自由講場

跳至

首頁
12345...30

尾頁

男爵府

【19:15更新】警方回覆查詢時指,警員曾於本年2月14日就案件與受害人家長在天水圍警署會面相討調查進度,並於本月初就案件向律政司徵詢法律意見。被捕男童已獲准保釋候查,須於四月上旬向警方報到。案件交由元朗警區刑事調查隊第九隊調查。

昨日(25日)有電視媒體報道有關一名13歲女童在學校被男同學非禮事件,報道一出,於討論區引來不少迴響。學校隨即於今日(26日)約4時20分,在學校家長網發表聲明並就事件回應。學校稱去年8月8日接獲女方家長通知,懷疑女兒於校內被同班男同學非禮,根據女生家長提供的資料,翻查校內閉路電視,並沒有發現兩名學生在校園發生與女生家長所描述的情況,為確保案件能水落石出,會積極配合警方調查,警方亦到校搜證及取走閉路電視作進一步調查。

涉事男同學的爸爸今日就事件主動聯絡本台,希望作回應澄清。陳爸爸(下稱陳)表示警方當日已就事件以「非禮罪」拘捕他兒子,現正處於保釋期間。陳知悉事件大為驚訝,翌日親自前往學校向校方了解,並一同翻看閉路電視,但並沒有出現女童所述之事,兩人亦沒有在同一時間一齊出現。唯一一次身體接觸就是男同學拍了些相片與同學們分享,他想和女童分享便捉了她手一下,陳表示只此一次。
記者追問陳爸爸,校園會否有閉路電視盲點,導致拍不到非禮事件的發生,陳引述學校回覆指,校內除了洗手間,基本上是「零死角」,幾乎每個位置都能拍到。陳對於女生為何要誣告其兒子表示不清楚,據他向兒子了解,兒子稱兩人只是同班同學,普通朋友,甚至沒有對方的聯絡電話。

事件一出,討論區隨即將男同學「起底」,對陳的兒子造成極大困擾,更問陳爸爸,「點解要屈我?點解要係我?如果我唔返學,咪默認咗件事係我做?但我返學會唔會比人蝦?」陳表示明日會與兒子回校,和學校商討兒子的安排。
至於校方今日剛剛發出的聲明,陳認為「好遲」,校長當日雖然已立刻翻看閉路電視,但不了了之時至今日,陳認為學校沒有站出來向雙方家長交代事件或後續方案,直到昨日有電視媒體報道,校方才向家長發出聲明,陳認為若學校早一點發出聲明,事件未必會發酵到這個地步,他更表示聲明不是完全反映整件事,有某部分尚未交代,他認為校方這樣做是為了保障學校聲譽。

陳爸爸稱現時案件已交由警方接手,現階段甚麼都不能做,非常無奈,只希望可以就事件澄清,他亦敦促警方早日查個水落石出,還兒子一個清白。

https://channelchk.com/%E5%8D%B3 ... %E5%B1%88%E6%88%91-

大宅

LekGirl 發表於 23-3-28 08:25
自己跌親驚俾家長鬧而屈同學!?!?我真係好想知道有乜嘢家長會喺自己仔女跌親之後會選擇去閙而唔係去關 ...

係呀
雖然朋友個仔係嘻皮笑臉
但唔係頑皮
好彩父母不停跟進
否則學校就當不了了知
呢d所謂有少名氣同懶大愛既學校得個up字

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 23-3-28 23:06
你鍾意點就點啦,我只係回咗網友一句,就畀你係咁追住,冇興趣同你討論, 唔會再回你啦
...

做你仔女真係慘!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

patekp 發表於 23-3-28 23:04
咁你話求學時約女性單獨出街就會唔安全。咁即係讀完書後就會安全D?

根本任何時候都要守基本禮 ...

你鍾意點就點啦,我只係回咗網友一句,就畀你係咁追住,冇興趣同你討論, 唔會再回你啦

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 23-3-28 22:55
明明講緊小學/中學求學時期避免同異性單獨出街,無啦啦又拖到長大工作時期 真係無咩好討論 :igi ...

咁你話求學時約女性單獨出街就會唔安全。咁即係讀完書後就會安全D?

根本任何時候都要守基本禮儀,同讀完書與否係無關係既。
從細就要教!而唔係嘜都唔比。

侯爵府

JChan 發表於 23-3-28 22:55
好似無乜update

好似5月8日再訊,好有興趣去聽審!
剛剛01出咗單又係洗黑錢!

