自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

想問吓各位媽媽,你哋嘅小朋友默中文詞語會唔會係填充題,但係仲要不提供詞語,我意思即係要你哋自己要死記住嗰課書嘅十幾隻詞語,到默書嗰陣時填番落去個填充題到,我教個仔教到好沮喪,次次默中文我都好大壓力,其實我個仔都好努力去溫同記,其實默書係咪真係要死背爛背呢!我記得以前細個默書老師讀一個詞語我哋默一個詞語,但係唔知點解而家好似一定要你背,其實背默詞語嘅含義係乜嘢呢?我想同佢轉校唔想佢咁辛苦,但我對我住呢邊嘅學校又唔係好熟,又冇乜人可以問,我唔知可以點。但係我個仔默英文又完全冇問題,其實有時我諗係咪佢中文比較差,所以先有呢啲情況呢!

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

學校進取有好有唔好啦,我女間學校hea爆,又會驚佢升中跟唔到姐
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

子爵府

睇多d圖書,默書自然有進步

男爵府

其實我反而鍾意你仔學校呢類,讀出嚟俾你默其實無乜意思,識寫識用先係重點。

其實默得既範圍,都應該係重點學左先默,一課11、12個生字,要識哂其實真係咁過份?

子爵府

C.Humphrey 發表於 22-10-23 19:10
我相信人的本性係有好奇心、求知慾,如果睇書可以令佢滿足到好奇心、求知慾,小朋友就會愛上睇書,所以我 ...

3 聯有? 好啊 , 我再研究點撻佢

謝謝哦(emoji)(emoji)

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

每次默書背1x-2x 詞語,嚟自3-4課課文

我會教佢分類背,e.g., 動詞、形容詞,以便回答不供詞部份

另外有一part 背默/讀默
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

複式洋房

皮質醇 發表於 22-10-21 01:53
想問吓各位媽媽,你哋嘅小朋友默中文詞語會唔會係填充題,但係仲要不提供詞語,我意思即係要你哋自己要死記 ...

我細女學校係, 中文默書默詞語部分等於不供詞填充。
大仔就唔係,但係我喺大仔初小嘅時候同佢溫中文默書,都盡量用不供詞填充嘅方法同佢溫詞語,即係會作一d句子畀佢填詞語( 咁樣做其實我係想到測考嘅時候温不供詞填充部分可以温得輕鬆啲)
每次默書詞語部份大概係十零個,我又冇話要佢哋背曬啲詞語,因為搵多幾次其實佢哋會記得大概有乜嘢詞語可以用。
不過佢哋自細都有閱讀習慣,亦比較鍾意閱讀中文書,可能因為咁樣會幫助大啲。

翡翠宮

牛年勳章

lemonlemoncc 發表於 22-10-23 17:40
係, 造句, 填充, 圖片都可以考到佢哋識唔識, 謝謝指教

但我小朋友唔鐘意看書 ...

我相信人的本性係有好奇心、求知慾,如果睇書可以令佢滿足到好奇心、求知慾,小朋友就會愛上睇書,所以我覺得唔係天生既問題,係搵唔搵到方法令小朋友愛上閱讀。
唔知你小朋友幾大,愈細既小朋友未經大世界污染愈易入手,去圖書館閱讀放題搵一啲可以撻著細路既書,或者打探同輩鍾意睇咩書大家有話題/交換圖書。
建議你睇汪培珽《餵故事書長大的孩》,對家長好有啟發。
attach1/tmp/phpftQg4J

子爵府

C.Humphrey 發表於 22-10-23 07:59
要測試小朋友明唔明個意思可以叫佢地造句,平時學校有造句功課,當然最好係配合海量閱讀,我女係勁鍾意睇 ...

係, 造句, 填充, 圖片都可以考到佢哋識唔識, 謝謝指教

但我小朋友唔鐘意看書, 已經講到好生動又扮聲又做動作 
點先令佢鐘意? 我細個本身都鐘意看書, 係米天生有小朋友唔喜歡?

翡翠宮

牛年勳章

lemonlemoncc 發表於 22-10-22 09:08
係, 默書真係肯溫就已滿分, 同埋考記性
但其實最重要係佢明個個字唔係死記!

要測試小朋友明唔明個意思可以叫佢地造句,平時學校有造句功課,當然最好係配合海量閱讀,我女係勁鍾意睇書,中文書一年睇超過500本。

水晶宮

回覆樓主:

我仔初小時温中文默書又係用好耐時間,直至學校教查字典之後,佢對字的部首及部件有深的認識,記字就開始快咗。建議樓主在長假期時教小朋友部首部件,會有幫助

男爵府

皮質醇 發表於 22-10-21 02:38
津小34校網

試下搵間直資或私校(龍),真係無咁大壓力。
我小朋友原本讀津小,小三轉校去讀私龍,真係無壓力,依家小五學校無呈分。
我放手比佢自己跟,得閒睇下跟下,so far放手後佢自己都跟到8、9成。

子爵府

2018復活節勳章

呢d 唔係默書。。
係小測不供詞填充吧

男爵府

如果默書唔計分就睇開啲,中文我哋有時讀默,有時背默,無填充,不過練定無壞,反正考試都會有不供詞填充。
默書已經咁,測考點算?六年小學六年中學已經12年,大大小小咁多個試,緊張得幾多年?
反而小二開始要作文,真係一個頭兩個大寫親都過百字,每次作文都要發脾氣扭計

大宅

961123 發表於 22-10-22 10:49
唔係講笑。中文科都唔係容易㗎。 已經同我哋以前讀嗰啲唔同

係非常唔同,而家嘅字同我哋以前教寫嘅都唔同,所以有時教小朋友寫字都要睇清楚本書先至可以話俾佢聽,有時老師話佢錯字基本上我都唔知錯乜,因為老師執字都執得好嚴

象牙宮

回覆樓主:

唔係講笑。中文科都唔係容易㗎。 已經同我哋以前讀嗰啲唔同

伯爵府

皮質醇 發表於 22-10-21 01:53
想問吓各位媽媽,你哋嘅小朋友默中文詞語會唔會係填充題,但係仲要不提供詞語,我意思即係要你哋自己要死記 ...

咁奇怪

我地都係就咁默課文同詞語咋

男爵府

咁既方式默書好, 唔係死記硬背咁簡單, 係要你明白同識運用。

子爵府

C.Humphrey 發表於 22-10-22 07:30
有利架,創意默書部分老師會spot out邊啲同學真係中文叻(課文默書只要勤力就可以滿分),到做task(例如p ...

係, 默書真係肯溫就已滿分, 同埋考記性
但其實最重要係佢明個個字唔係死記!

但香港讀書著重死記, 如何令小朋友明白固中意義?

翡翠宮

牛年勳章

lemonlemoncc 發表於 22-10-21 23:52
都幾得意隨佢哋默令佢產生成就感?

小朋友默書叻, 其實有冇利?

有利架,創意默書部分老師會spot out邊啲同學真係中文叻(課文默書只要勤力就可以滿分),到做task(例如pre writing task) 老師會用異質分組,叻既同學做組內小老師,差啲同學坐前啲老師易關顧。

首頁
12345...7

尾頁

跳至