自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

19歲少女跳軌失雙腳右眼 用畫作勉勵抑鬱同路人:將啲感受畫出黎

香港青年協會與中電合辦的「中電新世代,新動力獎勵計劃」今(6日)舉行頒獎禮,表揚20位勇於面對生活困境的青少年。其中一位得獎者為今年19歲的林雍嵐,她在兩年前曾因受抑鬱症困擾,選擇跳軌結束生命。獲救後雙腳被截肢需要以輪椅代步,不過她仍樂觀面對,更以藝術幫助同樣受情緒困擾的人。

跆拳道明日之星17歲自殺須截肢 逆境自強不息今獲嘉許

就讀瑪利諾修院學校中學部的林雍嵐在跆拳道場上發光,十多歲就被掛上「明日之星」美譽,但17歲那年,受抑鬱症困擾選擇跳軌結束生命,幸被獲救但雙腳被截肢需要以輪椅代步,亦失去了右眼,臉部破碎:「那時候我是一位運動員,雖然我看似有很多的成就,但其實我每晚都不能入睡,更會自殘釋放情緒。有時我甚至會跟自己講我今晚就想死。」

雙腳截肢需輪椅代步 長達十個月治療獲家人朋友支持

在其中一晚搭車回家到九龍塘站時,雍嵐便跳了下軌道。幸被獲救但失去了右眼,臉部破碎,雙腳被截肢需要以輪椅代步,長達十個月的治療,林雍嵐幸得到朋友和家人的支持。「我以前不懂如何與別人分享自己的情緒、困難,這件事之後我學懂了如何與朋友分享自己的情緒。朋友聽完我的問題後陪伴我、安慰我,令我變得更堅強。」

從前不向家人訴心情 如今感到愛 林雍嵐:家人都包容我

林雍嵐坦言,以前不會向家人訴說心情,但發生這件事後令她更感受到家人的愛,「意外後,我脾氣很差,經常發脾氣,但家人都會包容我。現在我要坐輪椅,很多事情都無法獨自完成,家人都願意幫我。」

2年過去,林雍嵐坦言,仍在學習與情緒病共存,嘗試以冥想排解心情。除此之外,林雍嵐亦以畫畫抒發情緒:「畫畫對我來說是最自然可以抒發情緒的媒介,我不用計劃要畫什麼,我感受到怎麼就畫出來。」

去年辦個人畫展 以畫作勉勵他人走出困境

林雍嵐更於2021年舉辦個人畫展,透過分享自己的畫作及經歷,勉勵受情緒困擾的人走出困境,她希望繼續朝視覺藝術方向發展,除此之外亦會探索作為輪椅使用者也能參與的運動。

伯爵府

其實簡單啲講係咪好勝心太強

男爵府

MiMicc南 發表於 22-8-9 12:29
睇左下d報導,話入唔到所以開始病,唉,對自己要求太高,已經樣樣都好出色,運動畫畫舞蹈學業都係精英,好 ...

係咪從小父母好高期望

子爵府

crt1234 發表於 22-8-9 22:39
我唔明白點解咁多JM話父母慘
父母某程度要負上一定程度責任

所以我都無再出聲,好多人有事就第一時間就話老師錯、教練錯、救生員錯,打工收人工的錯,自己父母呢,唔知啊睇唔到無留意,不過是但啦,人地錯哂咪錯哂囉,最終邊個受番哂

子爵府

哈比族 發表於 22-8-9 13:03
教練有相對責任,咁佢父母責任會唔會更大?
唔係有咩出事就話老師責任先
同埋我相信教練見佢係一 ...

我唔明白點解咁多JM話父母慘
父母某程度要負上一定程度責任

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

何必呢!父母一世都好心痛

公爵府

珍珠宮

2024年龍年勳章

kathylo 發表於 22-8-9 20:43

若佢既belief係離地既,甚至係有誤解,導致佢出現極端行為, ...

