自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

紀錄片《給十九歲的我》近日引起爭議,製片方英華女學校的辦學團體中華基督教會,香港區會總幹事王家輝表示,對事件感到傷心難過,指校方原本希望做到令大家覺得有教育意義的事,但最終與預期有很大反差,校方已經表明退出角逐金像獎「最佳電影」,希望傳遞「人比電影重要」的信息。他指,電影已暫停公映,即使主角可以接受包場放映,校方亦會暫停,希望可平伏到受困擾人士的心情。

王家輝表示,電影中受訪的校友並無拒絕溝通,指她們在早前發表的文章,亦無否定師長對他們的照顧,校方希望尋求解決方法,他就希望各方不要隔空對話,而是可以坐下來溝通。

至於電影導演仍會角逐金像獎的獎項,王家輝就指,導演可以有自己的決定,校方不能代為作出決定。委託導演兼校友張婉婷拍攝紀錄片《給十九歲的我》的英華女學校,昨日決定退出角逐第41屆香港電影金像獎最佳電影。

金像獎大會:未收英華退出角逐最佳電影申請 香港電影金像獎大會回應查詢時表示,至今未收到校方,就退出角逐最佳影片的正式通知或申請,如果收到通知,董事會將開會商議,重申會密切注意事情發展,審慎處理。

袁國勇:不知製成電影但拍攝程序恰當

《給十九歲的我》其中一幕是港大微生物學系講座教授袁國勇,在瑪麗醫院的實驗室向學生介紹醫生工作。袁國勇接受訪問時表示,當時不知道片段會製成電影,但他認為拍攝程序恰當,指導演張婉婷拍攝前主動聯絡他,表達希望帶約10名學生參觀實驗室,並在醫院部門主管及傳訊部同意下拍攝。袁國勇指,拍攝當日張婉婷相當照顧學生,有學生較為害羞,不敢提問,張婉婷主動幫助她們表達,亦鼓勵學生追求理想工作。

袁國勇又提到,自己曾出席英華女學校畢業禮,認為英華是一所好學校,校長及老師一視同仁教導學生,不分貧富。

原文網址:https://www.881903.com/news2/local/2475277

大宅

回覆樓主:

成年人要負責任,未成年人要負責任嗎?
隨年月增長,不同年紀有不同心態可以!
今天的我否定昨天的我,可以!
一個人的意願,要推翻以往,打倒他人,自我中心為大,如果大眾接受,是社會的可悲,沒有討論價值,

男爵府

mickeywinnie3 發表於 23-2-11 10:12
Agree !原本一齣令眾人反思很有意義的電影,花盡十年團隊的努力,今天無奈腰折,對!人比所有野重要,但 ...

同意!

公爵府

唔係細路 發表於 23-2-11 10:33
淨係睇到張導默默攬晒所有責任上身,由始至終批出上映既辦學團體、成件事最大利益者先至最應該被罵
...

伯爵府

redhot 發表於 23-2-11 19:11
我覺得團隊手法有美化冇醜化,最曳嗰個阿佘都拍得好可愛,細時輪輪盡盡嘅阿雀大咗都能獨當一面,如果張導 ...

如果人人好似你咁正面就好,天下太平
我未過睇套戲,但聽人形容,唔覺得係咩醜化,少年輕狂,唔知幾懷念幾羨慕。
不過算啦,人人感受不同。

伯爵府

banbanmm 發表於 23-2-11 09:47
所謂人比電影重要,有冇保護過張婉婷?

我勸香港導演以後都唔好再拍任何未成年人仕紀錄片,隨時奶野

珍珠宮

老翻太太 發表於 23-2-11 20:59
經過咁多日,咁多資訊,三方人士都有責任,但依家明顯張導一個人狽晒,而傳媒亦屈張導一個人食晒
...

點解會有咁局面?都心照啦

大宅

回覆 嵐嵐喵1234 的帖子

同意。仲要有啲說話真係好鬼難聽… 希望大家都心平氣和啲啦~

大宅

回覆 廢柴孖條 的帖子

佢鍾意由朝嘈到晚,咪同佢嘈啦~

子爵府

banbanmm 發表於 23-2-11 19:57
我係bk見過形容個萬言文作者同等被強x、等同床照被公開,等而家到你提非禮!

一班所謂正義之士,未睇過片 ...

