自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教大家;如果想用Wechat pay HK喺大陸消費,在香港時手機要做啲咩設定呢? 謝謝!

大宅

kiukiubb 發表於 23-2-24 22:53
今日問話要等20日先可以開通到

我哋當日做完中銀就話;大概兩個星期到會收到內地銀行寄嚟嘅卡

男爵府

lyh80115 發表於 23-2-24 17:02
有啲小店只貼微信及支付寶個人收款碼,我用雲閃付掃過,唔可以用銀聯信用卡扣錢;

有啲小店用聚合碼,一 ...

謝謝你解答

男爵府

STKKY 發表於 23-2-24 17:27
外謝大家回覆,我已經在香港中國銀行申請咗大灣區[開戶易]了

今日問話要等20日先可以開通到

男爵府

2024年龍年勳章

STKKY 發表於 23-2-11 00:29
原來係咁,係我誤解咗

我原意係想用wechat pay hk,至少可以搭到地鐵同喺大超市消費到

地鐵唔知,我有實體深圳通。
但去超市買野同埋喜茶係可以用wechat pay香港。我估係小店唔得,大型果d ok既。

大宅

回覆樓主:

外謝大家回覆,我已經在香港中國銀行申請咗大灣區[開戶易]了

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

用大陸身份證開既Wechat同用香港人用身份證或回鄉證開既唔同, 如果你要响香港用人民幣買嘢, 係要用大陸身份證開既微訊先比到人民幣, 記住身份同貨幣唔可以混為一談, 係有分別, 唔係個系統一樣就可以互通,國內銀行都係有分一類二類戶口, 香港人香港開既大陸戶口都好多限制
所以係好亂

翡翠宮

kiukiubb 發表於 23-2-24 16:10
唔好意思,想問你付款時只要開番云閃付嘅QR code就可以嗎?小店可以嗎?謝謝解答
...

有啲小店只貼微信及支付寶個人收款碼,我用雲閃付掃過,唔可以用銀聯信用卡扣錢;

有啲小店用聚合碼,一般支援雲閃付,就用到信用卡。

有啲鋪再先進啲用掃碼機,雲閃付開code被掃一般都用到信用卡。可以留意佢部掃碼機上大多有雲閃付標誌。

好多Apps用到雲閃付,我用過肯德基、美團、深圳通app乘車碼、瑞幸咖啡等;

微信掃碼點餐時,如已開通微信大陸錢包,付款會有雲閃付揀,咁又用到銀聯信用卡。

loved    發表於 23-2-24 21:04

珍珠宮

Rainy 發表於 23-2-24 16:31
咁如果有內地戶口, 但被凍結, 係咪一樣唔綁得?
凍結咗應該綁唔到, 綁到都用唔到

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

whyyou 發表於 23-2-11 00:01
因為你未開通國內錢包嘛,要開通就要有國內銀行戶口

咁如果有內地戶口, 但被凍結, 係咪一樣唔綁得?

琥珀宮

STKKY 發表於 23-2-10 23:15
想請教大家;如果想用Wechat pay HK喺大陸消費,在香港時手機要做啲咩設定呢? 謝謝!
...

有數據

男爵府

manman333 發表於 23-2-11 08:46
要用wechat 大陸(可以轉換地區錢包)一般人都以為一定要有國內銀行戶口,唔係㗎! 那是因為未激活大陸錢包 ...

唔好意思,想問你付款時只要開番云閃付嘅QR code就可以嗎?小店可以嗎?謝謝解答

大宅

阿笑 發表於 23-2-11 23:56
唔好意思,好混亂搞唔清楚 想借位一問
wechat係咪得一個app無分大陸同香港版唔同app?

你發到紅包,即係已經可以用到內地支付

水晶宮

Onlok 發表於 23-2-11 17:21
如果得港幣係wechat 請問切換完是否會自己兌人仔?

唔會

侯爵府

STKKY 發表於 23-2-10 23:15
...

如果你會經常回內地旅行, 最好都係回內地開一個內地銀行戶口及一個內地電話號碼, 數據咭沒有電話功能 收不到 SMS, 好多驗證做唔到。

我疫情前去過一次內地旅行, 發現冇內地支付係極度不方便, 回港後立刻去咗福田口岸攪, 果度過關後的聯檢大樓商場, 已經有中國銀行同幾間電訊公司, 我即時响果度開張內地電話咭 (要實名登記), 跟手過去中國銀行開戶口, 之後有職員幫你開通埋 wechat 內地錢包 (都要啲時間攪), 有職員幫好過自己試, 成個過程一個小時多啲, 之後繼續深圳一日遊, 食埋飯先返香港。

之後返香港繼續養住張內地電話咭 (一個月都係十幾蚊, 可在香港過數), 但因為疫情, 冇再返過內地旅行, 今年應該會再上去玩。

當時開戶口要有內地通訊地址 (不必是住址), 但現在香港應該有銀行可以開到內地戶口, 自己去問下, 印象中香港都有電訊公司, 可以提供開通內地電話號碼 (就係方便大家開戶口), 不過我個人覺得, 用最傳統方式, 即係直接上內地, 開電話咭, 開戶口, 係最妥當的做法。因為到時你身在內地, 有問題可以直接去返內地的開戶銀行及電訊公司處理。

大宅

回覆樓主:

唔好意思,好混亂搞唔清楚 想借位一問
wechat係咪得一個app無分大陸同香港版唔同app?

如果已經有大陸實名電話卡同大陸銀行戶口,錢包已轉大陸地區,亦可以發紅包畀大陸親戚,咁是否代表我可以經呢個wechat(用香港電話號碼開嘅)喺大陸啲舖頭付款呀?謝謝

大宅

姬絲汀汀 發表於 23-2-11 22:17
請問收取rmb利是後,要填什麼資料成功開設大陸錢包?

都係填番回鄉卡資料之嘛

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

sharebuy 發表於 23-2-11 00:20
我有國內錢包,但我無國內銀行

x2, 早5,6年前已經有微信大陸錢包,其實係唔係在深圳d商場連鎖店銷費,用香港錢包可以支付,自動兌換扣港幣?

男爵府

manman333 發表於 23-2-11 09:22
係可以收,早兩日巳幫朋友試過了,當時佢只有wechat hk (即未能顯示可切換地區錢包功能)那我就轉一蚊利 ...

請問收取rmb利是後,要填什麼資料成功開設大陸錢包?

男爵府

STKKY 發表於 23-2-11 00:31
點解嘅?

頭先睇到香港中銀可以開戶大灣區戶口,佢話唔駛國內電話號碼都用到

https://www.bochk.com/dam/crossborderservices/tc/accountopening.html

attach1/tmp/phplfMRQX

首頁

尾頁

跳至