總之,呢d病無錢就無得醫,政府無支援,有都都只係治標不治本,意思意思一下

大宅

72leelily 發表於 22-8-9 14:25
親戚做保安當時未有最低工資
時薪得20元
縱使我知佢個仔應該睇私家較好

唉,政府係呢方面既支援係好有限。

大宅

bobomia 發表於 22-8-9 14:30
其實治本係咪要改變佢嘅belief就得?

若佢既belief係離地既,甚至係有誤解,導致佢出現極端行為,就要做心理方面既治療,係有效過食藥。呢個都係精神科醫生講既。但心理既治療需要時間比較長。

大宅

父母完全唔知?外地工作?

珍珠宮

2024年龍年勳章

哈比族 發表於 22-8-9 15:17
是但啦,最大責任係教練,教練處理得唔好,累到個女仔,教練最錯
...

最大責任唔係教練,但係教練冇盡责任通知家長。

學生成件袍都係血,教練都唔通知家長,離譜!

子爵府

bobomia 發表於 22-8-9 14:25
佢要刻意隱瞞父母,就算父母關心佢,佢都唔會講架啦。我諗你有啲野都唔會同父母講啦,係咪?

唔係叫教練 ...

是但啦,最大責任係教練,教練處理得唔好,累到個女仔,教練最錯

子爵府

哈比族 發表於 22-8-9 13:03
教練有相對責任,咁佢父母責任會唔會更大?
唔係有咩出事就話老師責任先
同埋我相信教練見佢係一 ...

佢教練係好愛錫學生,當半邊女/半邊仔咁,不過比較老派,唔係好識用軟功氹人….小朋友/青少年未必即時感受到佢嘅關愛

珍珠宮

2024年龍年勳章

kathylo 發表於 22-8-9 14:13
過來人,我大女都有這些極端行為。有一年反反覆覆出入醫院,但發現入院唔係幫到佢好多,政府資源有限,食藥 ...

其實治本係咪要改變佢嘅belief就得?

珍珠宮

kathylo 發表於 22-8-9 14:13
過來人,我大女都有這些極端行為。有一年反反覆覆出入醫院,但發現入院唔係幫到佢好多,政府資源有限,食藥 ...

親戚做保安當時未有最低工資
時薪得20元
縱使我知佢個仔應該睇私家較好
當時中大心晴行動
最平行為治療45分鐘500元
點敢提出叫佢去
不是短時間根治
如你所言食住葯病發不受控
入急症轉介去精神病房住一段日子

珍珠宮

2024年龍年勳章

哈比族 發表於 22-8-9 13:51
我梗係明,我意思唔應該好似怪獸家長咁,有咩第一個出黎指責怪教練、怪老師,點解唔關心自己個女,對自己 ...

佢要刻意隱瞞父母,就算父母關心佢,佢都唔會講架啦。我諗你有啲野都唔會同父母講啦,係咪?

唔係叫教練去輔導佢,只係如果教練做多一步通知父母嘅話,父母可以早一啲去處理。

咁大件事都唔通知家長,教練而家呢個做法非常唔理想,只係將問題壓落去就算

大宅

回覆樓主:

做這類型既家長都要好有耐性和觀察力。

大宅

回覆樓主:

過來人,我大女都有這些極端行為。有一年反反覆覆出入醫院,但發現入院唔係幫到佢好多,政府資源有限,食藥幫唔到佢,因為佢係心理問題多過生理問題。政府既臨床心理要排半年至1年才可見一次,有緊急野只會叫你入急症室,跟住就入院兩三個月,只係保住條命仔,不能解決真正的問題。於是,我地幫大女找私家精神科和私家臨床心理。經過多年密集的心理輔導,開始調整返佢既思想,慢慢放下佢既執念,行為上才有真正既改善。
另外,家長與兒女的溝通都好重要。我大女唔會主動講,但我觀察到佢唔對路,就會主動同佢傾,有時傾下佢會自己講多d,有時我估下,問佢我估的啱唔啱。

Kanyin    發表於 22-8-9 14:37

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

界到隻手甘樣父母都唔知系咪有D過分?人人都有壓力,只系多定少同承受能力唔同。

首頁
12345...7

尾頁

跳至