自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

見到隔離post,話抱住小朋友同老人家無人讓座,另一個post,話唔會食別人送的homemade 食物,覺得世界變了。
以前,無關愛座,見到有需要的人,大家都會讓座,現在的說法是,我比左錢坐車,我有權坐,你無得坐,是你的事,與我無關,你要坐,自己比錢坐的士。好冷漠。
以前,逢自家制的,都包含別人的心意,會珍惜,送得比你,一定是相識的人,點會諗人害你,現在的人,諗到人地會落毒咁,仲要一手就掉。
人心太恐怖

~喵~    發表於 23-1-18 09:25
babycam    發表於 23-1-16 16:38
loved    發表於 23-1-16 12:45
la_source    發表於 23-1-16 11:18

公爵府

2024年龍年勳章

vivibabyvivi 發表於 23-1-16 11:32
香港幾時有過大家都會讓座嘅日子?

有呀、你未出世姐

珍珠宮

2023年兔年勳章

obligation118 發表於 23-1-16 13:17
讓座其實係雙向嘅,見到人有需要係會讓,但任何幫人都係出自自願,唔係必然。曾經見過啲例子,外表睇落健健 ...

認同!
我記得好耐之前呢度有位jm講地鐵車廂內見過一對夫婦(個老婆大肚)單打後生女唔讓座(佢唔係坐關愛座)個後生女話自己腳有事唔企得耐,個對夫婦唔信仍然繼續單打,之後個後生女拎醫生紙出嚟,然後個對夫妻下個站急急腳下車。
我N年之前做店員,企足九個鐘 放工雙腳板底痛又攰,特登坐地鐵倒頭車去終點站,可以有位坐,點知幾個站就有個老人家企喺我面前,我讓比佢。
第二日我同樣做法,之後又係咁,只不過換咗個大肚婆企我面前,我又讓。
以上個二人,唔該一聲都無!
當然,我此後放工情願行多十分鐘,去巴士總站上上層(坐返屋企,起碼有位坐,上層又唔洗讓。

~喵~    發表於 23-1-18 09:29

伯爵府

beehoneybee 發表於 23-1-18 07:18
唔好再用自己把尺,擺喺別人頭上,咁做,其實好唔識尊重別人,合理嘅就自然多人認同,有不同聲音就證明答 ...

說得對

伯爵府

五十步笑百步
每人睇件事都唔同 每人都唔會完美

珍珠宮

2023年兔年勳章

meko~ 發表於 23-1-16 19:07
https://www.sundaykiss.com/熱話/埃及小學生-gotrip-486763/

https://beauty.ulifestyle.com.hk/girlstal ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

大力大力 發表於 23-1-18 07:02
老老實實、我一直睇下去、真係打個冷震、香港竟然有甘多人、有這樣思想~
...

唔好再用自己把尺,擺喺別人頭上,咁做,其實好唔識尊重別人,合理嘅就自然多人認同,有不同聲音就證明答案有多種,唔好下下家長式上身「教訓」別人,請與時俱進。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

annahm 發表於 23-1-16 11:16
見到隔離post,話抱住小朋友同老人家無人讓座,另一個post,話唔會食別人送的homemade 食物,覺得世界變了。 ...

有冇聽過食物敏感 而家好多人都有

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

annahm 發表於 23-1-16 11:16
見到隔離post,話抱住小朋友同老人家無人讓座,另一個post,話唔會食別人送的homemade 食物,覺得世界變了。 ...

老老實實、我一直睇下去、真係打個冷震、香港竟然有甘多人、有這樣思想~

~喵~    發表於 23-1-18 09:28
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

rich8 發表於 23-1-16 23:29
就係世界變了,所以人心變了

香港教育爛了三十多年、失去了二代的年青人~

正如一些人認為學校每天要唱國歌、認同自己是中國人、是同學生洗腦、所以要離開香港~

現在很多人己不知道、什麽是修養、樂於助人丶公德心丶禮義廉恥......香港要撥亂反正、未來要努力20年~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

Gorgor0612 發表於 23-1-16 12:32
宜家D人矜貴左

同感
仲有,好多人係懶矜貴,好似講出來的挑剔行為,會現得自己嘅身份高尚
普通人家,嫌啲飛機餐難食喎,跟團話啲伙食差,返酒店淥杯麵.......

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

唔係世界變 係人大左 睇得個世界通透左

世事本來就係咁

琥珀宮

回覆樓主:

20年前,朝早返工坐隧巴,當時已可前2後8,仲有2個星期放產假,個肚有幾大可想而知,迫到下層企入最後,揸住扶手棍,企咗係個中年女人面前,佢望住我都冇讓,「唔一定要讓你」係佢眼神中傳送過嚟,我又冇所謂,覺得佢衰唔哂,起碼冇扮瞓覺,竟然有幾分欣賞佢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

由我出生起都唔會食除親人外的homemade食物,知人知面不知心,表面係好友,背後插一刀的賤人呢個世界大量喎!點知佢會唔會加料

男爵府

minniemouse131 發表於 23-1-16 14:39
樓主講得好好,讓個座啫,使乜諗咁多嘢,我見到有需要嘅人我一定僧起身(除非自己唔舒服),我唔會諗人哋想唔 ...

我做左三十幾年人,我一般嚟講都會讓座,而我遇到嘅一般嚟講都會好有禮貌咁講多謝。
又或者佢有冇講多謝我冇留意,因為我已經標咗起身,我無hard feeling

~喵~    發表於 23-1-18 09:27

公爵府

2023年兔年勳章

rich8 發表於 23-1-16 23:29
就係世界變了,所以人心變了

地球人嘅基因,係由猩猩、馬騮抽取出嚟,呢啲生物本身就有咁嘅特質

實驗証明現代文明,係唔會改變原始基因特質。

呢啲試驗樣本遲啲會自動進入自我消毀階段,唔需要特別處理。

男爵府

cheung2000 發表於 23-1-16 12:31
多謝你勇敢地企出嚟
我係認同另一個post嘅一少眾
唔係老馮要人讓,係慨嘆失去左嗰種自發嘅initiative...

同意!
睇嗰兩個 Post 覺得自己係異類。

抱住一個瞓著咗嘅 6 歲小朋友,
我覺得算係有需要,
如果自己冇不適,見到都會讓,
邊會諗到咁深入...

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

加菲貓3 發表於 23-1-16 11:27
就算以前,都唔係站站有人讓,一樣係有人唔讓,只係以前無咁多人上網,無話你知佢既心態。。。。 ...

我都覺得係咁!
其實一直都有發生, 只係以前無得拍片, 無得上網, 報紙又唔會賣呢D 新聞....... 而家資訊太發達, 所以你成日睇到聽到姐.....

加菲貓3    發表於 23-1-17 17:12
大事化小, 小事化毛.........

複式洋房

回覆樓主:

首頁
12345...7

尾頁

跳至