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

shobi 發表於 23-3-28 11:37
啱!蔡小姐嗰單已經頭痕都爆!
好似無乜update

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

patekp 發表於 23-3-28 22:46
讀書時期同工作時期有分別咩?

工作時期單獨約女性出街就唔會出事?亦唔會俾人告非禮?

明明講緊小學/中學求學時期避免同異性單獨出街,無啦啦又拖到長大工作時期 真係無咩好討論

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 23-3-27 16:34
講緊讀書時期喎,幾時講一世呀

讀書時期同工作時期有分別咩?

工作時期單獨約女性出街就唔會出事?亦唔會俾人告非禮?

和異性相處的正確態度應該從小學習,唔係等大咗先慢慢摸索。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

黃二少奶 發表於 23-3-28 11:57
而家嘅中學生真係唔係想像中咁,男仔追女仔唔成功,周圍唱個女仔呃飲呃食,仲話要計番啲錢,真係唔好話單 ...

唔係而家,以前有啲男同學都係咁 唔知佢咩原因啦,係背後狂唱某女生係佢女友,仲講啲好三級說話屈人哋,好彩佢副尊容冇咩人信佢講,見到你留言先諗起呢啲兒時(趣聞)

男爵府

奇奇媽媽 發表於 23-3-28 18:23
如果男童真係做錯左,唔認仲要話人屈佢真係錯上加上錯,如果真係做過,希望佢回頭是岸,早日認錯悔改 :thin ...

佢老豆己第一時間沖出來話無, 成家似乎, 睇落都唔方好人. 個女仔喊成咁, 不能不同情

男爵府

警方做得好

男爵府

ice_seiya 發表於 23-3-27 21:09
你都話係「疑犯」,係未定罪,更加唔等同佢一定係罪犯,學校無證人、證據指證到個男仔有做過,點可以唔俾 ...

我係講佢幾年前個單, 唔係呢單

原文網址:天水圍中學男教師涉非禮 校方稱已暫停職務 | on.cc東網 | 港澳 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1002_00822_001.html

攪清楚先覆, 唔該

大宅

spikenard 發表於 23-3-28 14:11
副校,同校長都差誰對誰錯都要積極去處理
積極處理就唔會去到東張西望。正如學校話cctv 冇錄到同學的描述情况,人哋問事發地點有冇cctv又冇正面回應。今次因強制女同學必需回校不可再在家zoom上課,但又冇妥善處理之前的事件。家長擔心之餘又無助,繼而向電台求助。因果之說不可不信。

伯爵府

回覆樓主:

如果男童真係做錯左,唔認仲要話人屈佢真係錯上加上錯,如果真係做過,希望佢回頭是岸,早日認錯悔改
如果真係無做,希望法庭還佢一個清白

珍珠宮

開心吸收勳章

littlefunpig 發表於 23-3-28 12:25
加害人都一樣想係咁
女仔轉校 男仔繼續讀 當無事發生!

你已經判咗個男仔係加害者。佢係嫌疑人。

珍珠宮

開心吸收勳章

POD 發表於 23-3-28 09:01
其實好多人話唔應該blame the victim, 其實同樣喺未完成調查都唔應該指責嫌疑人, 咁對嫌疑人亦唔公平, 我 ...

珍珠宮

開心吸收勳章

littlefunpig 發表於 23-3-27 22:09
原來仲要迫個女仔留級
好賤

咁又唔可以咁講,如果個女仔長期上網課,成績追唔上,俾佢升到,都讀唔到落去啦!呢方面要理智哋去睇。同情還同情,現實還現實。

珍珠宮

開心吸收勳章

littlefunpig 發表於 23-3-27 22:06
其實好多受害人唔想記住呢啲事
將心比己 邊有人會想記住自己邊年邊日俾人強x非禮性侵
好多長年俾家人侵犯 ...

如果佢係長年被拖入廁所,咁你啱。但佢個 case,唔係隔咗幾年先講返出來,係即時講出來。新聞亦冇話佢係多次被拖入廁所。而且家長即時同學校反應,警察入校攞 cctv,都講明咗被拖入厠所嘅日子應該係明確嘅。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

aidan08 發表於 23-3-28 16:09
你鬧嗰D jm話個女仔作大、老屈,人哋夠有判斷原因啦!咁你又在意人哋意見?

我重點唔係你乜原因去判斷, ...

隨你的便

首頁
12345...30

尾頁

跳至