成件事發展到以家變哂質,變成花邊娛樂新聞,傳媒或者網絡上都係因為夠juice先個個出黎踩一步,講到身歷其境。
以家套戲又唔上,政府都已經介入,成件事應該告一段落,真相就等政府查啦。

大宅

jojo2388 發表於 23-2-11 18:16
**** 該帖被屏蔽 ****

最叻就係咁,怪不得越嚟越少人上 BK

珍珠宮

經過咁多日,咁多資訊,三方人士都有責任,但依家明顯張導一個人狽晒,而傳媒亦屈張導一個人食晒

珍珠宮

畀面勳章

廢柴孖條 發表於 23-2-11 20:48
從來無人話張導網暴女仔,亦都不存在女仔網暴張導,係一衆花生友啫!
答埋你最後一次,如果張導無錯,佢仲 ...

唔道歉又話唔道歉,道歉又話做乜道歉,你哋講曬啦!
冇錯就應該譴責 ?唔該?一衆花生友,冇睇過部戲又唔知個事實係乜,又可以嚴厲譴責張導? 佢哋錯曬喎

男爵府

banbanmm 發表於 23-2-11 20:42
又屈?講清楚好喎,邊個網暴緊個女仔?係話人等同被強姦、等同拍床照被公開的一種所謂花生友?定係你一路 ...

從來無人話張導網暴女仔,亦都不存在女仔網暴張導,係一衆花生友啫!
答埋你最後一次,如果張導無錯,佢仲乜道歉?有理有據應該發聲明譴責 怪錯她的人,但現在正正相反,她道歉亦知道人家一直不同意,然後下架作品

珍珠宮

畀面勳章

廢柴孖條 發表於 23-2-11 20:29
我一個普通平民點保護別人?只是食花生及看不過有人錯咗仲要掉轉頭網暴個素人女仔啫
...

又屈?講清楚好喎,邊個網暴緊個女仔?係話人等同被強姦、等同拍床照被公開的一種所謂花生友?定係你一路話錯曬嘅張 婉婷?
唔該講清楚邊個網暴邊個?唔好似是而非混淆視聽,張婉婷點樣網暴個女仔?
我都好睇唔慣人不顧事實肆意扭曲抹黑。

珍珠宮

畀面勳章

廢柴孖條 發表於 23-2-11 20:26
其實你究竟明唔明白?學校沒有把關必定錯,教育局話要了解事件,希望教育局能去徹查,但唔代表張無錯,佢 ...

你個什麼“以為其家人接受”、“即是他也有權決定“好牽強下喎,既然你自己都不得不承認,官方係向學校了解緊,唔係問責緊張婉婷,但你又咁鍾意繼續拉張婉婷落水,你鍾意啦。

決定權喺學校好清晰,張婉婷有份決定? 佢係校長、校董、定辦學團體?

男爵府

banbanmm 發表於 23-2-11 19:57
我係bk見過形容個萬言文作者同等被強x、等同床照被公開,等而家到你提非禮!

一班所謂正義之士,未睇過片 ...

我一個普通平民點保護別人?只是食花生及看不過有人錯咗仲要掉轉頭網暴個素人女仔啫

男爵府

banbanmm 發表於 23-2-11 19:35
其實你究竟明唔明白?
公映決定權在學校,如果公映決定係錯,責無旁貸的係學校,點解你係要拉張婉婷同團隊 ...

其實你究竟明唔明白?學校沒有把關必定錯,教育局話要了解事件,希望教育局能去徹查,但唔代表張無錯,佢自己都有話知道女仔唔同意,但以為其家人接受就等於女仔接受?即是他也有決定權向公衆上映,咁都無責任?所以兩邊都有責任,不要混淆視聽!

珍珠宮

畀面勳章

半生緣 發表於 23-2-11 19:06
如果知道要比人拍足十年,有幾多bk家長會比仔女拍?

需要bk家長加持? 冇睇過、你又唔去了解,所以你唔知。片中好多萬言文作者家人 一齊出現的片段, 有父有母有弟弟有教會亦有朋友, 點解你可以想像到佢哋會好反對?
本來預計拍六年,後來重建延期, 變成頭尾十年,但主要都係中學期間。你做乜講到人哋乜都唔知咁? 萬言文作者父母係有識之士來的。

珍珠宮

畀面勳章

廢柴孖條 發表於 23-2-11 19:02
玩人生攻擊?同張導一樣無賴
一個係家庭電影,一個係校園紀錄片,唔同意就等如唔可以有私隱嗎? ...

一班所謂正義之士,未睇過片就衝出嚟話擔心個女仔情緒有問題,要保護個女仔,轉個頭又語不驚人死不休,不停用低俗比喻, 咁樣係保護個萬言文作者?

首頁
12345...11

尾頁

跳至