54
晚上會同 ...

事出必有因,係咪你地無性生活好耐啦?

侯爵府

yantung2010 發表於 22-8-14 09:45
樓主老公係個自負既人,佢一開始根本就已經睇唔起樓主,娶樓主應該只睇外表,諗住娶個花瓶返去,點知樓主又 ...

我請過工人,即使同工人講主人係我媽,但我發覺工人就只服從或討好出錢果個。我媽唔滿意,工人係會毋視命令,黑面,駁咀,故意刁難,什至作對。不過我媽同我講,我會教訓個工人,但阿媽唔識做,我唔係度,好快又故態復萌。
樓主情況正如我媽,公司唔得上司賞識既中層,上下受氣。

侯爵府

樓主老公係個自負既人,佢一開始根本就已經睇唔起樓主,娶樓主應該只睇外表,諗住娶個花瓶返去,點知樓主又要有自己意見,所以佢就更加用呢d說話打壓樓主,要樓主做番花瓶。

大宅

crystalina 發表於 22-8-9 08:23
回覆 bbfongyy 的帖子

同意!老公覺得冇咗呢個工人會好麻煩,之前全家中COVID但最初 我同大仔未中,佢提出 ...

你之前工作係空姐,基本上好多時間頭家係由老公同工人打理。個工人姐姐咁幫得手,你都同老公講要抄佢換人,真係不了解持家那些困難,不能怪你老公話你。

你老公把口係超衰,係要正視,但你也要檢視下你的提議是否真是對成個家庭有得着!如果只是製造更加多麻煩的確令人討厭。另外一味爭拗只會家嘈屋閉同埋破壞感情你自己好好反省一下!

照數計你做服務性行業應該好知道唔同人嘅心態,點解你好似完全唔知你老公嘅心態!

侯爵府

同意!老公覺得冇咗呢個工人會好麻煩,之前全家中COVID但最初 我同大仔未中,佢提出 ...

D工人最中意恰阿mom, 如果你c6对你態度吾好佢更加吾驚你....我以前都經歷過、又湊細路又受工人氣、真係谷爆;仲要你老公都比氣你受;你返工好过!

不過你老公愛錫D你、肯理屋企嘅事都好....我老公係乜都吾理、又唔覺佢愛D細路、佢对我態度好都冇用

侯爵府

回覆樓主:

你c6係咪處女男?

大宅

Belavizio 發表於 22-6-19 07:07
回覆 crystalina 的帖子

睇曬所有留言,樓主你要建立番你係屋企個位置同角色先,你老公同個工人已經足夠維 ...

好同意。

你舉的幾個例子,我都覺得你老公有點道理。

你都唔識打理頭家,就配合老公意見吧。一頭家+兩件小朋友 = 大把嘢煩,你老公幾乎要搞晒,仲要做生意,都幾大壓力。

男爵府

crystalina 發表於 22-6-14 15:27
回覆 anna59 的帖子

因為想大仔有個伴覺得關係好咗,諗住大家都會改變

這想法只是你一相情願

大宅

虎到金來勳章

crystalina 發表於 22-6-14 08:54
晚上會同 ...

佢都唔愛你,你話係咪應該離婚呀

禁止訪問

別墅

畀面勳章

心平氣和同你老公傾下
比佢知個工人唔專重你

叫佢做野都可以唔應你
就係呢樣野已經足夠

同佢講唔會抄個工人,家裡既事情你會管理好,但希望個工人唔會只專重出糧比佢既人。只要你攪得掂頭家,請乜工人都唔係重點。

叫你老公開口同工人講,以後係mom負責出錢請佢,有乜出糧續約既問題搵你,咁個工人就唔會咁吋

大宅

認識瑞士牛牛第一回

同意!老公覺得冇咗呢個工人會好麻煩,之前全家中COVID但最初 我同大仔未中,佢提出我同大仔去第二度,細仔交比工人照顧就ok
講緊明明每晩半夜係我照顧細仔,仲要佢發燒中
點解老公放心比工人都唔覺得呢個moment 有媽媽緊要d
坦白請到呢個工人真係唔知好唔好彩
就連我咁唔like佢都要承認佢工人表現係幾好,對小朋友都好!
對阿sir態度都好
淨係恰我一個,完全對我態度勁差
我叫佢做野永遠no response
心情唔好仲會駁咀
但轉個頭佢就會做你叫佢做嘅野⋯
我日日都受工人氣

別墅

畀面勳章

回覆樓主:

似乎條題錯左

應該係「我如何炒左個有持無恐既工人」

你老公覺得工人在家庭內角色比你重要。

老婆在家裡唔駛做享福,又無能,無左呢個工人就大鑊果隻。

男人睇唔到你作為ftm既重要性
你角色只係有工人,有錢駛,小朋友既媽媽。

攪到好似要同個工人去爭寵咁

大宅

唉 一模一樣 但我身無分文 想走都無能力既然你老公吾需要你 點解你吾返工 我想返都無得返 要湊住兩件 我仲差一年就可以做野 我都係到忍 自己衰d講句 如果我走 吾會帶小朋友因為跟我只會捱苦

首頁
12345...7

尾頁

跳至